Hírek

Dátum: 2015-10-05 | írta: FluffyUnicorn

0

Vízálló iPhone? Igen, kérjük!

iCentre

Az elmúlt napokban biztos találkoztatok már olyan állításokkal, hogy az iPhone 6s, és az iPhone 6s Plus vízálló. Ezek nem csupán állítások; már több videót lehet találni a neten, amik bemutatják, hogy az új Apple okostelefon könnyedén túlél pár percet víz alatt. Ezek a videók nem becsapások vagy kamu feltöltések, az új iPhone-ok tényleg kibírják víz alatt, köszönhetően egy brilliáns új technikának, amit az Apple kifejlesztett.

Nyilván ezzel nem azt mondjuk, hogy a 200.000 Ft-os okostelefonod lehúzhatod a wc-n, és hibátlanul kapod vissza. Ugyanúgy, mint ahogy a legtöbb vízálló okostelefon, ez a védelem is csak időleges, hosszabb idő a víz alatt, vagy nagyobb nyomás hatására ugyanúgy beázik, mint az elődei. Ettől függetlenül mégis jobb védelmet jelent, mint bármelyik előző generációs iPhone-nál. Ráadásul az új fícsör semennyiben nem befolyásolja a telefon kinézetét, teljesítményét vagy javíthatóságát.

Egyébként a vízállóság nem egy vadonatúj találmány. A Motorola már 2011-ben bemutatta a Defy+ nevű készülékét, ami szinte teljes vízállóságot biztosított. Nem csoda, hiszen a víz a telefonok egyik legnagyobb ellensége.

“Általában ha a telefonod vizes lesz, akkor jön a veszély amikor az alaplap vizet kap” – magyarázza Jeff Suovanen, az iFixit egyik bloggere, aki nemrég szedett szét egy iPhone 6s-t. ” Rövid idő alatt zárlatot kapnak, majd nekiállnak korrodálódni, onnantól pedig nincs megállás, elbúcsúzhatunk a készülékünktől.

iPhone-6s-ifixit-waterproof

“Általában a megoldás az szokott lenni, hogy egy gumi védőréteggel vonják be a bemeneti nyílásokat. ” Az iPhone 6s-nél is ugyanezt kerestük. Elkezdtük nézni a tokot, a jackdugó bemeneti nyílását, a Lightning portot, hátha megtaláljuk mi az, ami kívül tartja a vizet.” Egy vékony ragasztóanyag rétegen kívül semmiben nem különbözik külsőleg az iPhone 6-tól.

A belső viszont egy egészen másik történet. Suovanen gyorsan rájött, hogy a megoldás nem a vízálló tok volt, hanem a vízálló alaplap.

“Gyakorlatilag egy vékony fal, olyan mint egy neoprén anyag. Nem az, de nagyon hasonlít rá. Puha, szivacsszerű, és ha kicsit megnyomkodod hasonló a tapintása is.” – mondja Souvanen. “Teljesen körbeveszi az alaplapot és a csatlakozásait, majd átfedi a kábelezést amivel a telefon többi részéhez csatlakozik, ezen kívül nyomás alatt is van, hogy kinn tartsa a vizet.

weanderson-gallery-6-582x437

“A többi vízálló telefon is nagyon jól működik, de ez a megoldás sokkal elegánsabb, és előremutatóbb.” – magyarázza a blogger. “A többi telefonnak viszont nagy hibája, hogy kénytelenek a nyílásokat is kezelni valahogy, ami sokkal nehezebb.” Az Apple megoldása egyszerűen figyelmen hagyja ezt a problémát, és egyből a gyökerénél kezeli az egészet.

Az első ami az ember eszébe juthat ezzel kapcsolatban az az, hogy az Apple mégis milyen kompromisszumot kötött ezért a megoldásért, különösen, hogy az iPhone 6s kisebb aksival rendelkezik mint a közvetlen elődje. Ezt nem a szilikon borításnak köszönheti.

“Az aksi kapacitása kissé gyengébb lett, de ez valószínűleg a 3D Touch implementálásának köszönhető.” – folytatja Souvanen. “Az okostelefon rezgésért felelős kis kütyüje idén egy kicsit több helyet foglal el a tavalyihoz képest, ezért nem maradt több hely az aksinak. Ha létezik is hátránya a szilikon tömítéseknek, eddig még senki nem találta meg.”

Elég különösnek tűnhet, hogy az Apple eddig szokásaival szemben ezt a formabontó változtatást nem reklámozták be. Sokan spekulálnak, hogy miért is lett szinte tökéletesen csöndben bevezetve ez a jelentős változás, de valószínűleg ez is hozzátartozik az Apple új üzletpolitikájához, ami hangsúlyt helyez arra, hogy évente lecseréljük az okostelefonjainkat – ha jobb állapotban cseréljük be, azzal hosszú távon több pénzt spórolnak meg.

Forrás: Wired

Címkék:Vissza a tetejére ↑