Hírek

Dátum: 2015-02-15 | írta: @dmin

0

Top 5 internetes csalás avagy adathalászat napjainkban

iCentre

Az iPhone és általában az Apple eszközei eléggé védettek a hagyományos vírusok és kártevők ellen, azonban a nagy vírusvédelmi cégek az emberi viselkedést jelölik meg a leginkább fertőző tulajdonságnak.

Mire is gondolnak?

A kártevők többségének célja nem a fertőzés, hanem adataink megszerzése és ezt követően a megkárosításunk, tehát nem csak vírusokról és rosszindulatú programokról beszélünk, hanem bármilyen pénzszerzési csalásról, melyet szinte mindig adathalászat előz meg.

Ez a módszer annyiban másabb, hogy nem csak fogja magát és települ eszközeinkre, hanem előtte udvarias vámpír módjára bekopogtat, bebocsájtást kér és az esetek bizonyos részében sajnos nem csak, hogy be is engedik őket a figyelmetlen júzerek, de még a kulcsot is átnyújtják. Vagy már ajtónyitáskor odaadják a legféltettebb adataikat.

A Which összegyűjtötte az öt leggyakoribb kopogtatási módot, amelyekkel általában sikeresen kerülik meg védelmünket.

1. Átverős banki emailek

Általában valamilyen fiókproblémára hivatkozva próbálják megszerezni belépési adatainkat, hogy azután leszívják számláinkat.

A bankok sosem kérnek ilyet, ne kattintsunk az ilyen emailekben szereplő linkekre és csak a hivatalos banki felületen lépjünk be.

Egyébként az ilyen átveréseket a küldő címének ellenőrzése után könnyen megelőzhetjük (jobb egérgomb a címre). Mondjuk eleve már az ellentmondás, hogy a support küldd egy emailt, amiben az adatainkat kéri. 😀

2. Átverős PayPal emailek

A trükk ugyanaz, mint a banki átverések esetében.

3. Adó-visszatérítési átverés

Az ilyen emailek adó-visszatérítést ígérnek, és gyakran elkérik a legfontosabb információkat, beleértve a számlaszámokat és jelszavakat.

Természetesen itt is a bankszámlákról történő pénzszerzés a cél.

4. Szintén az adó-visszatérítéshez kapcsolódó átverés

amely hibásnak tünteti fel a bevallást és így próbálnak adatokhoz jutni.

5. Szolgáltatást ígérő vagy segélykérő emailek

Ezek a világszerte népszerű átverési formák sosem látott árakon kínálnak szolgáltatásokat, vagy esetleg segítséget kérnek sanyarú sorsú emberek nevében. Ezt a “túl szép, hogy igaz legyen kategóriába” kell sorolni.

Természetesen ne feledkezzünk meg az örök klasszikus adathalászat-emailről, a “nigériai levélről”, amely hatalmas pénzeket helyez kilátásba a gyanútlan áldozat/ok számára, akik még a mai napig szép számmal akadnak.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a csalások, vírusok, vagy bárminemű interneten terjedő kártevők elleni védekezés legjobb és legegyszerűbb módja a kattintás előtti “körültekintés”, mellyel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Címkék:Vissza a tetejére ↑