Hírek

Dátum: 2015-09-09 | írta: Hella

0

Apple Keynote 2015 – iPhone 6s, iPad Pro, új Apple TV

iCentre

Azt a hét meg a nyólcszázát! Hol is kezdjük… Azt hiszem nem mondok újat, ha azt írom, hogy ez az esemény volt idén a legvárósabb (persze csak a Jézuska decemberi látogatása után ) és nem kellett csalódnunk! A nagy felhajtás elején mindössze csak annyit lehetett sejteni, hogy valami itt bizony nagyon nagyot fog szólni! Nem tévedtünk.

No, de ne szaladjunk ennyire előre. A porondon, akarom mondani a színpadon elsőként a jó öreg Tim Cook jelent meg. Hogy egy kicsit felszítsa az érdeklődést, elsütötte, hogy ma este bizony itt különleges dolgokat fognak bejelenteni. (Ki gondolta volna…)

Ennek ellenére szokás szerint kissé száraz adatokkal kezdett. Megtudhattuk például, hogy az Apple Watch elégedettségi mutatója 97%-os volt… nah, azért valljuk be, ez elég pofás kis arány. Újdonság, hogy a Watchoz most új szíjak érkeznek, mind a sport, mind pedig az „elegáns” verzióhoz. Itt megszólítanám a divatban egy kicsit is jártas (valószínűleg) hölgy társaimat… Szinte a szemet kiszúrja a márkanév : Hermes. Bizony-bizony. A cég szíjakat és Watch face-eket fog tervezni – a kis huncutok leszerződtek az Apple-lel (taps-taps), az amúgy is igen nagy bevételüket egy kissé megdobva. Ügyes húzás volt mindkét cég részéről.

hermes-apple-watch

Az AppleWatch-ra eddig 10 ezer alkalmazást adtak ki, most pedig újabbakat fejlesztettek ki és dobnak piacra. Köztük van pl. a kifejezetten orvosok számára készített app, az AirStrip, amivel élőben tudják figyelni betegeik állapotát, vagy egy várandós anyuka érzékelheti a magzat szívritmusát. (Megint jár egy kis vállveregetés az Apple-nek. A buzgó kismamák venni fogják ezt az applikációt, mint a cukrot. Nyilván az amerikai piacra gondolok. 😉 ) Valamint a Messenger is tovább nyújtózkodott, ugyanis érkezik az app már a Watch-ra is.

Az óratulajok számára pedig örömhír, a WatchOS 2 szeptember 16-án érkezik.

Ezt követően jött az igazán nagy dobás, az ászok-ásza.

„A legnagyobb iPad-hoz köthető bejelentésünk következik- az iPad óta.„ Ezt a viccet Tim sütötte el, a kis “humor herold”.

Aztán kiderült, hogy ennek a fele se tréfa. Megérkezett ugyanis aaaaz… dobpergés…. iPad Pro! Bizony. Nagyobb mint elődjei, a cég talán eddigi valóban legnagyobb dobása, a legerősebb iPad modell.

ipad-pro-tim-cook

Az új csúcskészülékbe olyan finomságokat csempésztek, mint a 10 órás üzemidő, 12,9 hüvelykes képátló, könnyfakasztóan szép 5,6 millió pixeles kijelző és A9X CPU. Ez utóbbi harmadik generációs 64 bites chip, mely memória kétszer gyorsabb, mint elődje. Igen, a kistestvérénél, az iPad Air 2-nél is 2x gyorsabb! Csurgassuk még egy kicsit a nyálunkat… Sőt, a hordozható gépek kb. 80%-ánál is gyorsabb.

4 hangszóró az iPad mind a négy sarkán, a tökéletes sztereó hangzás érdekében. Az iPadPro 6,9 mm, és a maximális kényelem érdekében még egy valós billentyűzetet is kapunk mellé. Kíváncsiak leszünk a tesztekre és a visszajelzésekre, a magyarországi áráról viszont már nem biztos, hogy ilyen szívesen érdeklődnénk, külföldön ugyanis 800 dollárról indul az a bizonyos összeg….

ipad-pro-billentyuzet

Egy újabb kütyü is landolt a keynote bemutatón, mégpedig a faék egyszerűségű Pencil névre hallgató, nos, ceruza. A Pencil ereje, szó szerint az erőben van. Minél erősebb nyomást gyakorolunk általa a kijelzőre, a ceruza annál vastagabb vonalat húz. Ennek köszönhetően most már a Mail és a Note alkalmazásban is lehet rajzolni. A Microsoft már készített is pár teszt alkalmazást, ezeket Kirk Königsbauer mutatta be a közönségnek.

ipad-pro-stylus

Később megjelentek az Adobe fejlesztők, akik bemutatták az iPad Próra külön fejlesztett Adobe app csomagot is. Az Apple eléggé kiéleződött a dokikra, bemutatták az anatómiai alkalmazást, a 3D4Mediacal appet.

Mintegy mellékesen, de érkezik még egy új iPad mini, az Air 2 tudásával és teljesítményével – úgy látszik fellendült a táblapiac…

Tim Cook ezután az Apple TV-ről kezdett beszélni, szerinte ennek a jövője az alkalmazásokban rejlik. Az Apple TV Siri irányítású lesz, touchpados távirányítóval, (ennek fejlesztésekor szerintem nem gondoltak a nagyszülőkre…) + vadiúj felhasználói felület.

apple-tv-os

Az ebben található szoftver a tvOS nevet viseli, univerzális csatornák közti kereséssel, átláthatósággal kapjuk majd meg, rajta lesz már az Apple Music is, illetve a mi drága Sirink továbbra is a segítségünkre áll majd, hiszen még feliratozza is nekünk a műsort, ha esetleg rosszul hallottuk volna azt. Számos új Hulu és Netflix applikáció, izgalmas játékok, mindez az Apple TV-jén elérhető. Többek között a sokak kedvencét és gyűlöletét képező Crossy Road ( hadd ne mondjam, mennyi értékes időt vesztegettem el vele az életemből…) ,mellyel a (mozgásérzékelős) távirányítónak köszönhetően egyszerűbben lehet játszani az Apple TV-n. A8-as chip fogja meghajtani az új TV-t, ami rendelkezni fog Bluetooth 4.0-val.

Tim Cook ezután az iPhone-ról kezdett szónokolni, ami a világ legszeretettebb okostelefonja, világszerte növekednek az eladási ráták. Most pedig piacra dobták az iPhone 6s-t és az iPhone 6s Plus-t rengeteg újdonsággal.

iphone-6s-tim-cook

Az új készülékek négy színben lesznek elérhetőek, kellemes visszafogott, az Apple-höz hű eleganciával. A design megmarad az iPhone 6s szintjén, de a kijelzőt már új Ion-X üveg védi. A 3D Touch állítólag nagy áttörés, új információk előkeresésére lesz alkalmas, a kezdőképernyőről pedig sok alkalmazás lesz könnyedén elérhető. Ha ez még mindig nem lenne elég, az S-típusok immáron 12 megapixeles kamerával vannak ellátva, melyek gyorsabb auto fókusszal és 4K-s videófelbontással rendelkeznek az elképesztő felvételek érdekében. A FaceTime kamera kedvéért a kijelző a 3x-osára képes kivilágosodni, ezzel mintegy instant vakut képezve magából, ha esetleg egy sötét helyen szeretnék elképesztő fontosságú selfie-t készíteni önnön valónk csodás arcáról…

Még pár apróság, árak, majd az iOS 9 megjelenési dátumának ideje, végezetül pedig a One Republic zárta az estét. (Pontosabban a reggelt.)

Címkék:Vissza a tetejére ↑