Hírek

Dátum: 2014-05-20 | írta: Howard

0

Az átkos Facebook-algoritmus – Mi a megoldás?

Nagy az általános ellenszenv a Facebook új algoritmusos szűrése iránt, amivel meghatározza, hogy mit mutat nekünk a környező tevékenységekből.

Az algoritmus, mely számos paramétert figyelembe vesz, eldönti helyettünk, hogy mi érdekel minket, és mi nem, és hogy mi fontos, és mi nem. A Facebook-oldal -tulajdonos cégek pedig bosszankodhatnak, hogy csökken az organikus elérési ráta. De mi van a dolog hátterében?

Nos, nem rossz szándék, ellenkezőleg (és borítékolom, hogy az üzleti megfontolások csak ez után jelentkeztek). A megoldással pedig nem is volna gond, ha gondolatolvasó volna, de nem az, és nem is tökéletes, ez nyilvánvaló.

De mi van ennek a hátterében?

A korábbi közös üzenőfal, ma Hírfolyam (angolul News Feed, ami a Kezdőlapra kattintva érhető el) feladata, hogy folyamatosan összegyűjtse az ismerőseink és egyéb entitások megosztásait, tevékenységeit; ide tartoznak a bejegyzések (megosztások), valamint a kedvelések és a kommentek egy része. Azonban ahogy nőtt az átlagos ismerős-létszám a felhasználók létszámának növekedése következtében, úgy szembesült a Facebook egy egyszerű matematikai problémával.

Képzeljük el, hogy van 1.000 ismerősünk, és követünk további párszáz Facebook-oldalt. Ha az ezer ismerősből egyidejűleg csak 300 aktív az adott pillanatban, és egy-egy ismerősünk 5 percenként végez valamilyen tevékenységet (bejegyzést tesz közzé, tehát megoszt, illetőleg kommentet ír vagy lájkol valamit), úgy szűrés nélkül a Hírfolyamunk pontosan másodpercenként frissülne egy új tevékenységről szóló bejegyzéssel. Ha a frissítés valóban másodpercenként is mutatkozna meg számunkra felhasználók számára, akkor mire rákattintanánk egy bejegyzésre vagy egy ahhoz kapcsolódó gombra, már elugrana a szemünk elől.

Ha a hírfolyam frissítése nem másodpercenkénti (és ez a helyzet), akkor pedig egy frissítéskor egy-egy tevékenység teljesen ki is ugrana a görgethető-belátható listából, ergo (és erre kell figyelniük a céges felhasználóknak) szűrés nélkül egy bejegyzést gyakorlatilag csak egyetlen egyszer látnánk a hírfolyamban, mivel az olyan ütemben bővül és változik, hogy a következő frissüléskor a korábbi legfelső, tehát leginkább látható bejegyzés már messze jár. (Alapesetben tehát amennyiben nem akkor osztunk meg valamit, amikor a /legtöbb/ felhasználó éppen a hírfolyamot nézi, már nem látja a bejegyzést.)

Könnyen beláthatjuk, hogy ez kezelhetetlen helyzet volna.

A Facebook fejlesztőinek tehát megoldást kellett találniuk arra, hogy a hírfolyam kezelhető és élvezhető maradjon. A helyzet az, hogy valójában lehetőséget biztosít a rendszer arra, hogy megjelöljünk számunkra fontos ismerősöket és Facebook-oldalakat (de erről bővebben mindjárt itt lejjebb; nagyon hasznos funkció…), ezzel a felhasználók nem igazán élnek, legtöbbünk nyilván nem is tud róla, pedig ez nyújtja a valódi megoldást. Facebook-ék tehát az egyetlen kézenfekvő alternatívát választották: szűrik a hírfolyamot.

Ezen valóban nem bosszankodhatunk, hiszen enélkül bizony követhetetlenül peregne a hírfolyamunk.

Ám ettől még persze a probléma megmarad. Mi a megoldás?

Súlyozd a tartalmakat Te magad!

A megoldás az, hogy a kezedbe veszed a szűrést. Minden Facebook-oldal Tetszik-gombja mögött egy menü rejlik. Ha egy Facebook-oldal érdekel, és szeretnél kiemelten értesülni a tartalmairól, jelöld be az Értesítés kérése menüpontot! (Az Akamai szerverei Magyarországról néha nem teljesen elérhetőek, és a rendszer a pipát onnan veszi. Előfordulhat, hogy bár bejelöltük, de a pipa emiatt nem jelenik meg azonnal.)

Kezdheted a Facebook legrelevánsabb, legszofisztikáltabb, legérdekesebb, legizgalmasabb és legfontosabb tartalmait nyújtó csatornájával, a MiK Facebook-oldalával.

MiK-Facebook

Ha ezt megteszed, szem nem marad szárazon!

Márminthogy értesülni fogsz a bejegyzésekről az értesítéseket rejtő kis földgömb-ikon segítségével:

Facebook-értesítés

Pontosan ugyanígy szűrhetjük-súlyozhatjuk az ismerőseinket is. Akit így bejelölünk, annak a megosztásairól ugyanígy értesülni fogunk.

Facebook-értesítés, ismerősök

Persze ha túl sok ilyen bejelölést teszünk, ugyanazzal szembesülünk majd, amire a szűrőalgoritmus lett a válasz: száz és száz, tehát kezelhetetlen mennyiségű elemmel egy listán. Érdemes bölcsen szelektálni, tényleg csak azt bejelölni, amiről valóban napról napra értesülni szeretnénk, és csak addig bejelölve hagyni azt, amíg kíváncsiak vagyunk rá.

Címkék:Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Minecraft Minecraft
  Mojang
  HUF2,490.00

  Earn to Die 2 Earn to Die 2
  Not Doppler
  HUF99.00

  Plague Inc. Plague Inc.
  Ndemic Creations
  HUF199.00

  Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas
  Rockstar Games
  HUF2,490.00

  Pou Pou
  Paul Salameh
  HUF699.00

  Farming Simulator 20 Farming Simulator 20
  GIANTS Software GmbH
  HUF2,290.00

  Nuclear inc 2. Atom simulator Nuclear inc 2. Atom simulator
  Dmitry Lomakin
  HUF99.00

  Bridge Constructor Portal Bridge Constructor Portal
  Headup GmbH
  HUF349.00

 • AppleHírek

 • TechNap