Nagyvilág

Dátum: 2015-11-04 | írta: Tocso

2

Japán tudósok elkészítették a “törhetetlen” üveget

iCentre

Bár nem egy Apple-oldalhoz közvetlen köthető cikk, mégis érdemes elolvasni – a hírek a nagyvilágból rovat folytatódik, ezúttal Japánból jelentkezünk.

Egy japán kutatócsoport a Tokiói Egyetem Ipari Tudományok Karán kifejlesztett egy olyan hibrid üveg ötvözet, mely egyszerre átlátszó és acélkeménységű. Ezt az alumínium-oxidok csoportjába tartó korund nevű anyaggal érték el, mely a gyémánt után a második legkeményebb anyag a világon.

A tudósok már korában is próbálkoztak hasonló fúziókkal, de nem sikerült, mivel a keverék elkezdet kristályosodni az összeállás előtt, így nem sikerült hatásos módon a vegyítés. A csoport a fizika törvényeit hívta segítségül, miszerint folyékony anyagból csak úgy lesz szilárd, ha az elkezd kristályozódni. A keveréket így oxigénnel telítették, hogy a legtökéletesebb legyen a fúzió. Ezután már csak az alumíniumot kellett kivonni a kész anyagból, mely műveletet egy lézerrel végezték el, és már kész is az acélkeménységű üveg.

Az egyetem adjunktusa Atsunobu Masuno elmondta, hogy az ötletet szeretnék kereskedelmi forgalomba helyezni öt éven belül. Ez jó hír, hisz véget vethetne a kijelzőbetörés okozta sokkoknak.

Szeretettel várjuk, és Te? 🙂

ForrásIFLScience

Címkék:  • Bence
  • Elite Kommisar

    Nem fog elterjedni, mert nem lesz értelme az után gyártott kijelzőknek és a fóliáknak.

Vissza a tetejére ↑