iPhone

Dátum: 2015-04-07 | írta: Cax

4

iPhone 6 Plus – először azt hittem, nagy lesz. Már tudom is.

Csütörtökön birtokomba került egy iPhone 6 Plus – lecserélhettem végre a sima 5-ösömet, amit már kicsit untam is. Ráadásul, ahogy láttam a baráti körömben, hogy mindenki nagyobb képernyővel mászkál (LG G3, Samsung Galaxy S5), úgy én is elkezdtem vágyódni a nagyobb, új készülék iránt.

Először hatalmas dilemmában voltam, mert nem bírtam eldönteni, hogy a sima 6 vagy iPhone 6 Plus legyen a választottam. Mások tapasztalatára nem adtam, csak a specifikációkat nézegettem. Kinyomtattam egy A4-es lapot a készülékek eredeti méreteivel, majd azokat próbálgattam, méregettem, majd végül a 6 Plus nyert, főként a jobb képernyőfelbontása miatt.

Magyarul totál értelmetlen volt papírdarabokkal szerencsétlenkedni. 😀

Én a 16 gigás szürkét választottam, mondván a képeimet úgy is lementem, zenéim Spotify-ban, maximum egy-két applikációt töltök le amit intenzíven használok. A 16 gigás iPhone 5-öt sem bírtam kihasználni ilyen szempontból, 4 giga szabad hely alá soha nem mentem.

IMG_0032 (1)

A kicsomagolással nem bíbelődtem, a dobozt és annak tartalmát nem ragozom. Ahogy elindítottam a telefont, még csak-csak körbenézegettem, mit is tud nagyjából, majd jött a gyalulás. A frissítés az új iOS-re, majd a backupom visszatöltése közel másfél órás művelet volt, így addig volt időm körbenézni és mások a beszámolóit olvasgatni. Hidegzuhanyként ért, hogy kissebb közutálatnak örvend a készülék, rengetegen szidják, nem is fogy annyira, stb. Örülök, hogy nem adtam ezekre, mert bánnám. A lényeg, hogy végre véget ért az előző procedúra, majd a feloldás előtt még beállítottam a Touch ID-t. A videók után azt gondoltam, hogy rengeteg időt fog elvenni, amíg minden feloldáskor felismertetem az ujjamat, de nem. Villámgyors lett ez a fícsör, bár első pár alkalommal a megszokás hatalma miatt sorra a jelkódot pötyögtem be. 😀

Amit éreztem, hogy ez óriási. Nem túl nehéz, nem túl vastag, de így teljes életnagyságban valahogy hatalmas a készülék. A lekerekített formáról a régi 2G jut eszembe. A zsebemben teljesen kényelmes, a farmerrel kicsit gondban vagyok, de a többi nadrágomban bőven elfér, a leüléskor sem zavar. Pedig nem vagyok kövér a magam 180 centijével és 67 kilójával, bő nadrágokat sem hordok, tehát szimplán jó.

A kijelző a megfelelő tartalom fogyasztása mellett káprázatos. A kontrasztarány 1:1400-hoz ami jobb mint amit az itthoni smart tv birtokol. Ha nagy a kontraszt, az igenis zavaró. Sok készüléknél szürkének látom a feketét, itt viszont beleolvad a készülék színébe. A teljesítményre nincs panasz, és végre kaptunk egy másfél napot is elbíró akkumulátort. A vásárlás estéjén nem hagytam egész éjszakára töltőt, igaz baromi lassan tölt, de 80%-nál lehúztam, majd másnak este míg vígan nyomogattam 35%-tól lefelé. És teljes fényerőn vagyok, picit játszottam és videóztam is, de ami lényeges, hogy a munkahelyi Wi-Fi-ről – tehát ez az eredmény nem mérvadó még, ám mindenképpen figyelemreméltó.

IMG_0034 (1)

Bár rengeteg app támogatja a telefont, egy-két játék egyáltalán nem, vagy találkoztam olyannal is, amelyik “félig”. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a menüelemek, amik képfájlokban vannak, ezek fel vannak nagyítva, de maga a játékban a 3D elemek azok szépen full HD-ben futnak.

A képernyőképeket PNG-ben kapjuk meg, és azzal számolni kell, hogy egy-egy készülékfotó 5 megabájtot(!) foglal, ami hatalmasnak számít, de cserébe tűéles képet kapunk. Most tisztázzuk le, hogy bár az iPhone 6 plus képernyője 1080×1920, addig az iOS jóval nagyobb 1242×2208-as felbontásban fut rajta! Erre sehol nem térnek ki, de ez így van.

És most jön az a rész, hogy mi nem tetszik:
 • Ilyen például a hangszóró. Olyan hangja van mintha egy dobozba tettem volna a készüléket. Nekem fura.
 • Maga a rezgésnek a hangja is idegesítő, remeg az egész telefon, szoknom kell.
 • A “lejjebb hozom az ikonokat”-dolog felejtős, nem is működik úgy, ahogy kellene.
 • Az elfektetett nézet nem jön be, a baloldali oszlop nagyon zavaró, legyen szó bármelyik appról.
 • Arról ne is beszéljünk, hogy a billentyűzet ilyenkor is pici marad, csak pár művelettel bővül a repertoár, de van egy olyan érzésem, hogy ezeket soha nem fogom használni és megszokni is nehezen fogom.

iphone 6 plus

Teljesítménybeli változást egyáltalán nem érzékelek, de ez a későbbiekben még változni fog.

Harmadik nap után, mikor most a kezemben fogom azt érzem, hogy ez egy ideális méret. Kezd ráállni a szemem, a kezem, a szokásaimat is átalakítottam. Ugyanaz játszódik le bennem, mikor 4S után i5-re váltottam. Fú, de nagy, fú de nagy, aztán megszoktam. 🙂

Nem bánom, hogy nem a sima 6-ot választottam, és az sem érdekel, hogyha megbámulnak, ha tepsivel telefonálok. Kényelmes és tudom használni. Jó a fogása. Ajánlom nagyon.

A borítókép a cnet.com tulajdona

Címkék:4 Responses to iPhone 6 Plus – először azt hittem, nagy lesz. Már tudom is.

 1. Adam Deutsch says:

  én is már várom hogy legyen telekomnál iphone 6 64gb,, váltok is 4sről:D

 2. Szabo Zoltan Attila says:

  Remek kis összefoglaló, gratulálok hozzá. Én is friss iPhone 6 Plus tulajdonos vagyok és nem bántam meg hogy a nagyobb méret mellett döntöttem, viszont néhány napja a dinamikus háttér a záróképernyőn többször is megfagy egy nap. Valaki találkozott még ilyen jellegű problémával? UI: A telefonálás meg a rossz hangzású hangszórók miatt nem valami nagy élmény. Néha visszasírom a 4-es iPhone-om …

 3. Fraky says:

  A “lejjebb hozom az ikonokat”-dolog felejtős, nem is működik úgy, ahogy kellene.
  Sztem ez egy nagyon hasznos funkció! Nagyon sokat használom nagyon jó ötlet volt! Dehát használási szokások! 🙂

 4. Hektor Honig says:

  Nekem már nincs iphonom. Elegem lett belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Minecraft Minecraft
  Mojang
  HUF2,490.00

  Pou Pou
  Paul Salameh
  HUF699.00

  Hitman Sniper Hitman Sniper
  SQUARE ENIX
  HUF99.00

  Doodle Jump Doodle Jump
  Lima Sky
  HUF99.00

  Plague Inc. Plague Inc.
  Ndemic Creations
  HUF199.00

  Incredibox Incredibox
  So Far So Good
  HUF1,490.00

  Farming Simulator 20 Farming Simulator 20
  GIANTS Software GmbH
  HUF2,290.00

  Stardew Valley Stardew Valley
  Chucklefish Limited
  HUF1,790.00

 • AppleHírek

 • TechNap