Hírek apple

Dátum: 2015-10-22 | írta: FluffyUnicorn

0

Brutális túlórák, alacsony bérek, veszélyes munka? Üdvözlünk az Apple-nél

iCentre

Azok ellenére, hogy az Apple már többször megígérte, hogy az ellátói munkakörülményeit javítani fogja, a Pegatron Shanghai-ban található gyárak továbbra is rendkívül alacsony béreket fizetnek, iszonyatos túlórákat követelnek, ráadásul a munkások részére lakásként biztosított házak leginkább barakkokra emlékeztetnek.

A munkások alapfizetése óránként $1,85 (515 Ft), túlórával együtt is maximum $750 körül tudnak összeszedni havonta, ami azt jelenti, hogy heti 20 órányi munkát kell elvégezniük a rendes munkaidejük felett. A munkások szerint a felvételnél a cég közli velük, hogy a rendes heti munka – ötnapos munkahét, napi 8 óra – nem felel meg az elvárásaiknak, ennél többet kell dolgozniuk.

Az Apple hivatalos ellátói szerződése ettől függetlenül kimondja, hogy heti 60 óránál tilos többet dolgoztatni a munkásokat. A szeptemberi kifizetések összeszámolásánál kiderült, hogy az alkalmazottak csupán a 42 százalékával tartatták be ezt a szabályt. Ráadásul a munka rendkívül veszélyes, a helyiségek nem biztonságosak (pl. nincsenek vészkijáratok, a biztonsági képzés alig 8 óráig tart az előírt 24 helyett, stb.) A munkásoknak előírják, hogy a biztonsági teszteknél másolják fel a válaszokat, és írják alá azt, hogy megkapták a rendes 20 órás képzést, amit utána a cég is hitelesít.

Az alkalmazottak olyan veszélyes anyagokkal dolgoznak az iPadek és iPhone-ok összerakása közben, mint pl. az arzén és higany, de nem kapnak rendes védőöltözetet. A lakhatásukat úgy oldják meg, hogy minimális méretű szobákba akár 14-15 embert is bezsúfolnak, amelyek ráadásul tele vannak poloskákkal, és be is szoktak ázni.

Az embertelen körülmények ellenére is javuló helyzet van 2013 óta, akkor ugyanis még rendes betegszabadság sem volt, ráadásul a legtöbb esetben szerződések nélkül dolgoztatták az összes alkalmazottat. Olyan is előfordult, hogy a gyárak diszkriminálták a tibeti és ujguri munkásokat, sőt még a festett hajú embereket is.

A teljes képhez természetesen hozzátartozik, hogy nem az Apple felel közvetlenül ezekért a dolgokért. A Pegatron Shanghajban végzett beszállítói munka elsősorban a gyár vezetőit terheli, és az Apple már többször is kérte a munkakörülmények javítását – úgy tűnik, nem sok sikerrel.

Amit szintén nem szabad elfelejteni, hogy ugyanezen gyárakban több más csúcskategóriás termék is készül, de egyelőre csak az Apple hallatta a hangját a rossz körülmények miatt, és egyedül ők tettek is valamit azért, hogy méltóbb munkalehetőséget teremtsenek a munkavállalóknak.

ForrásAppleInsider

Címkék:Vissza a tetejére ↑