Hírek

Dátum: 2015-10-09 | írta: FluffyUnicorn

0

Az Apple elkaszált egy pár alkalmazást

iCentre

Múlt este során az Apple eltüntetett egy csomó appot, ami belepiszkált a telefon főtanúsítványába. Elméletileg azzal, hogy ezek az appok a saját főtanúsítványukat installálták a telefonunkra, hozzáférést adhatnak az app fejlesztőinek a készülékhez.

Az eltávolított appok között különösen sok az ún. ad blocker funkciójú. Azokat, amik a Safariban és más appokban is letiltották az appokat, kivétel nélkül eltávolították.

Ahhoz, hogy a reklámokat letiltsák, a fejlesztők gyakorlatilag felállítottak egy VPN hálózatot, amin átfut minden forgalom a fejlesztők szerverein, és eltávolítják a reklámokat belőle. Ez a folyamat értelemszerűen használható rosszindulatú célokra is.

A legismertebb bannolt app a Been Choice nevű ad blocker program volt. Működéskor az előbb leírt folyamatot használva, valamint egy főtanúsítvány beiktatásával bármelyik appban előforduló hirdetést eltávolította.

Az Apple a megkeresésekre azt reagálta, hogy az appokat azért távolították el, mert megsértette a biztonsági alapelveiket. Megjegyezték emellett azt is, hogy az Apple együttműködik az eltávolított appok fejlesztőivel azon, hogy biztonságosabbá tegyék a programjaikat.

“Az Apple mélységesen elkötelezte magát amellett, hogy megvédje vásárlói magánéletét és biztonságát. Azért távolítottunk el néhány appot az App Store-ból, mert a főtanúsítvány módosításával képesek voltak megfigyelni a ki- és bemenő adatforgalmat. Ezekkel a fejlesztőkkel szorosan együtt működve dolgozunk azon, hogy az eltávolított appok minél hamarabb visszakerülhessenek az App Store-ba, miközben biztosítjuk a vásárlóinkat arról, hogy az adataik továbbra is biztos kezekben vannak.”

Az, hogy ezek az appok valaha is visszakerülnek a store-ba, egyelőre még nem látható előre, de tekintve, hogy az Apple nem állt még elő a hivatalos megoldással a probléma leküzdésére, elég valószínűtlen.

Forrás: 9to5Mac

Címkék:Vissza a tetejére ↑