Dátum: 2013-02-14 | írta: Katona Krisztián

Boltokban maradhat az androidos iPhone

Első fokon az Apple számára kedvezőtlen döntést hozott egy brazil bíróság, amely egy helyi vállalatnak ítélte az iPhone márkanév használatának jogát.

A bíróság szerint a brazil Gradiente Eletronica cég még 2000-ben, vagyis hat évvel az Apple előtt védette le az országban a márkanevet. A brazil vállalat egyébként azért áll perben az amerikai céggel, mert decemberben egy olcsó androidos iPhone okostelefont is piacra dobott iPhone márkanéven. Ez egyébként nem mutat hasonlóságot az Apple okostelefonjával.

A Gradiente az első fokú döntés értelmében nem csupán jogosult az iPhone márkanév használatára okostelefonok esetében, de akár be is perelheti az Apple-t annak kizárólagos használatáért. Egyelőre az Apple szabadon árusíthatja készüléket Brazíliában. A bíróság szerint az okostelefonokon kívül minden más kiegészítő esetében az Apple jogosult az iPhone márkanevet használni az országban.

Az Apple a döntés megfellebbezését tervezi, bár a Gradiente képviselői úgy nyilatkoztak, nem zárkóznak el semmilyen tárgyalástól, nem ragaszkodnak radikálisan a márkanévhez.
| origo.hu |

Nem lehet iPhone az iPhone Brazíliában

Hosszas tárgyalás és egyezkedés után a brazil szabadalmi hivatal megvonta az Apple-től az iPhone márkanév használati jogát, arra hivatkozva, hogy azt egy helyi cég, a Gradiente Eletronica már 2000-ben, vagyis hét évvel az Apple előtt levédette. Az Apple, aminek Latin-Amerikában a brazil a legnagyobb, és a legdinamikusabban fejlődő piaca, azzal érvelt, hogy a Gradiente egészen 2012 decemberéig nem használta semmire a márkanevet, és csak tavaly karácsonykor dobtak piacra ezzel a névvel egy telefont, az iPhone Neo One-t. A 300 dolláros készüléken egyébként az Apple legnagyobb riválisának számító Android rendszer fut.

A szabadalmi hivatal elutasította az Apple érvelését, és úgy határozott, hogy bár világszerte, és Brazíliában is az amerikai cég tette ismertté az iPhone, és a Gradiente ennek a trendnek a farvizére ült rá a 12 évig nem használt márkanevével, a név jogai ettől még a brazil céget illetik, és az Apple nem forgalmazhat ilyen néven telefont az országban. Pontosabban a forgalmazást nem tilthatja be, de a ha a Gradiente perel, a szabadalmi hivatal állásfoglalását használva szinte biztosra vehető a győzelme a bíróságon. Érdekesség, hogy csak telefonokra érvényes a döntés, így az Apple, ha akar, nyugodtan forgalmazhat például ruhát, szoftvert vagy újságot iPhone néven.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy a Gradiente valóban arra hajt, hogy az Apple-t az iPhone név használatától megfossza az országban, inkább az lehet a célja, hogy jó pénzért átadja a márkanevet az amerikaiaknak, a mostani döntés pedig valószínűleg alaposan felemelte azt az összeget, amit kialkudhat ezért. Az iPhone-ok régebbi generációit egyébként az Apple a Foxconn brazíliai üzemeiben gyártatja.
| index.hu |Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza a tetejére ↑
  • MiK Facebook Közösség

  • Tippek és trükkök

  • AppleHírek

  • TechNap