Hírek ipad

Dátum: 2015-11-26 | írta: admin

0

iPad: számítógép vagy ámítógép? 2. rész

iCentre

Negyedévről-negyedévre, az Apple komoly sikereit meghazudtoló módon zuhantak a táblagépes eladások. A termékpaletta 2012-es iPad Minivel való enyhe diverzifikációja nyilván nem menthette meg a teljes iPad-vonalat, az részükről inkább egy kis “időhúzás”, piaci igénykielégítés volt, amely a mára már aprócskának számító iPhone-kijelzők korában komoly létjogosultságnak örvendett, ellenben a jelennel, (főleg a 6(s) Plus miatt) hiszen a kisebb tablet jelentősége mondhatni teljesen elolvadt.

A Mini körül fogy a levegő, nem csodálkoznék, ha néhány éves pályafutása után kivezetnék a piacról, bár persze értékesítési darabszámokról nincsen konkrét információm, nem tudom, mennyire éri meg nekik bent tartani az ádáz küzdelemben. A csökkenő táblagép-eladások pedig kikényszerítették az Apple-ből azt a lépést, hogy piacra dobják a tablet-Jumbót, az iPad Prót, amelyet a cég számítógép-gyilkosként küld harcba. Valóban erről van szó vagy egyelőre ez csupán egy marketing-lufi?!

ipad-pro

“Introducing the biggest iPad ever” – ezzel a mondattal reklámozza az Apple a Prót. Ez első ránézésre rendelkezhet egy olyan olvasattal is, hogy a “nagyobb jobb”, és ez elegendő is a felhasználóknak. Nos, a válasz erre: kétségtelenül fontos tényező, de nem, nem elég a nagy méretű kijelző ahhoz, hogy helyettesítse a számítógépet. Az iPad Air 2-es készülékemnél tapasztaltak, leírtak jóformán majdnem ugyanúgy érvényesek az iPad Prónál, és ez az, ami kínossá teszi a Pro számítógépként való kommunikációját. Persze az objektív valósághoz hozzátartozik, hogy van néhány olyan újítás, amely megkülönbözteti a vállalat monstrum erőgépét a korábbi tabletektől, mint például: 4 erőteljes hangszóró, 4 GB RAM, kényelmesebb munkafelület a kijelzőméret miatt, Apple Pencil és Smart Keyboard, bivalyerős hardver, stb.

A felsoroltak nagyszerűek mind, DE…. Az iOS és a Pro szavak jelen pillanatban egymás paradoxonjai részben. Nem, az iOS nincsen felkészítve profi munkára, az elérhető szoftverek pedig asztali variánsuk erőteljesen lebutított változatai. Az érzés kicsit olyan, mintha míg az Apple hardveres csapata keményen dolgozott volna, addig a szoftverért felelősek éppen jól megérdemelt pihenőjüket töltötték volna.

Az iOS-t kezdetben egy 3,5 inches kijelzőre tervezték. Idővel ez a méret az iPhone-ok történetében megnőtt, egészen 5,5-ig a 6 Plus esetében, ezt a növekedést elviselte az operációs rendszer, átláthatóbbá, egészségesen szellőssé valtozott. Egyetlen bökkenő van: egy, a számítógépeket kiváltó eszközök hadába küldött, 12,9 inches méretű kijelzővel megáldott tablet-szörny felülete már a kezdőképernyőn kompatibilitási gondokat vet fel, vizuális és funkcionális szinten egyaránt. Olyan, mintha hiányozna valami, túl nagy a szabad tér. Plusz funkciók, hatékonyabb ablakkezelés és multitasking, widgetek, stb. tölthetnék be, az érzésünk szerint olykor plusz funkciókért már-már kiáltó, üres iOS-felületet.

Apple_Pencil_with_iPad_Pro

Ettől függetlenül, ha kézbe vesszük, azonnal magával ragad az óriási, mesés, tűéles kijelző és a lenyűgöző hangzásvilág. Nyálcsorgató a böngészés, az olvasás, és legalább írásban már annyi előrelépés történt a kijelzőn, hogy végre teljesértékű klaviatúrát kapunk, magyar, ékezetes karakterekkel. A gépelési élményt közelebb tolja a kényelmes, MacBook-on tapasztalt gépeléshez a kb. 50.000 Ft-os áron kapható Smart Keyboard, még akkor is, ha szokni kell az egyébként igen rövid úton járó gombokat. Tesztek szerint a 12 inches MacBook-éhoz hasonló az élmény.

Számomra viszont probléma merül fel, kettő is. Egyrészt kimondottan idegesítő, ahogyan már korábban is írtam, hogy gépeléskor bökdösni kell a kijelzőt, nincsen egy közvetlenül elérhető mutatóeszköz. A másik pedig az ár. Ha veszünk hozzá klaviatúrát, márpedig lévén, hogy egy Pro eszköz, sokan fontolóra is veszik, rögtön 350.000 Ft-nél tartunk, amiből vásárolható már egy MacBook Air, és ez még mindig csak a 32 GB-os modell, ami igen megmosolyogtató, főleg, ha számítógépünket akarjuk lecserélni a szóban forgó táblagépre. Ha pedig ésszerű belső tárhely birtokába szándékozik kerülni az egyébként kamionnyi pénzt kiadó vásárló, akkor plusz 60.000 Ft-ért máris 128 GB-os kapacitással fedheti le digitális életét, ezesetben viszont már 410.000 Ft-nál tartunk…. Ennyiért pedig egy ‘Back to school’ akció keretein belül már Retina kijelzős MacBook Prót kapunk jóformán, ami produktivitásban utcahosszal körözi le az iPad-et. És ha valaki biztosra akar menni, vehet magának Apple Pencilt 38.000 Ft-os áron, majdnem fél millióhoz érkeztünk, az LTE-s verziók árait pedig már le sem írom….

Ám pénz ide vagy oda, egyelőre semmi nem kárpótol az iOS hiányosságaiért, amiből sajnos van bőven. Persze a jelen cikkben leírtak sok állítása remélhetőleg az iOS 10-zel már nem lesz igaz, az idő előrehaladtával az Apple még közelebb hozza az iOS-t és az OSX-et.

Tim Cook kijelentése alapján egyébként nem lesz teljes fúzió belátható időn belül a két rendszer között. Talán így is van ez rendjén, egyszerűen képességeket, megoldásokat, funkciókat kell átemelni az OSX-ből iOS-be, bár legjobb esetben is, még évek, mire beéri az iOS a nagytesót.

ipad-pro-tim-cook

Hardveres oldalról nézve az iPad Próból sajnálatos, hogy olyan technológiákat hagytak ki, amelyeknek alkalmazása minimum lenne. Ilyen például a 3D Touch, aminek komoly értelme és haszna lenne itt is, nem csak az iPhone-okban.

Noha apróság, de annál érthetetlenebb, hogy miért nem az iPhone 6s-ben megismert, 2. generációs Touch ID ujjlenyomat-olvasó került beépítésre, miért a jóval lassabb és pontatlanabb 1. generációs. Persze a kérdés költői, valamivel el kell adni a Pro 2-t is….

Az Apple iránt tanúsított rajongásom ellenére igyekeztem egy meglehetősen kritikus hangvételű írást összeállítani. Persze a számtalan hiányosság ellenére egy zseniális eszköz az iPad, viszont az Apple-nek egyértelmű válaszút elé kellett állítania készülékét: vagy megmarad, mint másodhegedűs, vagy pedig méltó ellenfele lesz a notebookoknak, ultrabookoknak, az Apple utóbbit választotta értelemszerűen. Hogy a tablet, mint elképzelés valóban kinövi saját magát, vagy csak egy szűk csoport “játékszere”, céleszköze marad, nehéz egyelőre megjósolni.

Írásomban rávilágítottam azon kifogásolnivalókra, amelyek vagy az iPad-ben, mint eszközben vannak jelen, vagy pedig magában az operációs rendszerben. A Pro modellben elképesztően sok a kiaknázandó terület. Pillanatnyilag, mérsékelt túlzással, azt mondhatjuk, hogy egy sodrófával kinyújtott, némiképpen feltuningolt tablet. Az iPad Pro egyelőre még egy hirtelen megnőtt kamasz, akinek saját magát utol kell érnie, hogy igazi felnőtt legyen, ám minden adottsága megvan hozzá.

A Prónál sokkal helytállóbb lenne a ‘Plus’ kifejezés jelenleg, ám annak üzenete kevésbé lenne kifejező az Apple célja számára. Ha az Apple-nek sikerül a hardver szédítő erejéhez felkurblizni az iOS képességeit, plusz az App Store alkalmazásai igazán komoly munkára is használhatóak lesznek, akkor az Apple egy lélegzetelállító mindenessel kényeztetheti el felhasználóit. A Pro vagy a mennybe menetel vagy az iPad, mint elképzelés, csak egy egyszeri siker, előremutató potenciál nélkül. Ám ennek kimeneteléről a jövő fog regélni, minden az almás vállalaton áll.

Beküldte: Aweiti Dominik

Címkék:Vissza a tetejére ↑