Hírek apple

Dátum: 2017-01-03 | írta: Tocso

0

Robotokra cseréli az emberi munkaerőt a Foxconn

iCentre

Az Apple nem véletlen választotta a kínai Foxconn céget termékei gyártásához, hisz nagy mennyiségű olcsó munkaerővel képes gyártani – most viszont változás jöhet ezen a fronton.

A Foxconn eddig is használt robotokat a cégnél, amiket viccesen csak Foxbotnak hívnak. Ezek a robotok fejlett mesterséges intelligenciával vannak vezérelve, és nagy precizitást igénylő gyakori műveleteket végeztetnek velük. A hatékonyságot jól tükrözi, hogy az automatizálással 60 000 ember munkája vált feleslegessé a cég számára, s ez további fejlesztésekre ösztönzi őket.

Az újabb Foxbotok telepítése három fázisban fog történni:

  • Az első fázisban azokat a munkafolyamatokat automatizálják, melyeket az alkalmazottak nem hajlandóak elvégezni, illetve amelyek veszélyesek az emberek számára.
  • Második fázisban a teljes gyártósort szeretnék robotokra cserélni.
  • Végül a harmadikban a gyártás minden területén robotok végeznék az eddigi humán erejű munkákat. Csak egy minimális létszámú alkalmazott lenne a karbantartásokra, logisztikára és az ellenőrzőfolyamatokra.

Jelenleg tíz teljesen automatizált gyártósoruk van, és a tervek szerint évente 10 000 darab Foxbotot állítanának szolgálatba, míg el nem érik a több mint 40 000 darabra tervezett állományt. Sajnos a fejlődésnek az a negatívuma, hogy rengeteg ember munkája válik majd feleslegessé, ami elég nagy problémát vet fel majd a kínai vezetésnek. A Foxconn jelenleg optimista a dologgal kapcsolatban, szerintük ugyanis úgysem tudják teljesen lecserélni az emberi munkaerőt. Másrészt pedig szerintük a humán munkaerőnek van egy nagy előnye a robotokkal szemben, miszerint az embereket rugalmasan és gyorsan lehet más munkakörre beosztani, míg a robotok jórészt folyamatspecifikusak.

Forrás: iDownloadblog

Címkék:Vissza a tetejére ↑