Bulvár

Dátum: 2016-04-29 | írta: Tocso

0

1 millió dollárból kijött az FBI-nak az iPhone feltörése

iCentre

Legújabb jelentések szerint a Szövetségi Nyomozóiroda az eredeti összegnél kevesebbet, 1 millió dollárt költött a San Marinó-i gyilkos telefonjának feltörésére.

Az egész ügy úgy kezdődött, hogy

  • az FBI kötelezni akarta az Apple-t egy gyilkos iPhone-jának feltörésére, melyből adatokat akartak szerezni az esetleges tettestársakról.
  • az Apple visszautasította a kérést, arra hivatkozva, hogy az az end-to-end titkosítás miatt ők sem tudnak hozzáférni az adatokhoz.
  • az FBI keresetet nyújtott be, melyben törvényileg kötelezték volna a céget a feltörésre, sőt egy biztonsági kiskaput be kellett volna építeni az iOS-be, hogy a későbbiekben bármikor hozzáférhessenek a készülékhez.
  • hosszú vita után az FBI megoldotta a kérdéses készülék feltörését az Apple segítsége nélkül, és a benyújtott keresetet visszavonta.

A feltörést nagy valószínűséggel Cellebrite nevű Izraeli cég végezte, melyért az első hírek szerint 1,3 millió dollárt fizetett a hírszerző iroda. Az összeg elég nagy, főleg egy telefon feltöréséért, ráadásul a feltört készülékből sem sikerült semmi lényeges adatot kinyerni. Az amerikai közvéleménynek azonban nem tetszhetett, hogy ennyi közpénzt költenek el ilyen dolgokra, így a legújabb hírek szerint már kevesebb mint 1 millió dollárról beszélünk “csak”.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha találtak is volna valamit, azt a nyomozás miatt valószínűleg úgysem árulták volna el, hisz ezzel maguk ellen dolgoztak volna, ahogy a feltörés mikéntjéről se árultak el semmit. Az információk úgy szóltak, hogy csak iPhone 5c vagy az alatti készülékeknél működik a dolog egy hardveres védelem miatt, illetve magát a módszert akkor sem tudnák elárulni, ha köteleznék rá őket, mivel csak magát a szolgáltatást vásárolták meg.

A valódi, háttérben történő dolgokról valószínűleg sosem fogunk tudomást szerezni, azonban az Apple részéről, ahogy eddig is, a felhasználói szemlélet az első.

Forrás: Appleinsider

Címkék:Vissza a tetejére ↑