Hírek

Dátum: 2016-05-11 | írta: Tocso

0

Veszélyes-e a túl erős titkosítás?

iCentre

Év eleje óta egyre nagyobb problémát okoz az okos-eszközök titkosításának megerősödése, amellyel még igazán senki sem foglalkozott.

Felhasználói szemmel természetesen az a legjobb, ha csak mi, vagy az általunk meghatározott személy fér hozzá személyes dolgainkhoz, de mi a helyzet, ha kicsit távolabbról szemléljük a problémakört?

Az érem másik oldala, hogy a hírszerzésre szakosodott szervek számára is lehetetlenné válik az információszerzés, amely számunkra jó, de nem fordíthatunk hátat a közelmúlt eseményeinek sem, amely a köztudatba hozta az európaiak számára is a terrorizmus szót.

Egyesek számára ez a titkosítás nem a személyes képek, jegyzetek, gondolatok védelmét jelenti, hanem olyan információáramlást, amely elősegíti a bűncselekmény vagy rosszabb esetben terrorcselekmény megtervezést.

Jelenleg az Apple csúcskészülékei (iPhone 6/6s/SE) mind olyan eszközök, amelyekkel sikertelenül próbálkoztak a bűnmegelőző szervek.

Edward Snowden (az NSA botrány kirobbantója) pár héttel ezelőtt erről is írt Twitteren, miszerint az idei nyár egy verseny lesz a különböző hackerek számára, hogy feltörjék az Apple titkosításait, és hozzájussanak a készülék tartalmához a jelkódzáras védelem ellenére is.

A napokban pedig Ravi Shankar Prasad, az indiai távközlési miniszter beszélt arról, hogy problémát jelent az okos-eszközök titkosítása – az Apple termékekkel az élen – Indiában.

Elmondása szerint, ha nem is ilyen egyértelműen, de a legtöbb ország számára ez gond és ők is igyekeznek a K+F szektorral együttműködve egy olyan eszközt kifejleszteni, amely lehetővé teszi a titkosított eszközökről való információszerzést.

A miniszter szavai valószínűleg  minden országra igazak, amelyben szervezett hírszerzés működik, így tovább folytatódik a verseny a kódfejtők és a titkosítást végzők közt.

Biztosra vehetjük, hogy az iOS 10 is hoz majd valamilyen új fejlesztést, amely tovább növeli az iOS biztonságát.

Ebben a témában nincs sem jó, sem rossz döntés.

A legnagyobb információtulajdonos cégek esetében, mint a Facebook, a Twitter, az Apple, a Samsung, stb., mindnél egyet lehet érteni a titkosítások erősítése mellett, azonban a különböző hírszerző irodákat sem lehet egyértelműen elítélni, hisz nem tudni mi hasznos, mi hasztalan egy ügy keretein belül.

A témát talán tényleg egy kerekasztal-beszélgetés oldaná meg, ahol a felek nem csak a saját akaratukat hangoztatnák, hanem készek lennének nagyobb kompromisszumok elfogadására is.

Azonban az Apple-FBI per kapcsán is láthattuk, hogy milyen az, ha makacsul ragaszkodnak a cégek a saját elképzelésükhöz.

Forrás: CultofMac/Twitter 

Címkék:Vissza a tetejére ↑