Hírek

Dátum: 2016-03-26 | írta: Tocso

0

Halasztást kért az FBI, lehet találtak alternatívát

iCentre

A napokban nem sokat lehetett hallani az Apple és az FBI párharcáról a keynote miatti hírözönben, azonban a másnapi kongresszusi meghallgatásról okkal nem érkeztek értesülések.

A kötelezően beépített biztonsági “kiskapu” ellen harcol az Apple az FBI-jal szemben, félve a precedens értékű ítélettől. A megannyi huzavona után kedden tartották volna az első kongresszusi meghallgatást, melynek támogatásának elnyerése mindkét fél számára igen fontos.

A várt meghallgatás azonban elmaradt, mivel az FBI az utolsó pillanatban halasztást kért az ügyészségtől, arra hivatkozva, hogy tesztelnek egy alternatív megoldást, melyhez nem szükséges az Apple támogatása.

Ez vagy azt jelenti, hogy tényleg akadt jelentkező a feladatra, vagy egyszerűen csak húzza az időt az FBI, mert tudják, hogy az indokuk nem elég erőteljes az ilyen volumenű szankció elrendeléséhez. A döntéshozók április 5-ig adtak időt az FBI-nak a tesztelésre, így az ügynökséget igencsak szorítja az idő.

Cellebrite-800x171

Másnap azonban egy helyi érdekeltségű újság lehozta, hogy a Cellebrite nevű céggel egyezett meg az FBI a kérdéses iPhone feltörésében. A cég az ilyen jellegű helyzetekre specializálódott, sok kormány és kormányszerv kér segítséget, vagy add megbízást egyes rendszerek feltörésére.

Bár a cég igen tapasztalt, sok lehetőse nincs az adatok kinyerésére. A legvalószínűbb megoldásuk az igen veszélyes ionsugaras rendszer alkalmazása. Használatához el kell távolítani a NAND chipet, majd fókuszált ionsugárral kiolvashatóvá válik a  benne tárolt adat. Ezután egy ún. brute force eljárással már kiszedhető minden adat. Az eljárás lényege, hogy az összes jelkód lehetőséget végigpróbálja az eszközön, majd ha “eltalálja” a jelszót, megszerezhető az információ. Ez az eljárás jelenleg nem működik, mivel aktiválva van a tíz sikertelen próbálkozás utáni “adatok törlése” funkció.

cellebrite_contract

A történet egyre csak bonyolódik, senki sem látja sem a megoldást, sem a végkifejletet, azonban az már biztosra vehető, hogy mindkét fél számára presztízskérdéssé vált a dolog.

Forrás: MacRumors

Címkék:



Vissza a tetejére ↑