Hírek

Dátum: 2015-10-09 | írta: Tocso

1

Chipgate az idei iPhone-botrány

iCentre

Természetesen ezekhez a “gate”-ekhez objektíven érdemes hozzáállni, el kell dönteni mely jogos szériahiba és mely a média által felkorbácsolt likevadászat. Az idei talán pont a kettő közé esik, döntse el mindenki, hogy hova sorolja a dolgot.

A tesztek során kiderült ugyanis, hogy az Apple idén két beszállítótól, a Samsungtól és a TSMC-től rendelte meg az A9 chipet, valószínűleg az egyre növekvő igények kiszolgálásához. A két gyár az eltérő gyártástechnológia miatt némiképp eltérő chipeket gyárt, míg a TSMC 16 nanométerest, addig a Samsung némiképp kisebb, 14 nanométeres processzort tud szállítani.

Elvileg a két chip között csak méretbeli különbségek vannak, viszont a tesztek során kiderült, hogy a TSMC gyártmányával a telefonok akár 2 órával is tovább bírhatják akkuval, mint Samsungos társaik. A gyakorlati teszteken a nap végére a TSMC-s processzoros iPhone 6s plus 24%-on állt, addig a Samsungos már csak 10%-ot mutatott.

geekbench_tsmc_samsung_a9

Azt, hogy ez a mindennapokban mennyire látszódik meg, azt majd a következő hetek és a vásárlók fogják eldönteni, egyelőre még nem érdemes állást foglalni. Ha a nap végére még mindig van elég töltés a telefonban, akkor azt hiszem nagy gond nem lehet, hisz úgyis felteszi mindenki tölteni a telefonját, onnan már mindegy, hogy 10% vagy 18%-ról kell feltöltenie az iPhone-ját. Ettől függetlenül érdekes a dolog és teljesen érthető az is, ha sokakat zavar majd ez az eltérés.

Az Apple nyilatkozata szerint egyébként nincs szó különösebben nagy eltérésről, a közleményük szerint 2-3% jöhet ki, ha minden tényezőt figyelembe veszünk. 

Követni fogjuk az eseményeket, szerintem nem ez volt az utolsó cikkünk a témában.

Te mit gondolsz az idei iPhone gate-ről?

 

ForrásMacRumors

Címkék:  • Elite Kommisar

    Szándékosan gyengébb minőségű csipeket gyártott a samsung, hogy ezzel is negatívan hassanak a vásárlókra. Csak úgy mint a gagyi reklámjaikkal, amikkel megpróbálják lejáratni az Apple-t.

Vissza a tetejére ↑