Hírek

Dátum: 2017-05-28 | írta: Tocso

7

Kedves Apple, ezeket kérjük az iOS 11-be!

iCentre

Az Apple június 5-én hivatalosan is bemutatja az iOS 11-et, a Macrumors csapata ezért összeszedte, mit is akarunk látni az új szoftverben.

Mint minden évben, idén is a szoftver bemutatása előtt érkeznek koncepció, elvárások, hogy milyen is legyen az iOS 11.

Animált ikonok

Régóta várt funkció, hogy a fejlesztőknek lehetősége legyen animált ikonokat használni fix kép helyett. Az Apple-től láthatunk már ilyet, az óra alkalmazás pontosan mutatja az időt. Ehhez hasonló megoldásokat alkalmazhatnának a fejlesztők, például a hőmérséklet megjelenítésére az ikonban.

Saját funkció elrendezés

Ezt a lehetőséget az Apple Watch felhasználók ismerhetik jobban. Általa választható ki, hogy egyes Face-eken milyen funkció jelenjen meg. Például a bal felső sarokban a tevékenységi mutató, a jobb felsőbe  az időjárás, lent pedig a naptári tervek.

Ezen lehetőséget átültetni az iOS-be, hogy szabadon összeállítható legyen a Lockscreen és a Főképernyő.

Testreszabható Control Center

A funkció bevezetése óta áhítozunk róla, hogy személyre szabhassuk a beállításokat. Sajnos azonban ebből évek óta nem enged az Apple, csak a gyárilag beállított dolgokat tudjuk kapcsolgatni. A 3D Touch-csalal bár elérhetők plusz lehetőségek, azok nem adják vissza a egyedi beállítás okozta szabadságot.

Hangerő módosítási felület

Ha állítottuk már a hangerőt valamelyik alkalmazás futtatása közben, biztos zsörtölődtünk azon, hogy miért kell ilyen otromba nagy visszajelzést adni. A hangerő mutatásának felülete az évek alatt mit sem változott az iOS-ben, pedig lehetne mit finomítani rajta, hisz 2017-ben nem úgy kellene kinéznie, hogy a fél képernyőt kitakarja. Jöhetne valami modern, visszafogottabb visszajelzés. Ilyet láthatunk például a Youtube alkalmazáson belül is.

Billentyűzet

Sokan követelik még az “csúsztatás” szerinti szövegbevitelt, ami részben már lehetséges. Aki nem ismerné a Swype nevű alkalmazást, a bevitelt lényege, hogy nem emeljük fel az ujjunkat az érintőről, hanem annak csúsztatásával tudunk képelni. Sokak számára ez egy gyorsabb bevitelt eredményez. A dolog már elérhető alkalmazás által, de inkább integrálva látnák szívesen az iOS-ben.
Én csak annyit kérnék, hogy fektetett módban vegyék ki a sok felesleges ikont és csak a betűk maradjanak meg nagyobb méretben a könnyebb gépelésért.

Dark mód

Az iOS 10 előtt kezdett terjedni a lehetősége, amit imádtak is az emberek, azonban nem jelent meg az iOS-ben. Ennek ellenére mai napig szívesen látnák, hisz elég elegáns megjelenést adna az iOS-nek. (nem mintha most nem lenne az)

Kamera

Sok lehetőség van elrejtve a Beállításokban, amit alapból könnyebben elérhetővé tehetne az Apple. De a legjobban várt lehetőség az, hogy jobban belenyúlhassunk az kamera beállításaiba, ne kelljen 2-3 fajta alkalmazást használni ezért.

Térképek

Szépen okosodik a Maps, néha már nekem is kényelmesebb a használata. Azonban még sok dologban lenne hova felzárkóznia a Google Maps-hez, ilyen például az offline funkció. A Google alkalmazásában már van lehetőségünk területek offline lementésére, gyári Térképeknél is jól jönne ez a funkció.

Offline Siri

Érdekes, de jogos felvetés. Lényege, hogy ha nem vagyunk internet közelben, a Siri úgy is tudja kezelni pár utasításunkat. Nem lenne rossz, hisz mikor csak Watch-csalal futok a “Hey Siri” utasításokat, mint edzés szüneteltetés vagy zeneléptetés el is felejthetem.

Többfelhasználós iPad

iPad esetében elég valószínű, hogy nem csak egy ember használja, hanem többen is a családban. Ez azt jelenti, hogy egy közös felületet és beállításokat kell használniuk, pedig a felhasználási terület eltérő lehet személyek között. Ezért is lenne jó a több felhasználós rendszer.

Touch ID-s alkalmazások

Számomra hihetetlen, hogy ezen funkció több mint 4 éve kimarad az iOS-ből. A Touch ID egy remek biztonsági elem, mellyel kényelmesen lezárható a készülék. Pár éve a fejlesztők is lehetőséget kaptak, hogy alkalmazásukhoz csak ujjlenyomat által lehessen hozzáférni, azonban a gyári alkalmazások ebből kimaradtak. Pedig egy Képek, Jegyzetek appot külön is lezárnék a kíváncsi szemek elől, ha tehetném.

 

Ti mit látnátok szívesen az iOS 11-ben ?

Forrás: macrumors

Címkék: • Lacquo

  *Watch-csal, 3D Touch-csal
  Teljes hasonulás: http://www.helyesiras.com/a_teljes_hasonulas

 • Dani Nagy

  Hát leges legelsőként említeném a mobiladatforgalom kikapcs gombot a control centerbe (habár ezt lehet hogy egy kicsit a testreszabhatóság fedi)
  Az időjárás app animálását (hogy ne kelljen megnyitni ahhoz hogy egy hőm-et nézhessek)
  Illetve egy szintén általam fontosnak gondolt dolog ként említeném azt hogy kiírja a zene alk-ban a lista nézetben az albumot/előadót a cimmel együtt (ezt azthiszem 1-2 frissítéssel ezelőtt vették ki, szerintem ez hiba volt)

  • A mobil adatforgalom gomb nagyon jó lenne. Az időjárásos részhez pedig annyit fűznék hozzá, hogy az értesítéseket ha lehúzod, és ott vannak mellette a widget-ek, akkor ha oda beteszed, simán kiírja a hőmérsékletet is, az aznapi órás lebontásban is.

   Valamint a sima Maps számomra sem elég fejlett egy Google Maps-hez képest. A Google Maps pl. eléggé naprakész, nem csak a forgalmi változásokat (terelés, torlódás, útlezárás, stb.), de a tömegközlekedést illetően is.

 • Herczeg Dani

  Én egy magyar nyelvel ellátott Sirinek nagyon örülnék

  • Vmi

   Azt buktad

 • Zoltán CséZé Csendes Szabó

  (hallássérült hozzászóló, ha lát magyar nyelvtani, ragozási hibákat, előre elnézést kérek, köszönöm) ami eddig is szabványos volt iOS 9.3.5-ig: a kezdő képernyőről PIN kód beírásához elhúzás, kérném vissza! Lehessen a kezdő oldalt is testre szabni, nem szeretném már home gombot állandóan nyomogatni kód beírásához (nem használom a ujjlenyomatot a készüléken, pfúj, felhasználhatják), félek, hogy emiatt sokat kell majd fizetni javításokért, kímélésképpen helyette lehessen három ujjas érintés vagy gyors dupla koppintással előhozatni a kódbeírásához numerikus pad. Más: Esetlegesen verzióváltás után kb 2hétig vissza lehessen menni az előző verzióhoz, ha valakinek nem tetszik az új verzió, nekem pl nem tetszik! iOS 10-es lett a készülékem, aminek nem örültem, 9.3.5-ös verzióra szeretném visszaállítani hivatalosan, lehessen ilyesmi. Köszönöm!

Vissza a tetejére ↑