Mac macbook

Dátum: 2015-05-12 | írta: @dmin

0

TESZT: új MacBook 12″

iCentre

Már előre leszögezem, hogy ez egy nagyon szubjektív bemutató lesz, mert az új MacBook 12″ nagyon drága, mondhatni a gatyánk rámegy, ha megvesszük.

Akkor ki vesz ilyen gépet? – kérdezhetnétek.

Először is felejtsük el, hogy mi vagyunk a világ közepe, az Apple pont letojja, hogy itt, mármint Magyarországon mennyit adnak el belőle és szerintünk drága-e az eszköz vagy sem.

Na jó, azért kicsit érdekli, remek kerekítési hiba vagyunk a statisztikáikban. 😀

Mondjuk az iCentrét hálistennek foglalkoztatja, az ő érdeke, hogy megtalálja a hazai potenciális vásárlókat, így került hozzánk tesztre ez a szuper kis masina.

A termék a nálunk szerencsésebb fejlődésű országok azon vásárlói részére készült, akik a külcsínt és egy bizonyos életérzést többre becsülnek a belbecsnél, és hajlandóak ezért több pénzt is kiadni – szerencsére ez a réteg nálunk is megtalálható és egyre növekszik.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy elavult vackot kap az ember csodásan csomagolva.

Véleményem szerint – amelyet már többször is kifejtettem – az Apple termékek vásárlói, legyen szó okostelefonról vagy táblagépről, nem a vasat, hanem az érzelmeket keresik, ezért nem releváns egy termékek közötti összehasonlítás, hiszen a hardvert elég egyszerűen összevethetjük egy másik hardverrel, de az érzelmeket soha.

Vagyis ne olvass tovább, ha nem tudsz érzelmeket elképzelni egy tárgy iránt, ha gyűlölöd az Apple-t, ha nem tudod elképzelni a számítástechnikát kábelek nélkül vagy ha mindent racionálisan szemlélsz ezen a világon!

Lássuk tehát az új MacBook-ot!

A csomagolásról sok mindent nem lehet elmondani, csak annyit, hogy szokásos Apple, fehér, puritán és letisztult.

Az első meglepetés (na jó nem), hogy a termék csomagolása a gépen kívül csupán egy darab multifunkcionális USB-C kábelt valamint töltőt tartalmaz.

A jól megszokott almás matrica is meglapul a dobozban, azonban apró figyelmességként a SpaceGray és a Gold készülékek vásárlói színben megegyező ragasztgatni valót kapnak. 🙂

A MacBook ahogy kinéz, az maga a tökély. Amúgy is szeretem az iparművészeti remekeket, azonban a MacBook Air piacra dobása óta sikerült az azóta is sikeres formát továbbfejleszteni, kvázi szerelem első látásra.

WP_20150510_12_31_42_Pro

Minden porcikája tökéletes, csupán egy komoly gond a házzal kapcsolatban, hogy nincs világító alma logó! 😀

A képernyő méretét eddig sem értettem, véleményem szerint ez egy semmilyen megoldás, azonban, ha azt nézzük, hogy a 11 és 13 inches laptopvásárlóknak egyaránt próbálnak kedvezni, már nem tűnik hamvába holt ötletnek.

A Retina felbontásról nem sok mindent lehet elmondani, mert látni kell – egészen egyszerűen elképesztő.

WP_20150510_12_32_46_Pro

A világító billentyűzeten történő munkát leginkább az iPaden történő gépeléshez tudnám hasonlítani, a billentyűk alig emelkednek ki a felületből, ez más eszközökön szocializálódott egyéneknek okozhat némi gondot.

A Force Touch megoldással teljesen új lehetőségek nyílnak a felhasználók számára, sajnos az idő rövidsége miatt nem tudtam mélyebben belemerülni, de ennyi idő alatt is bebizonyosodott számomra, hogy az Apple tovább fokozta a felhasználói élményt.

WP_20150510_12_37_38_Pro

És ezen a ponton elérkeztem a legsarkalatosabb kérdéshez, miért csak egy USB-C port van a MacBook 12″ oldalán?

Hát igen, ez sok felhasználót meghökkentett, azonban a rendszeres iPhone és iPad felhasználók számára az Apple ez irányú törekvése nem lehet újdonság.

A legjobban talán úgy jellemezhetném ezt az érzést, mintha egy billentyűzettel ellátott iPaden dolgoznál, amin Yosemite operációs rendszer futkorászik. (Ennek kapcsán felmerülhet egy újabb kérdés, hogy mire is lesz jó a 12 inches iPad, amennyiben igazak a pletykák.)

Ott sem csatlakoztatunk külső vinyókat, vagy USB portokat az eszközhöz, mindent adatátvitelt Wi-Fi vagy Bluetooth segítségével végzünk, a mentéseinket felhőbe küldjük.

A zsinór nélküli világ egyre nagyobb ütemben épül ki, gyakorlatilag csak a sávszélesség szabhat korlátot a működésnek.

Számomra nem okoz gondot ennek a gondolkodásnak az elsajátítása, hiszen rengeteget dolgozom iPadről, melyre szintén nem csatlakoztatok semmilyen külső egységet…

Persze ez sokakat nem vigasztal, ráadásul az USB-C dominanciája elleni megoldás egy elég borsos árú Multiport átalakító formájában érkezett.

Gyarló emberként az árazás kérdése mellett sem szabad elmennünk, de mint a cikk elején is leírtam, itt egy nem akármilyen életérzéssel felvértezett eszközt vásárolsz.

Persze hogy drága, de az Apple mikor volt olcsó?

Nem mondom, hogy az Apple feltalálta a spanyolviaszt, vagy tömegek fognak MacBook 12-vel a hónuk alatt rohangálni kicsiny hazánkban, azonban, aki meg tud barátkozni bizonyos kompromisszumokkal, annak ismét egy előremutató technikai megoldásokkal ellátott gépet készített a  cupertinói cég.

Idevágó kedvenc idézetem Stanislaw Lemtől:

Feltalálta Piron a drótos távírót is, aztán olyan vékony drótot használt, ami már nem is volt és így keletkezett a drótnélküli távíró.

Kiberiáda – Murányi Beatrix fordítása

A gépet köszönjük az iCentre APR bolthálózatnak.

Címkék:Vissza a tetejére ↑