Hírek

Dátum: 2015-06-09 | írta: Tocso

3

WWDC 2015 – Összefoglaló

iCentre

Idei évben sem maradhat el az Apple évenként megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciája a WWDC. Bár egy többnapos rendezvénysorozat, mégis a nyitó event megy a legnagyobb szenzációszámba, hiszen itt kerül minden évben bejelentésre az új iOS, OS X, és egyéb Apple “finomság”.

Az elején egy vicces kisfilmmel nyitottak, mely nyelvismeret nélkül is sokak számára vicces lehet. Természetesen visszanézhető az apple.com-on.

Idén elmaradtak a nyitáskor szinte kötelezőnek mondható számokkal dobálózások, rögtön a lényegre tértek: OS X-iOS-watchOS

OS X

Az új operációs rendszer neve OS X El Capitan lesz, és az első demók alapján külső változást nem hozott, de természetesen a funkciók bővültek és újak is érkeztek.

Első körben a Spotlight kapott erőteljesebb fejlesztést,  jobb keresési találatok által. Illetve több, mindennapokban hasznos ráncfelvarrást is kapott, melyek részletesebb tesztek alapján derülnek majd ki.

apple-wwdc-2015_0389

Újdonság még a tavaly bemutatott iOS-re írt Metal, mely mostantól a Mac-szoftverek is használnak és az alkalmazások gördülékenyebb futását teszi lehetővé.

apple-wwdc-2015_0524

iOS

Siri

Évek során sokat fejlődött, a sok lekérdezés alapján tanult, és pontosabb választ is ad. És ami a lényeg, ismerni fogja a telefonunkat, alkalmazásainkat, szokásainkat, így célzottan ideális találatot vagy választ ad számunkra. Lényegében a Siri teljesen integrálva lesz.

apple-wwdc-2015_0686

Az adatait féltő embereknek külön kiemelték… attól hogy figyel mindent Siri, semmit se loggol. Pacsi az Apple-nek!

apple-wwdc-2015_0844

A következő téma az Apple Pay menetelése volt, sajnos ez idehaza egyelőre nem sok  jelentőséggel bír.  Azonban senkit se lepjen meg, ha eltűnik a Passbook a frissítés után, hisz felváltja a Wallet, mely már ténylegesen pénztárcaként funkcionál.

Jegyzetek: Valljuk be elég sarkalatos pont, hisz nap mint nap használnánk, de kénytelenek vagyunk külsős alkalmazásokat igénybevenni hiányos tudása miatt. Ez megszűnhet, hisz a Jegyzet app is gyökeres változáson ment át. Jegyzet mellé helyezhetünk pipálható listákat, és immáron rajzokat is.

apple-wwdc-2015_0997

Térkép

Tömegközlekedés, Pay integráció,  Sirivel együttműködés…. érdemes volna írni róla, de sajnos idehaza ebből kb. semmit se fogunk kapni. Hasonlóképp az új Hírek alkalmazáshoz. Ha nem adhatunk hozzá saját RSS-eket, sajnos ez is csak külföldi felhasználóknak lesz hasznos újdonság.

iPad for iOS 9 : Az első legszembetűnőbb újdonság az új billentyűzet lesz, melynél még inkább kéznél lesz minden.

A következő pedig végre… a többablakos multitasking!

apple-wwdc-2015_1280

Természetesen, ahogy azt az Apple-től el is vártuk, a két ablak tökéletesen összedolgozik, azzal is megkönnyítve munkánkat.  Szabadon dolgozhatunk innentől kezdve, hisz intelligensek az ablakok, egyik használata közben megnyitunk valamit, automatikusan lerakja kisebb ablakba, de továbbfolytatja azt.  Sajnos csak iPad Air 2-re lesz elérhető.

Akkumulátor

Igen sarkalatos pont mind a hardvernél, mind a szoftvernél, hisz annak népszerűsége rögtön bukhat a témán. Újdonság az alacsony töltöttségű mód [LINK], melynél az Apple Watch-hoz hasonlóan, alacsony szintnél lekapcsolhatjuk az energiazabáló dolgokat, ezzel kitolva a használati időt.

HomeKit

A tavaly bemutatott technológia nem terjedt el eléggé, így megspékelték iCloud támogatással, mellyel még nagyobb összhang érhető el. Sajnos nagyrészt ez is felejtős idehaza.

Ennyit az iOS-ről. A fejlesztői verzió már tölthető, a nagyközönségnek júliustól elérhető nyílt béta keretében, véglegesről nincs információ, csak annyi, hogy “ősz”. További információ a megjelenésről és a kompatibilis eszközökről ITT.

apple-wwdc-2015_1513

 watchOS

Természetesen a Watch szoftvere is frissült.  Saját képeket, albumokat tehetünk most már rá. További újdonság a “Time Travel” funkció, mely lényegében másnapi eseményeket mutatja, legyen az időjárás vagy emlékeztető.

apple-wwdc-2015_1808

Továbbá Sirivel már edzéseket is indíthatunk, vezérelhetjük a HomeKit eszközöket, Facetime hívásokat fogadhatunk. Rengeteg újdonságot soroltak fel, de sajnos jó rész csak a nagyobb országokban lesz elérhető, vagy hétköznapokban is hasznos funkció.

A watchOS hivatalos frissítés elérhető majd az iOS 9-cel együtt.

A végére maradt az Apple zene szolgáltatása, az Apple Music bemutatása [LINK]. Nem a Zene alkalmazásba lesz integrálva, hanem új alkalmazásként, és szinte a teljes iTunes zenetár elérhető lesz benne. Funkcionalitása megegyezik a már jól ismert Spotify-jal, de több lesz annál. Érdekesség, hogy a Music elérhető lesz Androidra is.

Június 30-tól elérhető több, mint 100 országban, havi $10-ért.

Véleményem szerint idén se hagyta cserben az Apple a felhasználóit, hisz nem csak újdonságokkal, hanem javításokkal is hozzá lehet járulni a márkahűséghez. Ti mit gondoltok erről?

Címkék: • Márk Csörgő

  Ameddig nem jön a hivatalos ios 9 addig is kapjuk a bétára az alkalmazas frissiteseket?

  • Persze.

   • Márk Csörgő

    Köszönöm a választ. Eddig megvagyok elégedve a Bétával.. 🙂

Vissza a tetejére ↑