iPhone

Dátum: 2015-04-07 | írta: Cax

4

iPhone 6 Plus – először azt hittem, nagy lesz. Már tudom is.

Csütörtökön birtokomba került egy iPhone 6 Plus – lecserélhettem végre a sima 5-ösömet, amit már kicsit untam is. Ráadásul, ahogy láttam a baráti körömben, hogy mindenki nagyobb képernyővel mászkál (LG G3, Samsung Galaxy S5), úgy én is elkezdtem vágyódni a nagyobb, új készülék iránt.

Először hatalmas dilemmában voltam, mert nem bírtam eldönteni, hogy a sima 6 vagy iPhone 6 Plus legyen a választottam. Mások tapasztalatára nem adtam, csak a specifikációkat nézegettem. Kinyomtattam egy A4-es lapot a készülékek eredeti méreteivel, majd azokat próbálgattam, méregettem, majd végül a 6 Plus nyert, főként a jobb képernyőfelbontása miatt.

Magyarul totál értelmetlen volt papírdarabokkal szerencsétlenkedni. 😀

Én a 16 gigás szürkét választottam, mondván a képeimet úgy is lementem, zenéim Spotify-ban, maximum egy-két applikációt töltök le amit intenzíven használok. A 16 gigás iPhone 5-öt sem bírtam kihasználni ilyen szempontból, 4 giga szabad hely alá soha nem mentem.

IMG_0032 (1)

A kicsomagolással nem bíbelődtem, a dobozt és annak tartalmát nem ragozom. Ahogy elindítottam a telefont, még csak-csak körbenézegettem, mit is tud nagyjából, majd jött a gyalulás. A frissítés az új iOS-re, majd a backupom visszatöltése közel másfél órás művelet volt, így addig volt időm körbenézni és mások a beszámolóit olvasgatni. Hidegzuhanyként ért, hogy kissebb közutálatnak örvend a készülék, rengetegen szidják, nem is fogy annyira, stb. Örülök, hogy nem adtam ezekre, mert bánnám. A lényeg, hogy végre véget ért az előző procedúra, majd a feloldás előtt még beállítottam a Touch ID-t. A videók után azt gondoltam, hogy rengeteg időt fog elvenni, amíg minden feloldáskor felismertetem az ujjamat, de nem. Villámgyors lett ez a fícsör, bár első pár alkalommal a megszokás hatalma miatt sorra a jelkódot pötyögtem be. 😀

Amit éreztem, hogy ez óriási. Nem túl nehéz, nem túl vastag, de így teljes életnagyságban valahogy hatalmas a készülék. A lekerekített formáról a régi 2G jut eszembe. A zsebemben teljesen kényelmes, a farmerrel kicsit gondban vagyok, de a többi nadrágomban bőven elfér, a leüléskor sem zavar. Pedig nem vagyok kövér a magam 180 centijével és 67 kilójával, bő nadrágokat sem hordok, tehát szimplán jó.

A kijelző a megfelelő tartalom fogyasztása mellett káprázatos. A kontrasztarány 1:1400-hoz ami jobb mint amit az itthoni smart tv birtokol. Ha nagy a kontraszt, az igenis zavaró. Sok készüléknél szürkének látom a feketét, itt viszont beleolvad a készülék színébe. A teljesítményre nincs panasz, és végre kaptunk egy másfél napot is elbíró akkumulátort. A vásárlás estéjén nem hagytam egész éjszakára töltőt, igaz baromi lassan tölt, de 80%-nál lehúztam, majd másnak este míg vígan nyomogattam 35%-tól lefelé. És teljes fényerőn vagyok, picit játszottam és videóztam is, de ami lényeges, hogy a munkahelyi Wi-Fi-ről – tehát ez az eredmény nem mérvadó még, ám mindenképpen figyelemreméltó.

IMG_0034 (1)

Bár rengeteg app támogatja a telefont, egy-két játék egyáltalán nem, vagy találkoztam olyannal is, amelyik “félig”. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a menüelemek, amik képfájlokban vannak, ezek fel vannak nagyítva, de maga a játékban a 3D elemek azok szépen full HD-ben futnak.

A képernyőképeket PNG-ben kapjuk meg, és azzal számolni kell, hogy egy-egy készülékfotó 5 megabájtot(!) foglal, ami hatalmasnak számít, de cserébe tűéles képet kapunk. Most tisztázzuk le, hogy bár az iPhone 6 plus képernyője 1080×1920, addig az iOS jóval nagyobb 1242×2208-as felbontásban fut rajta! Erre sehol nem térnek ki, de ez így van.

És most jön az a rész, hogy mi nem tetszik:
 • Ilyen például a hangszóró. Olyan hangja van mintha egy dobozba tettem volna a készüléket. Nekem fura.
 • Maga a rezgésnek a hangja is idegesítő, remeg az egész telefon, szoknom kell.
 • A “lejjebb hozom az ikonokat”-dolog felejtős, nem is működik úgy, ahogy kellene.
 • Az elfektetett nézet nem jön be, a baloldali oszlop nagyon zavaró, legyen szó bármelyik appról.
 • Arról ne is beszéljünk, hogy a billentyűzet ilyenkor is pici marad, csak pár művelettel bővül a repertoár, de van egy olyan érzésem, hogy ezeket soha nem fogom használni és megszokni is nehezen fogom.

iphone 6 plus

Teljesítménybeli változást egyáltalán nem érzékelek, de ez a későbbiekben még változni fog.

Harmadik nap után, mikor most a kezemben fogom azt érzem, hogy ez egy ideális méret. Kezd ráállni a szemem, a kezem, a szokásaimat is átalakítottam. Ugyanaz játszódik le bennem, mikor 4S után i5-re váltottam. Fú, de nagy, fú de nagy, aztán megszoktam. 🙂

Nem bánom, hogy nem a sima 6-ot választottam, és az sem érdekel, hogyha megbámulnak, ha tepsivel telefonálok. Kényelmes és tudom használni. Jó a fogása. Ajánlom nagyon.

A borítókép a cnet.com tulajdona

Címkék:4 Responses to iPhone 6 Plus – először azt hittem, nagy lesz. Már tudom is.

 1. Adam Deutsch says:

  én is már várom hogy legyen telekomnál iphone 6 64gb,, váltok is 4sről:D

 2. Szabo Zoltan Attila says:

  Remek kis összefoglaló, gratulálok hozzá. Én is friss iPhone 6 Plus tulajdonos vagyok és nem bántam meg hogy a nagyobb méret mellett döntöttem, viszont néhány napja a dinamikus háttér a záróképernyőn többször is megfagy egy nap. Valaki találkozott még ilyen jellegű problémával? UI: A telefonálás meg a rossz hangzású hangszórók miatt nem valami nagy élmény. Néha visszasírom a 4-es iPhone-om …

 3. Fraky says:

  A “lejjebb hozom az ikonokat”-dolog felejtős, nem is működik úgy, ahogy kellene.
  Sztem ez egy nagyon hasznos funkció! Nagyon sokat használom nagyon jó ötlet volt! Dehát használási szokások! 🙂

 4. Hektor Honig says:

  Nekem már nincs iphonom. Elegem lett belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • AppleHírek

 • TechNap