Hírek apple

Dátum: 2016-05-26 | írta: Tocso

1

Dolgozói felét robotokra cserélte a Foxconn

iCentre

South China Morning Post számolt be róla, hogy az iPhone 6 gyártása óta, dolgozóinak több mint felét robotokra cserélte a gyár.

A modernizálás előtt a vállalat még 110 ezer embert foglalkoztatott, azonban az iPhone 6 gyártása óta elkezdték robotosítani a gyárukat, így a fix munkaerőt 50 ezer munkásra csökkentették.

A Foxconn így jelentősen csökkentette költségeit, hisz hiába az olcsó munkaerő, a robotok 0-24-ig dolgoznak, s karbantartásukra is elég pár embert foglalkoztatni.

Továbbá a robotok előnye az emberrel szemben, hogy a szennyeződésre érzékeny alkatrészeket nem károsíthatja, illetve precíziósabb feladatokat gyorsabban és pontosabban végez el.

Robots-TEsla-factory

Az Apple számára is jó ez az automatizálás, hisz sokan támadják a céget, mivel a Foxconn szálláshelyeit túlzsúfoltnak és embertelennek tartják, azonban így talán normalizálódnak a dolgok ott is.

A sok pozitívum ellenére azonban a dolog árnyoldalát is érdemes megemlíteni, az elbocsájtásokat. A sok dolgozó helyzete hiába maradt el sokkal az nyugati viszonylatoktól, számukra komoly munkalehetőség volt, mely a megélhetést jelentette.

Bár Kínában mindig találni valamilyen munkát, ahhoz sok esetben más tartományokba kell vándorolni.

Forrás: CultofMac 

Címkék:  • NTiPhone

    Ez csak egy gyáregység dolgozóinak a fele. A Foxconn 2015-ben 1,3 millió embert foglalkoztatott, ha ennek a felét elbocsátották volna, már világválság lenne… Nézzetek utána, mielőtt átveszitek mástól a hülyeséget.

Vissza a tetejére ↑