Hírek

Dátum: 2016-02-17 | írta: Tocso

1

Áll a bál az Apple és az FBI között

iCentre

Pár nap alatt igen felgyorsultak a történések az Apple és az FBI között – itt a teljes sztori!

Egy 14 emberéletet követelő terrortámadás után az elkövetőt letartóztatták, vele együtt pedig telefonja is a nyomozás tárgyává vált. A lefoglalt eszköz egy iPhone 5c volt, ebből akarta az FBI felderíteni az elkövető kapcsolati rendszerét.

A történések után ismét felszínre került a vita, miszerint egy “kiskapu” kellene az összes titkosított szoftverbe, melyet a kormány ilyen helyzetben használhatna.

Tim Cook azonban kiállt a titkosítás mellett, de úgy néz ki, elég nagy nyomást helyeztek a cégre, mert az Apple kiadott egy hivatalos közleményt is az ügyben.

Eszerint az eset igen szomorú, nem szimpatizál terroristákkal a cég és több mérnököt is küldtek az FBI-hoz a probléma megoldása érdekben, illetve minden hozzáférhető dokumentummal segítették a munkájukat.

A helyzet ellenére továbbra is kiállnak a titkosítás mellett, hiszen a többség hétköznapi használatra veszi igénybe és legféltettebb dolgait őrzi telefonjában, amelyet szeretne biztonságban tudni. Ezeknek az embereknek szeretne védelmet biztosítani a cég, és elutasítják minden “kiskapu” létrehozását.

Szerintük ez a megoldás többet ártana, mint használna, hisz minek a magas szintű titkosítás, ha létezik egy mesterkulcs, amely mindent felold. Továbbá ez a megoldás nem biztosítaná azt sem, hogy ne csak a bűncselekménnyel vádolt személyek készülékébe tudjon bepillantást nyerni az FBI, hanem minden iOS tulaj adata csak egy kattintásra legyen…

A megoldást továbbra is csak a felek együttműködése hozhatná meg, azonban sem Cook, sem az FBI nem akar engedni, így a vita még jó darabig rendezetlen marad.

Donald Trump elnökjelölt is hozzászólt a dologhoz, szerinte is kötelező lenne engednie az Apple-nek. Ő volt az is, aki szerint az Apple-nek minden gyártást itthon kellene végeztetnie, hogy tovább nőjön az amerikai gazdaság.

A dolog úgy néz ki, már nem csak az Apple és az FBI között lesz vita, hanem lassan a politika is beavatkozik, így hosszú harcra kell készülnie a cégnek.

A megoldás talán továbbra is egy olyan szoftver lenne, melyet csak a gyártó birtokol, majd ha egy kérdéses ügy érkezik, egy belső bizottság eldönti, hogy kiadják-e a készülék tartalmát vagy sem.

Szerintetek engednie kellene az Apple-nek vagy örültök, hogy áll az adatvédelem mellett?

Forrás: Macrumors 

Címkék:  • KoBa

    Örülök, hogy az Apple kiáll a titkosítás mellett. Ne is engedjen ebből!

Vissza a tetejére ↑