Hírek

Dátum: 2016-01-15 | írta: Tocso

0

Tim Cook továbbra is kiáll a titkosítás mellett

iCentre

Az amerikai kormány már jó ideje szembesült azzal a ténnyel, hogy a legnagyobb mobil operációs rendszert készítő cégek már olyan belső titkosítást dolgoznak ki, melyek megnehezítik vagy teljesen el is lehetetlenítik a megfigyelést.

A felügyeleti szervek egy találkozóra hívták a legnagyobb szoftvergyártó cégeket, melynek fő témája a titkosítás volt. A találkozón jelen volt a Fehér ház vezérkari főnöke, a főügyész, az NSA igazgatója, a FBI igazgatója, míg a másik oldalról a Szilícium-völgy legnagyobb tech cégeinek képviselői jelentek meg, mint az Apple, a Google, a Twitter, a Dropbox.

A megbeszélés során a kormány emberei azt a problémát vetették fel, mely szerint a cégek a vásárlóik adatai védelmében olyan titkosítást alkalmaznak, mely ellehetetlenítik az információszerzést. Elmondásuk szerint ez tökéletes táptalaj a terroristák számára, hisz a védett személyek mögé bújhatnak, márpedig itt, Európában is mindennapossá vált a terrorizmustól való félelem.

Az érvek ellenére azonban Tim Cook kiállt a titkosítás mellett és elmondta, hogy a jelenleg is használt algoritmus miatt még ők maguk sem tudják visszafejteni azt. Bár egy “hátsó kapu” elhelyezése a szoftverbe lehetséges volna, ez többet ártana, mint használna. A cégek úgy gondolják, ha már engedélyezik egy-egy ember megfigyelését a “hátsó kapuval”, akkor semmi sem tartja vissza az államot az összes felhasználó megfigyelésétől.

Véleményem szerint azonban ez a harc nem a tech cégeken múlik. A párizsi merénylet elkövetői sem nem ezeket az csatornákat használták, hanem a Sony PS4-nél alkalmazott chat programját, amire senki sem gondolt volna. Továbbá, ha engednének is a cégek, ezek a személyek azonnal váltanának egy olyan szoftverre, mely nem engedett a kérésnek, így maga az egész folyamat feleslegessé válik.

Egy másik lehetőség pedig az lehetne, hogy minden csatlakozó cég egy olyan folytonosan változó “kiskaput” építene be a szoftverébe, melyet csak egy erre szakosodott céges belső csoport tudna kezelni, és ha egy kérés érkezne, akkor azt a cég eldönthetné, hogy kiadja-e az információt vagy sem. Ezzel a módszerrel a kormány is megkaphatná, amit szeretne, de a tech cégek adatvédelmi irányelveit sem kell annyira módosítani, mivel tényleg csak kiemelt ügyekben adnának ki adatot és akkor is “házon belül” történne az adatlehívás.

Jó hogy Cook így kiáll az adatbiztonság mellett, vagy szerintetek is egy középút kellene inkább?

Forrás: Appleinsider

Címkék:Vissza a tetejére ↑