Watch apple watch

Dátum: 2016-01-05 | írta: Tocso

1

Apple Watch és a pontos idő, avagy miért szeretjük az Apple-t

iCentre

Az Apple egyik mérnöke, Kevin Lynch egy interjúban elmondta, hogy miért is annyira pontos az összes Apple Watch szerte a világon.

Kevin megmutatta, hogyha egymás mellé rakunk két Watch-ot, azok teljesen ugyanazon ütemben fognak változni, hála az Apple precizitásának.

Magát a pontos időt 15, a világ minden részén elhelyezkedő NTP szerver szolgáltatja.

Az NTP az egyezményes koordinált világidőt szolgáltatja a szökőmásodperccel kiegészítve. Semmilyen más információt nem szolgáltat. (Wikipedia)

Ezt szinkronizálják a Washingtonban található atomórához, amely a világ legfontosabb idejét adja.

Ezt az időt a szerverek segítségével tudatja az Apple az iPhone-okkal, amely Bluetooth-on kommunikál az Watch-okkal, s innen tudja pontosan mennyi az idő.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez szép és jó, de az Apple szerverei, az iPhone, és a Bluetooth kapcsolat mind egyfajta késleltetésként hat, ezzel a rendszer lényegét veszíti el.

Természetesen erre is gondoltak a mérnökök, és a Watch ezt szoftveresen kompenzálja.

A másik lehetőség a hőmérséklet okozta időeltérés, amely ismét pár tized milliszekundumos eltérést okozhat.

Ennek elkerülése végett a Watch kapott egy nagyfrekvenciás kvarc oszcillátort,  amely a hideg vagy a meleg okozta eltérést képes kompenzálni.

Bár nem nagy dolog akár egy negyed másodperces késés sem a mai rohanó világban, mégis elmondhatjuk, hogy a sok vád ellenére, amit nap, mint nap kap a cég jogosan vagy jogtalanul, ezért szeretjük igazán az Apple-t, mert ilyen apróságokra is odafigyel, és abban a tudatban nézhetünk rá akár Watch-unkra, akár más iOS eszközünkre, hogy biztosan a pontos időt látjuk.

Forrás: Macrumors

Címkék:  • expa

    Ez nagy dolog? Nekem a 10 éves órám a Frankfurt melletti atomóra alapján állítja be az időt. És ezt több 100.000 óra ugyan így tudja a világban…

Vissza a tetejére ↑