Hírek

Dátum: 2016-02-23 | írta: Tocso

0

Apple vs FBI ügy (2016.02.23.)

iCentre

Az előző cikkünkben olvashattátok az ügy csak kígyózik és kígyózik tovább, szinte minden nap érkezik egy említésre méltó nyilatkozat vagy hír a vitával kapcsolatban.

Az idei Mobile World Congressen megjelent Mark Zuckerberg is, aki egy interjúban mondott pár szót a témával kapcsolatban.

Mint azt már jelezte Twitteren,

teljes mértékben az Apple mellett áll.

Elmondása szerint az olyan mainstream termékcsaládot, mint az iOS, nem lehet nyílttá tenni és megfosztani a védelmektől – erre semmilyen törvényi szabályozás nem készíthető. Azt is leszögezte, hogy nem a terroristákkal szimpatizál, csupán azt a jövőképet sem tudja elképzelni, hogy egy esetleges kulccsal Facebookot csináljanak akárki telefonjából.

A nap vesztese pedig a témában Bill Gates, aki egy interjúban így fogalmazott:

Ez egy különleges eset, és a kormány csak az információhoz való hozzáférést kéri. Nem általánosságba kérik az információt, hanem csak erre az esetre.

Ez szinte megegyezik az FBI igazgatójának pár nappal ezelőtti nyilatkozatával. Majd folytatta:

Az Apple fel tudná oldani a készüléket, azonban nem teszik, mert nem szeretnének precedens esetet a dologból. A vitában szerinte engednie kellene a cégnek, mivel bankok és telefontársaságok is kérnek adatokat, amiket meg is adunk nekik. Illetve sok előny származott már abból, hogy a kormányok hozzáfértek egyes információkhoz, de azt elismerte, hogy ehhez kell egy megfelelő törvényi  szabályozás is.

Ezzel megvan az első nagy cég, aki az Apple ellen van a jogi párharcban.

És hogy mitől fél az Apple?

A dolgot az amerikai törvénykezésben kell keresni. A precedens döntések meggyorsítják a bírósági folyamatokat, így nem kell feltétlen új döntéseket hozni, hanem előszedhető egy régebbi eset is, mely alapján dönt a bíróság. Ezt szeretné elkerülni az Apple, mivel ha fel is tudnák oldani a készüléket ebben az esetben, akkor a következőnél már-e döntéssel precedens érvény születne, és fel kellene oldani azt a készüléket is.

A gond ott van, hogy jogilag nem tekinthetnének meg semmilyen tartalmat, így akármilyen készüléket eléjük rakhatnának, akár csak megfigyelt ember készülékét is, aki lehet, hogy teljesen ártatlan.

Az ügy egyre csak bonyolódik és valószínűleg mi sem ismerünk minden részletet, így egyik fél mellé se lehet állni 100%-ban, azonban egyelőre nagyon az Apple felé billen az a bizonyos mérleg.

Forrás: CultofMac

Címkék:Vissza a tetejére ↑