Hírek

Dátum: 2014-09-16 | írta: Zehy

11

Érkezik az iOS 8! Így csinálj előtte biztonsági mentést!

Az egyik legfontosabb dolog minden új szoftver érkezése előtt, amit meg kell tennünk, az a biztonsági mentés (backup) készítése.

Ráadásul ezt nem csak ekkor kell(ene) megtennünk, de bizonyos időközönként egyébként is kiemelt lenne a készítése. Sokan valamiért nem érzik át ennek a fontosságát, majd kétségbeesve írnak Nekünk, mert éppen eltűnt az összes névjegyük vagy egyszerűen csak valamit vissza szeretnének állítani a telefonjukon. Erre utólag már nincs lehetőség, de egy apró beállítással elejét tudjuk venni a kellemetlenségeknek.

Ráadásul az Apple az iCloud szolgáltatás keretében ingyen 5 GB tárhelyet biztosít a számunkra, mely több mint elegendő: én egy iPhone és egy iPad mentést tárolok rajta és még a felét sem értem el a korlátnak…

Térjünk vissza a backup készítésének a menetére. Két lehetőség közül is választhatunk:

A már említett iCloudba vagy a számítógépünkön található iTunes segítségével a merevlemezre történő mentés.

Nézzük most elsőként az utóbbit, melyet az átalakult iTunesban a következő helyen találunk.

itunes-12-backup

Itt teljesen egyértelműen nyomjunk a mentésre (Back Up Now), esetleg állítsuk vissza a már meglévőt, ha éppen ahhoz van kedvünk (Restore Backup).

(FIGYELEM!!! Abban az esetben, amennyiben be van kapcsolva a Find my iPhone, kapcsoljuk ki azt, ellenkező esetben nem tudunk Visszaállítást végezni.)

A számítógépre mentett backupokat természetesen törölni is tudjuk, itt az elérésükhöz egy kis segítség:

itunes-backup-2

Egyébként pedig ezen az elérési úton találjátok őket:

 • Mac: ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup/
 • Windows XP: \Documents and Settings\(username)\Application Data\Apple Computer\MobileSync\Backup\
 • Note: To quickly access the Application Data folder, click Start, and choose Run. Type %appdata% and click OK.
 • Windows Vista and Windows 7: \Users\(username)\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\
 • Note: To quickly access the AppData folder, click Start. In the search bar, type %appdata% and press the Return  key.

Természetesen a számítógépre csatlakozva is van lehetőség iCloud-tárhelyre történő mentésre, de van ennél egy sokkal jobb módszer; mutatom. A dolgot ugyanis nagyon könnyen tudjuk automatizálni, így nem kell attól félnünk, hogy elfelejtünk mentést készíteni, és eltűnik majd valamilyen fontos adatunk.

Navigáljunk telefonon a Beállítások -> iCloud részbe, majd lapozzunk lefele és válasszuk ki a Biztonsági mentés funkciót. Az itt megjelenő Biztonsági mentés gombra kattintva azonnal elkészíthetjük a backupot a felhőbe….

IMG_6027  IMG_6031 IMG_6030

Azt, hogy mit szeretnénk a felhőbe menteni, a Beállítások -> iCloud -> Tárolóhely -> Tárhely kezelése -> Eszköz kiválasztása útvonalon állíthatjuk be. (+ az iCloudnál, mint azt az első képen láthatjuk!)

IMG_6035  IMG_6032.ok  IMG_6036

Ami viszont itt ennél is fontosabb, hogy a felette lévő csúszkát bekapcsolva engedélyt adunk a telefonnak, hogy automatán végezze el ezt a műveletet, amennyiben töltőre dugtuk, lezárjuk és Wi-Fi-re is kapcsolódik. Nekem gyakorlatilag ezzel a módszerrel üzemel az iPhone/iPad készülékem idestova -3  4 éve – probléma nélkül végzi el ezt a feladatot a háttérben, és sose tűnt még el semmim.

Most már készen állunk az iOS  8  9 10 frissítésre!

További fontos cikkek a témában:

Címkék:Vissza a tetejére ↑
 • Hivatalos szervizpartnerünk

 • Just Mobile ShutterGrip

 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • AppleHírek

 • TechNap