Hírek

Dátum: 2016-04-01 | írta: Tocso

0

A magyar kormány is szigorítaná a titkosított csatornák használatát

iCentre

A titkosítási válság idehaza is begyűrűzött, s egy tervezett szerint törvény szabályozná a titkosított párbeszédre alkalmas alkalmazások használatát.

A Magyar Nemzet birtokába került egy olyan terrorizmus elleni törvénytervezet, mely igen keményen sújtaná a titkosítást használó felhasználókat. A tervezet szerint a szolgáltatónak kötelessége lenne a felhasználó IP címét és adatait kiadni a titkosszolgálat számára, mely után eljárás indulna az alkalmazás használója ellen, mely két év szabadságvesztéssel is sújtható lenne.

Ez egy igen kemény szankció egy igen kérdéses ügyben, melyhez még nincs precedens érvényű döntés sehol a világban. Ez számunkra azért fontos, mert minden Apple tulaj használta már az iMessage-et, mely titkosított csatornának számít, mivel end to end titkosítást használ (csak a címzett tudja elolvasni a küldött üzenetet, harmadik fél számára titkosítva van).

Egyelőre csak tervezetről van szó, a négypárti egyeztetés a napokban fog megkezdődni, ahol még minden bizonnyal finomítanak a szövegen a javaslat benyújtása előtt.
Továbbá érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezeknek a titkosított kommunikációk kínáló alkalmazásoknak a székhelye nem Magyarországon van, így az adatlekérés lehetetlenné válik, illetve érdemes arra is gondolni, ha az FBI-nak nem sikerült térdre kényszeríteni az Apple titkosítását, akkor valószínűleg a magyar hatóságoknak sem sikerül majd.

Mindenesetre érdekes az elképzelés, meglátjuk, mi lesz belőle.

Forrás: Magyar NemzetVissza a tetejére ↑