Tippek és Trükkök

Dátum: 2014-10-22 | írta: Zehy

2

Miért igényel az iOS-frissítés annyi helyet?

Az alig 100 megabájtos update-nek azonnal megörülünk, de hirtelen lefagy a mosoly az arcunkról, mikor 1-2 GB-nyi szabad helyre mégsem tudjuk feltelepíteni. Miért van ez?

Nagyon sokszor kérdezitek ezt, gyakorlatilag minden frissítésnél előjön ez a téma. Minden iOS-frissítés egy kisebbfajta “varázslat”, úgy gondoltam tehát, megér pár sort egy érthető magyarázat, hiszen nem túl evidens a dolog.

Röviden:

Ez nem azért van, hogy minket bosszantson az Apple, sokkal inkább egy biztonságos folyamat, gyakorlatilag egy védelmet nyújt, hogy elkerüljük az iPhone/iPad “brickelését”. Ha tehát nem akarjuk, hogy telefonunk innentől kezdve helyes kis papírnehezék legyen, érdemes megbarátkozni a gondolattal és néhanapján helyet csinálni a frissítéseknek (vagy iTunes-ra dugni OTA- vagyis Wi-Fi-n keresztüli frissítés helyett).

Hosszabban:

A telepítési folyamat nem egyszerű, ezért az Apple azt találta ki, hogy az iPhone/iPad készülékre ugyan felpakolja az iOS-hez szükséges fájlokat ideiglenesen, ám azok eredeti verzióit is eltárolja a telepítés befejezéséig. Így, ha valami balul ütne ki és nem sikerülne a művelet, az eredeti fájlt “visszarántva” nem tud végérvényesen elromlani pl. a telefon. Ez azért is fontos, mert ha valamilyen oknál fogva megszakad a procedúra pl. a művelet legvégén, a telefonunkat könnyebben állítja vissza arra az utolsó pontra, amikor még működőképes volt.

A befejezett és jól sikerült frissítés után egy megerősítés történik, ekkor törli csak a még meglévő, de már szükségtelenné vált régebbi fájlokat az operációs rendszer.

Természetesen mint minden szoftveres módosításnál, itt is előfordulhatnak hibák, ám ezek száma elenyésző, és szinte minden esetben otthon is orvosolható dolgok ezek. Fontos megjegyeznünk a restore (visszaállítás), backup (biztonsági mentés!!!) és DFU-mód kifejezéseket, ezekkel ugyanis nagy valószínűséggel helyrehozható egy elsőre téglának tűnő telefon, és még az adataink is megmaradnak minden esetben.

Ajánlott olvasmány a témában, mondhatni kötelező anyag:

Címkék:2 Responses to Miért igényel az iOS-frissítés annyi helyet?

  1. Szilvi91 says:

    Sziasztok! Nekem lenne egy nagy problémám, és már nem tudtam hova írjak. Kicserélték az iPhone 4S telefonomat, de azon még a 7.1.2. van, a régin pedig a 8.1.1. volt. A gépemre sehogy nem tudom visszatenni az iTunes régebbi verzióját, az új pedig nem ismeri fel a a régi rendszer miatt. Így az új rendszert telepíteni sem tudom, mivel a telefonon nincs elég hely hozzá. Na most akkor mit tudok csinálni ? Nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza a tetejére ↑
  • MiK Facebook Közösség

  • Tippek és trükkök

  • AppleHírek

  • TechNap