Hírek

Dátum: 2016-02-22 | írta: Tocso

0

Apple vs FBI – folytatás

iCentre

Mint azt a legutóbbi cikkünkből sejteni a lehetett, a dolgok folytatására nem kellet sokat várni, pár nap elteltével újabb nagy volumenű dolgok történtek.

Az Apple által kiadott közleményre sok nagynevű cég reagált, így a Twitter, a Facebook, sőt a Google CEO-ja is egy véleményen van, miszerint nem szabad engedni, hogy teljes és kontrollálatlan hozzáférést kapjanak a kormányszervek a készülékekhez.

A dolgok nyilvánosságra kerülése után egyre több információ derült ki a háttérben lévő történésekről. Az elején az Apple kérte az FBI-t, hogy ez a történet ne kerüljön nyilvánosságra, maradjon meg a két cég együttműködése a színfalak mögött. Az FBI azonban ezt az egyezséget felrúgta, miután az Apple megtagadta a hozzáférést biztosító szoftver működését.

Maga a szoftver egy olyan módosítást végezne az iOS-ben, mely lehetővé teszi, hogy az adott eszközön brute force-támadást tudjon végrehajtani az FBI az adatok törlése vagy időzár rákerülése nélkül.

Brute force-támadás:

 “Működésének lényege, hogy a rejtjelező rendszer ismeretében az összes lehetséges kulcsot kipróbálva határozza meg az alkalmazott kulcsot.” – Wikipedia

Ennek a szoftvernek a létrehozását tagadta meg az Apple.

Ehelyett az Apple négy lehetséges módot ajánlott fel az FBI-nak, hogy hogyan nyerhetnék ki a kért információt szoftver nélkül. Mivel ezeket az FBI elutasította, az Apple pedig nem volt hajlandó létrehozni a biztonsági rést, az FBI a nyilvánosság elé tárta az ügyet.

Az ügynökség a szóban forgó  készülékkel szeretne precedens értékű ítéletet kisajtolni, de a kezdeti sikerek után még több információ került nyilvánosságra, s így már a közvélemény jó része is az Apple mellett áll.

Az egyik ötlet szerint Wi-Fi hálózatra kell csatlakoztatni a készüléket, majd az iCloud biztonsági mentés megszerzése után, abból minden szükséges elem megszerezhető a nyomozáshoz. Ezt az ajánlatot is visszautasította az FBI, sőt, a hozzájuk kerülés utáni 24 órával már nem is volt Apple ID-hez köthető a telefon.

Ezek után az FBI-lobbizás sikeresen zárult, mivel az Amerikai Igazságügyi Minisztérium ultimátumot adott, hogy legkésőbb február 26-ig hozza létre a kért biztonsági “hátsó ajtót” az Apple. Mivel nincs precedens bírósági ítélet, vagy használható törvény, így a követelést az Apple nem fogja teljesíteni.  Az ügyet valószínűleg a legfelsőbb bíróság fogja majd elrendezni, így ez egy hosszú hónapokig elhúzódó jogvita lesz.

A legutóbbi hír pedig az ügyben az, hogy Tim Cookot és James Comey-t (az FBI igazgatóját) beidézte a kongresszus, és meghallgatást tartanak március 12-én, hogy állnak az ügyben a felek, és hogy akarják megoldani a helyzetet.

A helyzet nem túl rózsás, s ez a harc az idő elteltével még kiélezettebb lesz – az Apple oldalán a szabadságjogok állnak, még az FBI a morális kérdésre hivatkozhat és hogy hol a határ ennek megvédésében.

Címkék:Vissza a tetejére ↑