Hírek

Dátum: 2016-03-05 | írta: admin

3

Apple kontra Samsung, olvasónk tapasztalatai

iCentre

Vendégbloggerünk, Fülöp Martin György írását olvashatjátok!

Személy szerint, az utóbbi időben rengeteg fórumon/blogon találkoztam a kérdéssel, hogy vajon jelen pillanatban az Apple vagy a Samsung zászlóshajója a jobb. Mivel az utóbbi években mindkét gyártó készülékeit használtam, ezért az alábbiakban leírtam a tapasztalataimat, illetve egy összegzést, melyet talán szívesen fogadnak azon olvasók, akik tanácstalanok a döntést illetően. Íme az általam leírtak, remélem, hogy hasznát veszitek.

Kedves Olvasók! Mint bizonyára már a legtöbben értesültetek róla, a Samsung a napokban bemutatta a legújabb csúcskészülékeit, mely természetesen nem csak a dél-koreai márka rajongóinak figyelmét keltette fel, hanem bizony jópár Apple felhasználót tett bizonytalanná a jövőbeli készülékválasztásukat illetően. Mivel személy szerint az évek folyamán párhuzamosan használtam mindkét márka aktuális csúcskészülékét, kitapasztalva egyik-másik előnyeit és hátrányait, úgy döntöttem, hogy megosztom ezen tapasztalatokat veletek, így megkönnyítve az esetleges döntéseteket. Természetesen, egy esetleges készülékvásárlásnál mindenki más szempontok alapján választ, ezért igyekeztem az általam legfontosabbnak tartottakat különválasztani egymástól a két márka aktuális modelljeit illetően.

1. Külső borítás, sérülékenység:

Személyes véleményem szerint az első iPhone megjelenésével az Apple egy teljesen új szemléletmódot teremtett a mobiltelefon piacon, mely a mai napig meghatározza a készülékek kinézetéről alkotott általános véleményünket, így jómagam mindig az Apple készüléket tartottam szebbnek, formabontónak. Ezen véleményem egészen a Galaxy S6 megjelenéséig fennált, mivel az volt a konkurens gyártó első olyan készüléke, mely megpróbált valami újdonságot mutatni.

Ami a borítást illeti, az Apple az utóbbi készülékeit teljes egészében alumínium köntösbe bújtatta, mely minden kétséget kizáróan gyönyörű összhatást kelt, a Samsung pedig ezt az összhangot egy üveg hátlappal próbálja megtörni, akárcsak az Apple, az iPhone 4-es széria esetében.

Tapasztalataim alapján mindkét gyártó alumínium borítása kifogástalan, azonban a Samsungé egy fokkal talán jobban ellenáll a porszemek okozta karcolásoknak, illetve ütődéseknek. Ezzel szemben viszont hátrányként emelném ki a Galaxy S6 és S7 modellek hátlapját, mivel az ujjlenyomatok borzasztóan meglátszódnak rajtuk és sajnos meglehetősen nehéz őket letörölni, illetve megfelelő védelem hiányában már az első használatkor össze tudja karcolni az ember.

További hátrányként emelném ki a Samsung esetében a hátsó kamera és pulzusmérő borítását, mivel lényegében a védőfóliát is komoly feladat levenni úgy, hogy az ember ne karcolja össze. A készülékek kijelzőjének karcállóságáról sajnos nem sokat tudok elmondani, mivel azt hiszem, hogy a felhasználók többsége valamilyen védőfóliát használ a védelmük érdekében.

A Galaxy S7 esetében továbbá visszatért a vízállóság, illetve az iPhone 6s is jobban ellenáll a nedvességnek a tesztek alapján, azonban továbbra is bátran ki merem jelenteni, hogy a ma kapható mobiltelefonokat semmiképp sem helyezném vízbe.

Szummázva az eddig elmondottakat, egyik készülék esetében sem tudok olyan kiemelkedő negatív vagy pozitív tulajdonságot mondani, mely a vásárló véleményét esetleg az adott készülék irányába billentené.

2. Kijelző:

Számtalan olyan felhasználót ismerek, akik számára a kijelző az egyik legfontosabb eleme a készüléknek. Véleményem szerint ezen a téren egyelőre a Samsung jár az élen, az ő technológiájuknak köszönhetően a készülékeik által megjelenített színek sokkal szebbek, különösképpen a feketék, illetve a kép is élesebb, így összességében pozitívabb hatást kelt. Zárójelben megjegyzem, hogy egyik készülék esetében sem fog az ember egy pixelt sem észrevenni, tehát, akinek a kijelző a legfontosabb szempont, maximum a színek terén vehet észre lényegesebb különbséget a Samsung javára.

3. Kamera:

Szerencsére mindkét gyártó leállt a háborúval – ami a megapixelek számát illeti -, így más megoldássokkal igyekeznek kitűnni a sorból.

A Samsung jelenleg ismét 12 megapixeles kamerával próbálkozik, akárcsak az Apple, azonban a korábbi modellekhez képest nagyobb rekesznyílással és duál fókusszal, így a Samsung javára döntenék és a tesztek is a Samsungot hozzák ki győztesen.

Másik kézből viszont, az Apple készüléke teljesen automatikusan végzi a dolgát, így rosszabb fényviszok esetében az ember jobb képeket képes vele készíteni, továbbá sokkal gyorsabban.

Videózás terén egyik modellt sem emelném ki, nagyjából hasonlóan teljesítenek.

4. Akkumulátor:

Sajnos huzamosabb ideig még nem volt lehetőségem kipróbálni a Galaxy S7-et, így a Samsung esetében a korábbi modellre tudok csak hivatkozni, mely egy picivel felülmúlja az Apple modelljét készenlét terén, továbbá gyorsabban töltődik és támogatja a vezeték nélküli töltést. Viszont, intenzív használat mellett még egyik telefonnal sem voltam képes egy napnál többet kihúzni.

5. Böngésző:

Ezen összehasonlítási alapot azért említem, mert szerintem ez az, ami terén a Samsung botrányosan le van maradva.

Egyrészt, szinte minden egyes böngészés alkalmával előfordul, hogy az általam kiválasztott oldal semmilyen beállítás mellett sem optimalizálódik a készülék kijelzőjének méretéhez, továbbá sokszor fordul elő, hogy adott weblapok menüibe nem tudok belépni, csak sokadszori próbálkozás után, mivel a böngésző mást csinál, mint amit szeretnék.

Az iPhone tekintetében hasonló problémával nem találkoztam, talán a készülék egyik legnagyobb előnye a beépített böngésző.

6. Ujjlenyomat, pulzusmérés:

Mivel sok ember számára fontos szempont a biztonság, illetve az egészség, ezért igyekszem ezen két funkcióról is elmondani a véleményem.

A Samsung pulzusmérője egy felesleges extrának tűnhet, azonban jómagam például a készülék segítségével tudtam meg, hogy az átlagnál jóval magasabb a pulzusom, illetve az élet is teremthet olyan helyzetet, amikor elkél a segítsége.

Ujjlenyomat-olvasó terén viszont sajnos kénytelen vagyok a Samsungot bírálni, mivel véleményem szerint a konkurens készülékhez képest borzasztóan működik a funkció. Az iPhone 6s esetében például többen panaszkodtak, hogy a korábbi készülékekhez képest olyan érzékeny a szenzor, hogy még akkor is felold, ha az ember csak az órát szeretné megnézni. Ezzel szemben a Samsung borzasztóan lassú, szenvedés vele belépni a menübe.

7. Hardver és szoftver:

Nem véletlenül hagytam ezen összehasonlítást utoljára, mivel számomra ezen tulajdonság a fő döntő szempont.

Valószínűleg senki számára nem mondok újdonságot azzal, hogy hardveres felépítés tekintetében a Samsung készüléke messzemenőleg ver mindent, de jómagam és a legtöbb oldal sem győzi kihangsúlyozni, hogy a jó hardver mellé egy jó szoftver is kell. Ez pedig véleményem szerint a mai napig hiányzik és

az Apple irányába billenti a versenyt.

Az Android továbbra is egy tömegtermék, melynek aktuális verziója számtalan készülékre elérhető, ebből fakadóan pedig nehezebb az adott készülékre optimalizálni, mint az iOS-t, amit jelenleg alig egy tucat készülékre fejlesztenek. Ebből fakadóan az Apple készülékei gyorsabban nyitják meg az alkalmazásokat, az egész ökoszisztéma kiforrottabb, illetve, ami fontosabb szempont, tovább támogatottak szoftveresen, mint a Samsung.

Szummázás:

Véleményem szerint, jelen pillanatban mindkét gyártó olyan készüléket készített, melybe nehéz belekötni. Ha mégis választanom kéne, akkor talán az Apple készüléke lenne a nyerő, mivel számomra és szerintem a felhasználók többsége számára fontosabb a készülék gyorsasága és megbízhatósága, mint a különböző multimédiás funkciók kifinomultsága. Ebben pedig az Apple továbbra is az élen jár.

Címkék: • Nko

  Apple oldalon iphone lesz a nyertes, micsoda meglepetés 😀

 • inebhedj – szerintem

  Hát nem tudom.

  Azonos súlycsoportban vizsgálva (Xiaomi Mi3 kontra iPhone 5S – Samsungot ugyanis nem használok), mindkettőből a legfrissebb OS-t (Android 6 alapú MIUI 7 és iOS 9.2.1) a következő a legfontosabb területeken a tapasztalatom:

  Kijelzőérzékenység:

  A 5S kijelző érzékenysége a Mi3-hoz képest sajnos gyenge. Ne nagyon akarjunk gépelgetni, keresni, chatelni 5S-en, ha a Mi3-at már megszoktuk.

  Hang:

  Az 5S hangja (hangszóróval illetve fülessel) kifejezetten jó. (A kortárs Samsungokénál jobb.) De azért nem annyira, mint a Mi3 Dirac rendszere.

  Memóriahasználat:

  Tény, hogy az 5S kevesebb RAM-mal rendelkezik, mint a Mi3, ennek ellenére nagy legendája van annak, hogy az Android mennyivel rosszabbul kezeli a memóriát, mint az iOS. Tapasztalatom szerint nagyszámú, háttérben futó, szinkronizálgató alkalmazás (pl. felhők, chatek) mellett a Mi3 és 5S ugyanúgy viselkedik, tehát utóbbi is eltakarítja vagy igen erősen háttérbe dobálja az appokat (ez érzékelhető, mikor egy app-ra tapizva elindul az indítóanimáció), tehát nincs értékelhető különbség indítási gyorsaságban. Ugyanakkor 15-60 perces értesítés késést bejövő üzeneteknél Mi3 esetén nem tapasztaltam, 5S-en viszont “normális”. Mivel az 5S riasztási képességei gyengébbek, így érdemes mindent végigtapizni, ahonnan üzenetet várunk, ha már úgyis ránéztük a telefonra – ez viszont azt jelenti, hogy megbízhatóságban az 5S / iOS gyengébben teljesít.

  Akkumulátor használat:

  Az 5S sokkal kisebb akkumulátorral rendelkezik, így várható volt a kisebb rendelkezésre állási idő, ugyanakkor a kijelző, processzor is kisebb, tehát az eltérést nem saccoltam olyan méretűre, mint ami. Azonos használat mellett az Mi3 kb 36 órát, az 5S körülbelül 8 órát üzemel.

  Adatfogyasztás:

  Ez teljesen érthetetlen eredményt hozott, a mobiladat fogyasztást ugyanazon app-ok plusz ugye OS saját dolgainak szinkronizálása mellett vizsgálva az 5S öt-tízszeres adatforgalmat generál. Sajnos az iOS közvetlenül nem támogat semmiféle adatforgalom figyelést, szabályozást (a MIUI-ban erre széles eszköztárunk van), külön app-al kell megoldanunk, amit egyáltalán lehet.

  Böngésző:

  A cikkben említettel szemben a böngésző az iOS egyik nagy problémája, bár a Google újabb hackeléseivel lehetőségünk van 1-2 Google app-ból elkerülni a Safari használatot, alapvetően rá vagyunk kényszerítve. MIUI-n annyi, olyan böngészőnk lehet, amennyit, amilyet akarunk, a prioritás is szabadon változtatható. A Safari egyébként sem a webes fejlesztők kedvenc platformja.

  Alkalmazásvédelem:

  iOS-en egészen egyszerűen csak jailbreakkel van módunk arra, hogy egyes alkalmazásokat jelszóval, pin-kóddal, stb védjünk az illetéktelenektől, vagyis a gyakorlatban nincs erre lehetőség. MIUI rendszeren ez nem probléma. Ez értelemszerűen gigantikus mínusz az iOS terhére.

  Riasztások testreszabása, egyéni hangok:

  Ez iOS-en, gyakorlatilag nem létezik, kimerül a bekapcsolom, kikapcsolom funkcióban. Nem állíthatunk külön hangot Viberhez, Messengerhez, Skypehoz, Hangoutshoz, vagy bármi máshoz, ráadásul az 5S értesítő LED-et sem tartalmaz. A saját csengőhang beállításának élménye iOS-en visszaröpít minket a 2000. évig. MIUI rendszeren ez nem probléma.

  Névjegyzék, import, export:

  Az IOS képességei szintén időutazás jellegűek, a rendszer app nem képes kezelni felhasználói csoportokat, a névjegyzék megjelenítéshez használt design mind külcsínre, mind belbecsre, mind ergonómiára nézve mellberúgóan rossz, csúnya, használhatatlan. Míg az MIUI névjegyzék kezelése, kompatibilitása, import / export képessége, szinkronizálása olajozottan, sokoldalúan, testre szabhatóan, és szépen működik, iOS-nél app-ot kell vásárolnunk ilyen célra, valamint használni az iCloud webes felületét. (A kézi szinkronizálás beállítási lehetőség az iOS-ben Monty Pythont idéző érthetetlen valami.)

  Felhasználóbarátság, design:

  Ugyan azt szokták mondani, hogy a MIUI egy kínai iOS másolat, ha az ember kipróbálja a két rendszert, épp ellenkező benyomása támad, az iOS tűnik egy gyenge, átgondolatlan, félkész, kaotikus és csúnyácska MIUI másolatnak (épp, hogy kiforratlanabb ökoszisztémát kapunk az Apple rendszerével). Ezt tovább súlyosbítja, hogy az App Store, illetve az iTunes mindennek mondható, csak esztétikusnak, gyorsnak és könnyen kezelhetőnek nem. A két telefon közül szubjektíve az MI3 exkluzívabb, invenciózusabb külsővel bír, de ízlések és pofonok.

  Összegzés:

  Az 5S és az iOS kiválóan összerakott, jól működő, középkategóriás szelfi és játékplatform, az értékéhez képest messze túlárazva, de semmiképp sem egy súlycsoport a hozzá képest jóval olcsóbb, ugyanakkor felsőkategóriás, prémium Mi3-al, ami mindennapi, professzionális és productivity használatra is kiválóan alkalmas.

  Éppen ezen utolsó bekezdés miatt világos, hogy nincs értelme összehasonlítani két teljes más célra készült eszközt, így mind a poszt, mind ez a hozzászólás inkább csak játék. Ugyanakkor a Xiaomi termékeit ismerve az ilyen összehasonlítások kedvelői szembesülhetnek azzal, hogy az új Mi5-el nem csak az S7, de a 6S is fricskát kap.

  • Sakee

   a böngésző résznél ott a pont,nem értem a cikkben,meg amúgy sem ( 5c van, meg Nexus tabletem….( de volt WP is) a safari miért jó? Borzalom. Egyszerűen ennyi. Reklámot feldobó oldalakat nem látni benne,míg krómon ( ugyanúgy az 5C-n) simán megnyit több oldalt is,stb….

Vissza a tetejére ↑