Hírek

Dátum: 2016-03-29 | írta: Tocso

0

Apple vs FBI: Az Igazságügyi Minisztérium véget vetett a nyomozásnak

iCentre

Mai nap legnagyobb meglepetése, hogy az Amerikai Igazságügyi Minisztérium leállította az Apple és FBI közötti pert.

Az egész ügy ott kezdődött, hogy egy lövöldözés után egy iPhone 5c-t találtak az elkövetőnél, melyhez nem fértek hozzá az FBI dolgozói a jelkód miatt. Mivel az Apple iOS 9-cel újabb biztonsági eljárásokat vetett be, ők sem tudtak mit kezdeni az iPhone-nal, így az FBI utasította őket, hogy hozzanak létre egy olyan szoftvert, mely megkerüli az iOS védelmi rendszerét. Ezt a kérést utasította el az Apple, félve a precedenstől, mely szerint innentől kezdve minden iPhone-hoz hozzáférhet az FBI a szoftver segítségével.

Az FBI ezért beperelte az Apple-t, hogy hozza létre a kívánt szoftvert. Ennek természetesen az Apple nem engedett, így a bíróságon is harcolt az ügynökség ellen. Végül a Kongresszushoz került az ügy, ahol március 22-én lett volna egy meghallgatás az Apple és az FBI igazgatójának bevonásával, azonban az FBI halasztást kért (amit meg is kapott április elejéig), azzal az indokkal, hogy találtak megoldást és még az Apple-re se lesz szükség hozzá.

A ma kiadott közlemény szerint az Igazságügyi Minisztérium lezárta az ügyet, mivel az FBI-nak sikerült megszerezni a kívánt adatokat, így az eljárást feleslegessé nyilvánították. Továbbá kérik az Apple-t, hogy későbbiekben segítsék a kormány munkáját.

Nem sokkal később az Apple is kiadott egy közlemény, reagálva a hirtelen ügylezárásra.

A közleményben az áll, hogy kezdetektől harcoltak a biztonsági eszközeik megkerülése ellen, és továbbra is kiállnak ezen vélemény mellett. Az eddigi keretek mellett továbbra is segítik a kormányhivatalok munkáját, de nem építenek semmiféle biztonságot csökkentő eljárást az iOS-be. Továbbra is dolgoznak a még biztonságosabb és hatékonyabb iOS-en, mivel mindenki számára fontos a magánélet, és az adatai biztonságban tartása. Továbbá az ügy jó példa, hogy mennyi megválaszolatlan kérdés van ezen a területen, melyet csak közös egyeztetésekkel lehet megválaszolni.

Az, hogy az FBI által használt biztonsági rést átadják-e az Apple-nek, javításra nem tudni, de valószínűleg erre nem kerül sor.
A következő kérdés már csak az, hogy ez a bejelentés hogy befolyásolja az emberek Apple-be vetett hitét. Az FBI-nak végül sikerült megszerezni az adatokat az Apple nélkül is, bár ehhez majdnem fél év kellett, és fizikailag is jelen kellett lenni a készüléknek.

Szerintetek lesz az ügynek még folytatása?

Forrás: MacRumors

Címkék:Vissza a tetejére ↑