Hírek

Dátum: 2015-11-25 | írta: admin

4

iPad: számítógép vagy ámítógép? 1. rész

iCentre

Bő 1 évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy teljesen átköltözöm az iPad-re. Pénteken kigondoltam, szombaton eladtam az akkor már 3 éve használt MacBook Air készülékemet, majd hétfőn már egy Air 2-vel folytattam a mindennapokat – izgalmas és merész kalandnak tűnt.

Persze előtte mindent átgondoltam, hogy megéri-e, de a válasz azóta is ambivalenciával gazdagon átitatott. Nos, a következőekben ezt fejtem ki.

Én egy teljesen átlagos felhasználó vagyok, semmi speciális igény nélkül. Szövegeket szerkesztek, zenét hallgatok, ritkán kisfilmeket állítok össze, netezem, levelezem, közösségi oldalakat böngészek, stb. Ezekről mind úgy gondoltam, hogy könnyedén el tudom végezni táblakészüléken is. Nem is tévedtem. Azt vettem észre a laptopom eladása előtt pár hónappal, hogy alig-alig veszem elő már. Szekrényből elő, laptopot kinyitni, bekapcsolni, aztán a végén ugyanez a folyamat visszafelé, amikor vége a munkának. Sokkal kényelmesebbnek tűnt egy nagyobb mobilitással és elérhető üzemidővel kecsegtető tablet használata, amit egyetlen gomb megnyomásával keltek életre, zárok le.

Ráadásul igen tetszetős a tablet által nyújtott intim kapcsolat a tartalom és a fogyasztó között; ujjunk alatt van minden, közvetlen érintkezés a Világgal. Steve Jobs is hasonló jóságát emelte ki az elképzelésnek, azonban az akkori prezentációjában ő az iPhone és egy laptop közé pozícionálta az eszközt, és nem egyfajta helyettesítő gépként aposztrofálta.

iPad-Air-2-main

Erre a kizárólag iPad Air 2-vel töltött időre visszatekintve kijelenthető, hogy számos előnnyel, de hátránnyal is járt a váltás. Többek között a teljes főiskolai szakdolgozatomat iPad-en írtam meg. A virtuális billentyűzeten való gépeléshez sikerült hamar teljesen hozzászokni, azonban a szövegszerkesztővel való javítás, szövegformázás igen kényelmetlen, a mai napig. Nincsen egy Trackpadhez hasonló, precíz mutatóeszköz, amivel azonnal a javítandó, kiemelendő, kijelölendő területre tudok navigálni a kurzorral.

Ezen valamelyest javít az iOS 9 azon funkciója, amely lehetővé teszi két ujjunk billentyűzetre való helyezését, így pedig az egészet egy egérmutatóvá varázsolja, azonban ez nem mindig megfelelően finom és hatékony, mint például egy laptop érintőtáblája.

A másik gondom, az a nagy virtuális klaviatúra és a viszonylag kis kijelzőfelület; igen kevés szöveget látok egyben, ha éppen gépelek. Itt jön képbe valamilyen fizikai billentyűzet vezeték nélküli technológiával való iPad-hez csatlakoztatása, ami számomra ugyanolyan idegesítő, hiszen ha elrontok valamit, vagy változtatni akarok valamin a szövegben gépelés közben, akkor egy közel függőleges táblát kell bökdösnöm. Ezen a ponton kirajzolódik egy valami: ami a táblagép-koncepció előnye, az pont a saját csapdája is, gondolok itt a megkerülhetetlen fontosságú billentyűzetre, gépelésre.

iPad-Air-lock-screen-háttérkép

A másik fontos pont a hatékony munkavégzés szempontjából, az az ablakkezelés. Noha előrelépés az iOS 9 osztott képernyős módja, de számomra mondhatni klausztrofóbiás érzés, amikor két ablak fut egymás mellett. Egyrészt az iPad Air 2 kijelzője nem teszi lehetővé a kényelmes tartalomfogyasztást ily’ módon, mivel az egyik (vagy mindkét ablak) szükségszerűen kicsi lesz, de legalábbis nem olyan kényelmes, mint egy bármelyik MacBook-on. Arról nem is beszélve, hogy igen örvendetes lenne látni, ha “fogd és vidd” módszerrel át lehetne tartalmakat húzni egyik ablakból a másikba.

További aggályaim táborát erősítik a butább, kevesebb funkciókat, lehetőségeket kínáló szoftverek. Ahhoz, hogy az iPad ne csupán egy nagy iPhone legyen, olyan fejlett szoftvereket kellene kínálnia, amelyek markánsabb módon különböztetik meg a mobilos világtól, közelítve vagy összeérve a számítógépek világával. Ez egy olyan pont, amely komoly visszatartó erő a félprofi/profi felhasználók számára, hogy tableten éljék mindennapjainkat, de gyakran egy átlagfelhasználó sem érezheti magát kényelmesen az iOS-birodalomban.

A beépített e-mail rendszer támogatási szintje is hagy még némi kívánnivalót maga után, hiszen ha bárhonnan szeretnénk egy egyszerű word-dokumentumot csatolni, azt csakis az iCloud-ból tehetjük meg, így erre megoldást csak egyéb e-mail kliens kínál (én egyébként a myMailt használom).

Az eddig leírtak alapján az iPad néhány alapvető hiányossága érhető tetten. Ettől függetlenül jobb eszközt nehéz elképzelni tanulásra, tartalomfogyasztásra, egyszerűbb feladatok gyors és kreatív módon történő elvégzésére. Mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy igazi kihívója legyen a Mac-nek  az iPad; mint a poszt-pc korszak nagykövete, plafonba ütközött a 2010-es debütációja után néhány évvel.

Folytatjuk!

Beküldte: Aweiti Dominik

Címkék: • iPhone-hoz, Ipad-hez billentyűzet, tracker, selfie lámpa, okos-kesztyű, stb.
  http://www.jinjang.eu/mobilkieg

  • EF

   Nem akar végre leállni a reklámozással?

 • Gergely Kálmán

  Érdemes tudni, hogy a beépített email kliens kezeli már az összes cloud szolgáltatót… (Doppboksz, Gógeldrájv, miegymás)
  …főleg ha cikket írunk az iPaden élésről!

  • Dominik Aweiti

   Ez így van, csak ha én egy iPad-es Word-doksit akarok csatolni, akkor azt csak felhőszolgáltatásból tudom megtenni, és nem direkt magából az alkamazásból….

Vissza a tetejére ↑