Nagyvilág

Dátum: 2015-10-15 | írta: Tocso

0

Hackerek célpontja lesz Siri?

iCentre

Egy érdekes cikkre bukkantam a netet böngészve, mely egy eddig nem túl foglalkoztatott témát boncolgat.

Két francia biztonsági kutatónak sikerült elérnie, hogy Siri, a hack révén távolról is irányítható legyen. A módszer természetesen Google Now-val is működik – a lényege, hogy a csatlakoztatott fülhallgató mikrofonjának elektromágneses hullámát fogják be és a választ visszasugározták. A kutatók elmondták, hogy a kidolgozott módszerrel oldalakat nyitottak meg vagy kéretlen üzeneteket küldtek vele.

A módszernek a működési elve révén vannak korlátjai, illetve befolyásoló tényezői, mint pl. milyen közel áll a támadó, vagy mekkora az elfogni kívánt elektromágneses hullám. A hackhez szükség van egy GNU rádióra, USRP perifériára, egy erősítőre, és egy antennára, ami az elektromágneses hullámokat gerjeszti. A kutatók szerint ez mind belefér egy táskába, ami kb. 1.5-2 méteres hatósugárban képes működni, a nagyobbik verzió pedig – amit már egy erősebb akkumulátor hajt – 5-6 méteres sugárban is működőképes, ami már egész jónak vehető.

IMG_24828-1024x765

A módszerhez még szükség van egy Siri kompatibilis eszközre és fülhallgatóra, androidos telefonoknál pedig olyanra, mellyel ugyancsak aktiválható a Now. Az eljárás egyszerű. A készített eszközzel aktiválják Sirit vagy a Now-ot a hullámokkal, majd ugyancsak azokat használva utasításokat küldenek.

Persze valószínűleg már mindenki rájött, hogy mi a rendszer buktatója. Egyrészt elég közel kell kerülni a célkészülékhez, másrészt a tulajnak is igen figyelmetlennek kell lennie, hogy ne vegye észre a személyi asszisztense válaszait amit kap. Bár a dologhoz tényleg elég sok dolognak kell összeállnia, nem tartom kizártnak, hogy a mindennapokba ne lehessen pár esetben összehozni.

A fejlesztők ennek ellenére értesítették a két céget a sebezhetőségről és tanácsot adtak a mikrofon védelmével kapcsolatban, illetve ajánlották, hogy be lehessen állítani mely szóra aktiválódjon az asszisztens.

ForrásCultofAndroid

Címkék:Vissza a tetejére ↑