Hírek

Dátum: 2015-11-11 | írta: Tocso

0

5 tévhit az akkumulátor használatáról

iCentre

Rengeteg tévhit kering az emberek között az akkumulátortöltési szokásokról. Valaki azt tanácsolja, valaki pont az ellenkezőjét, de pontos igazságot sose tudunk.

Daniel Howley, egy a technológiával foglalkozó újságíró írt egy cikket, amely ezeknek a szokásoknak néz utána:

Egészéjszakás töltés

Biztos hallottátok már, hogy ne hagyjuk egész este a készüléket a töltőn, mert az feltöltődés után még tölteni fog, és károsítja az akkumulátort. Az igazság az, hogy a mai okostelefonok már fejlett töltésvezérléssel vannak ellátva. Ha feltölt a telefon, a töltés lekapcsol, majd csak 80% körül kapcsol vissza, hogy visszatöltse azt az értéket, de kicsi a valószínűsége, hogy egy mai telefon alvó állapotban ennyit merüljön.

Csak lemerült telefont töltsünk

A mai aksik Litium-ion alapú technológiával készülnek, ezek találhatóak a telefonokban, tabletekben és bármely más okoseszközben. Egy hiedelem átragadt a régi Nikkel-kadmium, Nikkel-metálhidrid alapú energiatárolókról, név szerint az ún. “memória-effektus”.

Ez azt mondja, ha 0%-ról töltöd fel, akkor 100%-ban kihasználhatod az akkumulátorod. Viszont, ha csak 50%-ról töltöd fel, akkor használat során már csak az akku 50%-át tudod majd használni. Már olvasva is elég bugyutának hangzik, hisz a kémiai anyagoknak nincs tudata. Tehát ez a régi és új akkuknál is egyértelműen kacsa.

A töltési ciklus

Talán ez az egyetlen, ami a mai napig a legnagyobb vitát váltja ki az hétköznapokban. Úgy tartják, ahányszor rátöltünk huzamosabban a telefonra, annyiszor növeljük az akku ciklusszámlálóját. Tehát ha este feltöltjük 50%-ról a készüléket, akkor az egy ciklusnak felel meg. Valójában már az Apple is írt erről egy magyarázó bejegyzést, miszerint a piacon lévő akkumulátorokról az mondható el, hogy ha egyik nap feltöltöm 50%-ról, az egy fél, majd másnap megint feltöltöm 50%-ról, akkor az már egy teljes ciklusnak számít.

Tehát az igaz, hogy idővel veszít a kapacitásából az akkunk, de nem olyan gyorsan, mint hisszük.

Ne használjuk töltés közben a telefont

Állítólag ha töltés közben használjuk a telefont, akkor az károsítja a készülék akkumulátorát. Ez így leírva is már eleve viccesnek hangzik, és mint kiderült, az is. Az igaz, hogy nem szabad töltődő telefont nyomkodni fürdés közben, vagy ha nem eredeti töltővel töltjük, mert az eredetiben fontos életvédelmi eszközök vannak, amelyek minket védenek. Az, ha érkezik egy SMS, vagy hívást kapunk, és válaszolunk, teljesen rendben van, semmiféle problémát nem okoz.

Az persze megjegyzendő, hogy ha töltés közben játszunk, akkor lassabb lesz a töltés, mivel a telefonokban a kijelző a legnagyobb fogyasztó.

Harmadik fél által gyártott töltő

Itt azt állítják, hogy ha nem eredeti töltőt veszel, ami a készülékhez készült, az károsítja az akkut. Azt mindenképp le kell szögezni, hogy a túl olcsó töltők nem feltétlen jók.  Bár töltik a telefont, számos életvédelmi és biztonsági alkatrész hiányzik belőlük, így személyi sérülést vagy akár tüzet is okozhatnak, már csak azért is, mert zajos jelet generál a rossz minőségű transzformátoruk, amire az akku pl. melegedéssel reagál. Ezekre érdemes odafigyelni és nem filléreskedni.

Az azonban kacsa, hogy minden töltő ilyen. Rengeteg jó minőségű töltő van iOS-eszközökhöz is más gyártóktól. Lehetőleg ne az Ebay-ről szerezd be az olcsó töltőt vagy töltőkábelt, hidd el, nem éri meg. Vásárláskor érdemes keresni a MFI-logót. Ez annyit jelent Made for iPhone, ami egy minősítés az Apple-től, hogy az adott kiegészítő 100%-ban használható eszközeihez.

ForrásYahoo


Kapcsolódó cikkek:

Címkék:Vissza a tetejére ↑