Hírek

Dátum: 2016-08-31 | írta: Tocso

0

13 milliárd eurós bírság elég néz az Apple

iCentre

Évek óta nyomoz az Európai Unió az Apple és az ír kormány megállapodása után, melynek végeredménye nagyon nem tetszhet a cégnek.

Jó ideje eljárás folyik az Apple ellen az írországi tevékenységük miatt, mivel az EU szerint törvénytelen adókedvezményeket kapott a cég.

Az Apple-nek Írországban több mint 4000 alkalmazottja van, főleg összeszerelő üzemekben, de sokan vannak még telefonos support munkakörben is.

Az EU azért indított eljárást az Apple ellen, mert az általános 12,5%-os adó helyett csak 2%-os adót kellett fizetniük, és ezzel olyan jogtalan állami támogatást kapott, mellyel piaci előnyre tett szert más cégekkel szemben.

Az ügyben azonban fontos kiemelni, hogy az EU nem az Apple-t marasztalta el az ügyben, hanem az ír vezetést, azonban ha jogosnak találják a jogtalan adókedvezményt, akkor az Apple-nek visszamenőleg kellene megtéríteni a be nem fizetett összeget, ami kb. 13 milliárd euró, mely akárhonnan is nézzük, hatalmas összeg.

Természetesen az Apple azonnal fellebbezett a döntés ellen, s közleményben tudatták nemtetszésüket a kialakult helyzettel szemben. Ugyancsak felszólalt az ír pénzügyminiszter is, aki kiállt az Apple és a jogszerű adókedvezmény mellet, és felhatalmazást kért a kormánytól a kérdés tisztázására.

Érdekes helyzetbe került az Apple, hiszen az EU elég támadólag lép fel a multik ellen mostanában, de az ír vezetéssel összedolgozva valószínűleg sikerül mérsékeltetni a bírság mértékét, vagy teljesen elkerülni azt.

Forrás: MacRumors

Címkék:



Vissza a tetejére ↑