Hírek

Dátum: 2015-07-06 | írta: Tocso

0

iOS 8.4 újdonság – Zene app és Apple Music

iCentre

Egy hete már, hogy az Apple kiadta az iOS 8.4-et, mellyel nem kicsit forgatta fel, a Zene alkalmazást.

Elsőkénti változás, maga az ikon, mely nem is tudom milyen irány felé mutat. Eddigi sárgás árnyalat után megkapjuk ezt a fehér alapú szivárványos ikont, mely az első pár napban elég szokatlan volt, de most már megbarátkoztam a látványával.

Mint arról korábban írtunk, 3 hónapos ingyenes próbaidőszakot kapunk az Apple Musicra, melynél aktiválódik az ez utáni automatikus előfizetés, amit, ha nem szeretnénk, így tudunk kikapcsolni. Senki se ijedjen meg, ha esetleg mégis feldobja a fizetési ablakot, a próbaidőszak alatt nem kell fizetni, csak ellenőrzi, hogy a megadott bankadatok érvényesek-e. A zárolt (nem levont!) pár száz forint visszafizetésre kerül napok-heteken belül, mint ahogy már azt is megírtuk.

Ha mindez sikerült, akkor érdemes rögtön ezt a tippet megcsinálni, mivel alapesetben tiltva vannak a trágár szavakat tartalmazó zenék, mely lehet nem is kimondottan trágár, vagy alapból az igazi “amcsi rapet” szeretjük.

Ezután már nekiállhatunk felfedezni az új Zene app újdonságait.

Önnek

Itt a megadott lehetőségek szerint adhatjuk meg milyen stílusú zenéket kedvelünk, majd ez után az Apple összeállít nekünk egy ajánlati listát. Egész jó tippeket ad a kevés információhoz képest, de nemigen használom, csak ha valami újdonságot keresek.

Új

Itt találhatunk általános toplistás, régi jó zenék egyvelegét, amiket bármikor meghallgathatunk. Itt talán a ” legnépszerűbb dalok” listát érdemes kiemelni, mely összegyűjti a leghallgatottabb zenéket. Ha van egy szám, amit már sokszor hallottunk pl. a munkahelyünkön, de sosem tudtuk meg a címét, jó eséllyel itt megtaláljuk. (Vagy ott van a Shazam vagy Soundhound, mely minden ilyen esetben segíthet).

IMG_4958

Rádió

Ez maga a lényegi frissítés, mely nem egy hagyományos rádió. Egyrészt, stílus alapján indíthatunk állomásokat, melyeket szabadon állíthatunk, így átugorhatjuk a nem tetsző számokat, vagy jelezhetjük a szívecskére toucholva, hogy ez a zene tetszik, így a következő dalok még inkább a te stílusodnak megfelelően jönnek. Másrészt pedig, ha hallgatsz egy zenét, és az megtetszik, az alapján is indíthatsz egy rádióállomást, így azonos típusú dalok listáját kapod.

Connect

Ez egy Pinghez hasonló közösségi szolgáltatás, mely szerintem ugyanúgy kudarcra van ítélve, ahogy elődje is, szerintem senki sem használja majd. Azonban van egy trükk, amivel eltávolíthatjuk, sőt, maga az alkalmazás egyik legnagyobb hátrányára is egy megoldást hozhatunk. Ehhez navigáljuk el a “Beállítások-Általános-Korlátozások” menüpontba, és kapcsoljuk ki a “Connect”-et. Ezután eltűnik a Zene appból, és a lejátszási listák kerülnek a helyére. Számomra ez egy nagyon hasznos lehetőség.

IMG_4958

Saját zene

Az eddigi Zene alkalmazást most egy fül alá próbálták bezsúfolni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A legutóbb hozzáadott részt teljesen feleslegesnek érzem, hisz nagyon jól tudom mit adtam hozzá utoljára, sőt ha fontos, akkor valószínűleg külön lejátszási listába teszem.
A középső fülel választhatjuk ki, milyen nézetben akarjuk látni zenéinket. Senki se keresse a dalok részből a “Keverés” gombot, mivel az eltűnt. Helyette vagy a zene indulás után a keverést bekapcsoljuk, vagy Sirit megkérjük, hogy “shuffle music” és már keverten indítja el a zenéinket.

Itt említenem az egyik legjobb újdonságot, miszerint a hallgatott zenéket offline is elmenthetjük, vagyis netkapcsolat nélkül is elérhetjük őket. Ehhez csak zene közben az egyéb fülön kell hozzáadni a “Saját zenék”-hez, majd ha ott megtaláltuk, ugyancsak az egyéb fülön immáron elérhető az “Offline elérhetővé tétel” lehetőség.

IMG_4959

iTunes

Természetesen ez is frissük az új Music szolgáltatással. Az Apple mérnökei mindent megtettek, hogy iOS-en minél használhatóbb legyen az újítás, mégis, én szívesebben kerestem meg első alkalommal zenéket iTunes-szal, raktam lejátszási listába, szerkesztgettem azokat és ehhez hasonlók. Kisebb módosításokat persze telefonon csinálok, de mindenképp ajánlom az iTunes használatát, hisz a telefont sem kell csatlakoztatni hozzá.

Összegzés

Az Apple Music nem találta fel a spanyolviaszt, csupán csatlakozott a jelenlegi trendekhez. Zenekínálata korlátlanul áll a rendelkezésedre bárhol-bármikor három hónapig ingyen.

Magát az előnyét a jó ára adja, hisz egyéni felhasználóként sincs túlárazva, azonban ha öten összefogtok a családi csomagért, havonta pár eurótól élvezhetitek már.

Másik nagy előnye az integráltság, hiszen nem kell másik alkalmazást használni és “házon belül marad a dolog”. Az előnye mellett hátránya is van, méghozzá az átláthatatlan “Zene” alkalmazás. Szerintem elég tartalmat ad az Apple Music egy külön álló Music alkalmazáshoz, nem kellet volna a már meglévőbe beleépíteni, mivel így ugyanannyi helyen sokkalta több lehetőség érhető el, ami nem jellemző az Apple-re. Számomra kesze-kusza az egész, bár ahogy nap mint nap használom, már egyre biztosabban tudom hova nyúljak, ha adott dolgot akarok, de máig érzem, hogy ez még nem az igazi.

Nektek mi a véleményetek az Apple Musicról ?

Címkék:Vissza a tetejére ↑