Hírek

Dátum: 2015-06-16 | írta: Tocso

0

iOS 9 béta 1 – iPad Air-en

iCentre

Az iOS 9-et iPaden is teszteltük – meglátjuk, hogy mit kezd az új OS a nem legújabb hardverrel.


A szokásos telepítő varázslónál találkozunk az első újdonsággal, az új 6 digites jelkód lehetősséggel. Ezzel a plusz két lehetőséggel jóval biztosságosabb lehet eszközünk. Touch ID-s eszközön mindenképp érdemes használni, hisz ott elsődlegesen azt alkalmazzák, iPad-en nem tartom igazán fontosnak.

Értesítési rendszer

Fektetett módban osztott kijelzőt kapott a felület, így nem kell a fülek közt ugrálni, azonnal láthatunk mindent.

IMG_0246

Beállítások

Kaptunk egy kereső fület, illetve az akkumulátor menüpontért se kell annyira belemásznunk a beállításokba. Azon belül pedig az aksikímélést találjátok, de erről már írtunk, érdemes elolvasni.

IMG_0247

Siri

Az iOS 9 egyik, ha nem legnagyobb újítása a tevékenységünket is figyelő Siri, akinek már hangját is beállíthatjuk, illetve okosabb is lett. Meg kell mondjam, nekem ez a szivárványos, Khight Rideres dolog nagyon bejön, illetve az is tetszik, ahogy karakterenként viszi be a betűket. Több nap kell, hogy kiderüljön mennyire ismert ki, de magyar nyelv ismerete nélkül itthon még csak korlátozottan lehet használni.

IMG_0248

Multitasking

iPad használat egyik támpilléré az alkalmazások kezelése. Az átlag felhasználó nem egy alkalmazást használ egyszerre. Ezek közti váltásra a gesztus-vezérlés hatalmas segítség volt, de az Apple most újított egyet. De ennyire ne menjünk előre. Maga a multitasking menü is sokat változott. Emlékezzünk csak az iOS 4-es kivitelre, milyen kezdetleges volt és üres. Mára sokat fejlődőtt dizájnra is, illetve használhatóbb is, mint elődje. Így akár 3-4 lapot is be tudok zárni a lista mozgatása nélkül is.

Másik hasznos újdonság a PiP (Picture in Picture) mód, mely azt teszi lehetővé, hogy egy alkalmazás futtatása közben, egy másikat nyissunk Control Center-szerűen. Egyelőre még nem tartalmaz külsős alkalmazásokat, de ez a fejlesztések előrehaladtával biztos változni fog.

IMG_0245

Az osztottképernyős multitasking sajnos csak iPad Air 2-től elérhető, valószínűleg a kétszer annyi memória miatt. Továbbá most már videók is mehetnek a háttérbe. Az ablak mérete is variálható, és bárhova húzható. Remélem az összes player támogatja majd ezt az újítást.

Safari

Itt is történt pár apró változás, melyet először szokni kell, de idővel gyorsabb böngészést tesz lehetővé. Az eddigi helyéről elkerülve az egyéb tabra került az asztali nézet kérése, és a keresés az oldalon menüpont. Az ikonok sorrendje iOS 8-hoz hasonlóan most is szabadon változtatható. Egy másik újdonság a külső fejlesztésű hirdetésblokkolók érkezését sejteti. Egyelőre sok információ nincs a beállításról, a későbbiekben még mi is visszatérünk majd rá.

IMG_0250

Fotók

A nézegető is kapott pár hasznos újítást. Egyik a fotótár aljában lévő apró “képsorozat”, mely lényegében egy gyors pörgető a képek közt. Megkönnyíti a keresést, ha kifejezetten egy képet keresünk. Továbbá a kijelölésnél ha többet szeretnénk kijelölni, most már nincs szükség egyenként kiválasztani a képeket, elég végighúzni újunkat a képeken, és mind kijelölté válnak. Rengeteg apróság érkezett még, lehetetlen mindent összegyűjteni. Azt hiszem jó kis szoftvert kapunk szeptemberbe.

Nektek melyik várt újítás maradt ki az idei iOS-ből ?

Címkék:Vissza a tetejére ↑