Hírek

Dátum: 2016-02-12 | írta: Tocso

2

DateGate – avagy így csinálj értéktelen téglát az iPhone-odból

Új problémától hangos most a világsajtó, mellyel szinte akármelyik iPhone tulajjal ki lehet szúrni.

A dolog lényege, ha beállítod telefonodon az

1970. január 1. dátumot

majd újraindítod a készüléked, akkor a rendszer nem fog tudni bebootolni.

A legnagyobb problémát viszont az jelenti, hogy ezt egy restore se fogja megoldani, mivel a probléma jelen esetben az iOS alapjaival van.

iOS-ben az UNIX rendszer 0 értékét 1970 január 1-től számolják, mely lényegében egy számláló, aminek értéke azóta folyamatosan nő, innen tudja az iOS a helyes dátumot. Azonban ha beállítjuk az adott dátumot, és egy adott időzónában vagyunk, ez az érték nem 0 vagy a feletti, hanem negatív szám lesz, melyet bootoláskor az iOS nem tud értelmezni. Restore ezen azért nem tud segíteni, mivel ezen művelet során egyéb fájlok cserélődnek, így nem oldja meg a problémát.

Jelenleg az a legjobb megoldás, ha nem adjuk ki vicces kedvű barátainknak iOS eszközünket, vagy ha mégis megtörtént a baj, akkor a jelentés szerint az akkumulátor lecsatlakoztatása, majd visszahelyezése megoldja a problémát. Ez azért lehetséges, mert a tápforrás megszűnésével törlődik a hibás érték az UNIX rendszerben, a helyes értékkel pedig már bebootol az iOS.

Ezt azonban mindenképp hivatalos szervizzel tegyünk, mivel az illetéktelen készülékfelnyitás továbbra is garanciavesztéssel jár!

A hiba az összes 64 bites eszközt érinti, tehát iPhone 5s vagy felette, illetve az újabb iPad és iPod készülékeket.

Az alábbi videón látható a jelenség:

 

Forrás: Redmondpie/Tech.firstpost

Címkék:2 Responses to DateGate – avagy így csinálj értéktelen téglát az iPhone-odból

  1. Annyit helyesbítenék a cikkben, hogy (valószínűleg) nem negatív lesz az érték, hanem 0, és nullával mint tudjuk, nem lehet osztani. Ezen kívül nem az UNIX rendszerben törlődik a hibás érték, hanem a telefon PRAM-ja (amiben ezen konfigurációs beállítások vannak) ürül ki azzal, hogy teljesen megszűnik az áramellátása a telefonnak, így ezek az értékek a következő induláskor újra beállítódnak a helyes értékre. (Az viszont tény, hogy az időt unix időben tárolják, így az változik és állítódik be újra a valós értékre)
    Bocsi, csak az elmúlt két napot az ezen problémával foglalkozó reddit posztokkal és cikkek olvasásával töltöttem, ugyanis felettébb érdekel, hogy ez a probléma miért csak a 64-bites iPhone-okon áll fenn, a 32-biteseken miért nem, vagy, hogy bármelyik másik Android/WP készüléken miért nem létezik ez a hiba. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza a tetejére ↑
  • MiK Facebook Közösség

  • Tippek és trükkök

  • AppleHírek

  • TechNap