Alkalmazás

Dátum: 2015-05-29 | írta: Tocso

1

Google Photos – A Google újabb alkalmazása iOS-re


iCentre

WWDC körül szokta tartani a Google az évenkénti saját fejlesztői konferenciáját, ahol ugyancsak hosszú előadásokon igyekszik meggyőzni minket, hogy a bemutatott téma mennyire fontos számunkra. Ilyen a Google Photos is.

A képek sokunk számára fontosak. Megörökíthetünk egy fontos eseményt, információkat is hordozhat, vagy csak szimplán fotózási hobbinknak élhetünk általa, hisz már egy ideje az okostelefonokba és az iPhone-okba is említésre méltó szenzorokat építenek.

A Google is kezdi ezt felfedezni, hisz Snapseed alkalmazása már több éve töretlen sikernek örvend. Az ingyenes képszerkesztő mellet most egy képtároló alkalmazást akar a felhasználókkal megszeretettni, mely célja, hogy képeink öröké megmaradhassanak, ne veszhessenek el. Ennek legjobb módja egy felhő alapú tárhely, mely online formában őrzi meg ezeket. Ez jó számunkra, hisz  ha történik telefonunkkal valami, nem vesznek el, vagy csak ha már tárhely szűkében vagyunk, tárolhatjuk itt is a képeket.

Az alkalmazást követi Android Lollipop által kikövezett dizájnt. Használata pofon egyszerű, illetve tippeket is kapunk ha mégis megakadnánk. Az iOS 8-ban (iOS Photos) megismert elrendezéssel találkozunk, mely csíptetésre ugyancsak tágabb időintervallumot mutat. Leírás szerint apró képszerkesztésekre is lehetőségünk van, illetve képes kommunikálni a Snapseed alkalmazással (iOS 8 szükséges) mely ugyancsak a szerkesztést könnyíti meg.

google_photos_ios_3up-100587860-large

Ez az alkalmazás pont arra jó, amire kitalálták, márpedig a képek tárolására. Azonban nálam itt felmerül egy morális kérdés, az adatbiztonság. Nem álszenteskedek, nap mint nap használom az Apple fotóstreamjét, sőt az iCloud Back Up-om is tartalmazza a Fotók tartalmát. Azonban a Google megítélése adatvédelmi téren szerintem igen alacsonyan van a felhasználok körében, mivel a cég az adatokból él. Személy szerint egy olyan személyes dolgot, mint a képeim (több mint 1500db) nem szívesen osztok meg egy ilyen céggel, és ezzel szerintem nem vagyok egyedül.  Ezt a dolgot erősíti több, az alkalmazásra írt kereső algoritmus, mely elemzi képeinket és bár a keresés megkönnyítése a cél, már tudja a program, hogy milyen típusú  képeim vannak, illetve képes felismerni az embereket és a helyszíneket is.

Nem elrémisztésre szolgált a cikk, hisz valószínűleg egy igen hasznos alkalmazásról van szó, mellyel könnyen, és gyorsan készíthetünk biztonsági mentést Fotók alkalmazásunkból, legyen az kép vagy videó, s mindezt “korlátlan” tárhelyen tehetjük. Viszont ne felejtsük el, hogy sok felhő alapú tárhely alkalmazása ajánl fel hasonló lehetőséget, és ezek a tárhelyek nem az adatainkból élnek. (a gyakorlatilag korlátlan tárhely viszont a Google mellett szól – a szerk.)

Már elérhető App Store-ból, illetve webes felülete is.

Google Photos – photo and video storage

Google Photos – photo and video storage

Fejlesztő: Google, Inc.

Ár: Ingyenes
Méret: 171.82 MB

Az alkalmazás iPhone és iPad készülékeken is egyaránt használható.

Nektek mi a véleményetek ? Használjátok majd az alkalmazást, vagy sem ?

Címkék:  • expa

    A Google Photos-ban van olyan, hogy családi megosztás? Mint az iCloud-ban.

    Jó lenne, mert nem találtam 🙂

Vissza a tetejére ↑