Hírek

Dátum: 2015-08-04 | írta: FluffyUnicorn

0

Féreg rágja az almát – Veszélyben a Mac?

iCentre

Sokan hozták fel azt a Macek legnagyobb előnyeként, hogy immunisak a vírusokra. Nagyon úgy tűnik, hogy csak mostanáig.

Egy kutatókból álló társaság elkészítette az első olyan trójait, ami nem csak hogy hazavágja a gépedet, nagyon könnyen terjed, észrevehetetlen a vírusirtók számára, folyamatosan lopja az adataidat, hanem gyakorlatilag javíthatatlan is.

A program nagyon intelligens – nehéz észrevenni, és adott esetben a frissítéseket is tudja kezelni, nem engedi, hogy az újak feltelepüljenek, vagy ha mégis, akkor az új firmware-hez is képes alkalmazkodni. Az egyetlen fegyver ellene gyakorlatilag az, ha az egész firmware-t eltűnteted manuálisan a Mac-ről, ami egyébként egy drága levélnehezékké is változtathatja a gépünket.

“(a támadást) nagyon nehéz felismerni, még nehezebb tőle megszabadulni, de a legrosszab része az, hogy közel lehetetlen valami olyan ellen védekezni ami a firmware-ben fut” – állítja Xeno Kovah, a vírus egyik tervezője. “A legtöbb használó ha elkapja, olyan szituációba kerül, hogy akár el is dobhatja a gépét. A legtöbb ember és cég nem rendelkezik olyan tudással, hogy fizikálisan kinyissa a Macjét, és elektronikusan újraprogramozza a chipet, amin fut a firmware.”

Az egész nagyon hasonlít egy olyan támadásra, amit például egy hírszerző ügynökség használna. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint a Kaspersky Lab hasonló irányú kisérleteket folytatott az USA megbízásából.

A kutatók egyébként jelezték az Apple-nek a problémát, akik sebtében meg is kezdték az exploitok kijavítását.

Forrás: Wired

Címkék:Vissza a tetejére ↑