Hírek

Dátum: 2016-07-04 | írta: Tocso

0

Most a Spotify is nekimegy az Apple-nek

iCentre

A múlt hét folyamán újabb nagy cég támadta az Apple-t a versenyhelyzet megölése miatt, azonban ezt a csatát az Apple stílusosan nyerte.

A Spotify a múlt hét folyamán adott hangot elégedetlenségének, mivel kétszer is elutasították alkalmazásukat, s ezt nem vette jó néven. Több pletyka és vád is érte a céget a múlthéten, azonban most egy válaszlevéllel tisztázták a helyzetet, mely egy nagy “véletlen” folytán ki is szivárgott.

Nem kétséges, hogy a Spotify jelentős haszonra tett szert az App Store-ban. 2009-es megjelenése óta több, mint 160 millió letöltés történt, ami több száz milliós dolláros bevételt jelent a cégnek. Ezért tartjuk aggasztónak, hogy kivételt kérnek az App Store szabályzatával szemben, mely minden fejlesztőre vonatkozik, s mert féligazságokat és pletykákat terjesztenek rólunk.
A szabályzat mindenki számára elérhető és azonos elbírálás alapján történik legyen szó a Spotify-ról, Google Musicról, vagy Tidalról.

A Spotify legnagyobb sérelme, hogy az Apple 30%-os részesedést kér minden, alkalmazásban történő előfizetés után, mely a vezetőség szerint megöli a versenyhelyzetet. Erre az Apple úgy reagált, hogy ha valaki egy éves előfizetést kér, már csak 15%-ot kérnek, és hogy ez a Store működési szabályzatában is nyíltan benne van.

A visszaküldött két frissítésről pedig annyit mondtak, hogy a május 26-án beküldött frissítésnél a regisztráció átvezetett a Spotify oldalára, mely azt jelentette, hogy megkerülte az alkalmazáson belüli vásárlást, amit szigorúan tilos megtenni.

A június 10-ei verzió pedig csak egy e-mail címet kért regisztrációhoz, melyen keresztül aztán kiküldték a regisztráció folytatásához szükséges folyamatokat, tehát itt is megkerülve az alkalmazáson belüli vásárlást, ami szintén tilos.

Ezen megoldások arra voltak hivatottak, hogy megkerüljék az Apple-nek való fizetést, ami sérti a Apple szabályzatát. A cég továbbra is kiáll üzleti modellje mellett, mely szerinte a fejlesztők számára is előnyös. Megértjük,  hogy szeretnének különleges bánásmódot, és kivételezést a versenyhelyzetből, de ezt nem fogjuk megtenni, mivel elkötelezettek vagyunk elveink mellett, és úgy hisszük minden fejlesztőre azonos szabály kell hogy vonatkozzon, így méltányos és tisztességes.

Érdekes vita ez és bármennyire is nagy játékos az Apple, ebben most igazat kell adnunk neki. Ha ő úgy dönt, hogy az ő alkalmazásboltjában 30%-os  részesedést kell fizetni, akkor vagy fizessék meg, vagy máshol jelentessék meg alkalmazásukat.

Forrás: MacRumorsVissza a tetejére ↑