Tippek és Trükkök

Dátum: 2017-03-13 | írta: Tocso

0

iOS Tippek és trükkök – Lightning-csatlakozó tisztítás

Bármilyen Lightning-csatlakozós készüléked is van, egy idő után a csatlakozó belseje elkezd koszosodni, ami problémákat okozhat – nézzünk egy pár tippet a tisztítására.

Készülékeinkre sokféleképp tudunk vigyázni. Tokokkal, fóliákkal, odafigyeléssel és sok-sok szerencsével. Azonban hiába igyekszünk, olyan helyen léphet fel koszosodás, amire nem számítunk, de nagyon idegesítő lehet, ez pedig a Lightning-csatlakozó belseje.

1.

A koszosodás jobbik esete, ha valamilyen nagyobb méretű dolog, pl. morzsa, szösz, kerül a csatlakozóba, mivel akkor a legegyszerűbb megoldás, ha az iPhone-hoz kapott kiszedő tűvel óvatosan kipiszkáljuk azt, de egy sima fogpiszkálóval is nyugodtan nekieshetünk, sőt, sokak szerint ez a jobbik ötlet. 😉

fix-ipad-iphone-ipod-touch-wont-charge-anymore-w1456

Ezt akkor érdemes használni, ha adatkábelünk már nem teljesen vagy ferdén tud csak belemenni a dockba. Érdemes a készüléket kikapcsolni, majd óvatos mozdulatokkal kiszedni a nem odatartozó dolgokat.

2.

A koszosodás rosszabbik esete, mikor bár nem kerül nagyobb szennyeződés a dockba, mégis igazgatni kell a kábel fejét, hogy meginduljon a töltés. Ha belenézünk ekkora a csatlakozóba, akkor annak alján és tetején a rézfelületeken szürke szennyeződéseket láthatunk. Persze elsőre érdemes kipróbálni más eszközön is a kábelt, nem-e azzal van csak a gond.

Ha ott jó, akkor a következő dolgokra lesz szükségünk:

 • minél hosszabb sörtéjű fogkefe
 • valamilyen nem, vagy kevésbé vezető folyadék
 • szigetelő- vagy ragasztószalag.

Első dolgunk a dock csatlakozó körüli terület leragasztása, mely egyrészt megvédi majd a karcolásoktól a festéket, másrészt pedig a fogkefe sörtéje nem megy a fólia alá és az így nem fog fellevegősödni.

Én az arcszeszt választottam folyadéknak, mivel az általánosságban sok háztartásban előfordul és rosszabb a vezetőképessége, mint a víznek. Ezzel óvatosan átitattam a fogkefét, majd az ujjammal elkezdtem lehúzogatni a felesleges nedvességet, épp hogy csak kicsit legyen az.

Ezután kezdtem a csatlakozóba belehelyezni a fogkefe végén lévő kis sörtét, majd óvatos húzó mozdulatokkal elkezdtem áttisztítani a belsejét, majd belefújtam. Pár perc múlva belepróbáltam az adatkábelem, amit még mindig igazgatni kellett.

Ezután ugyancsak épphogy nedvesen, kicsit erősebben elkezdtem a csatlakozó belsejét tisztogatni, majd ismét belefújtam, vártam pár percet, majd a következő tesztnél már tökéletes volt a csatlakozás, semmiféle kontakthiba nem volt tapasztalható.

Vizuálisabb olvasóinknak pedig érdemes a videót is megtekinteni:

 

Bár mindkét eljárás nagyon egyszerű, mindenki csak saját felelősségére vágjon bele, a Magyar iPhone Közösség semmilyen felelősséget nem vállal az esetleges hibákért, károkért.

További iOS tippek és trükkök a MiK-en:

iOS Tippek és Trükkök · Magyar iPhone Közösség

Címkék:Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Lapse: A Forgotten Future Lapse: A Forgotten Future
  Stefano Cornago
  HUF99.00

  Minecraft Minecraft
  Mojang
  HUF2,490.00

  Plague Inc. Plague Inc.
  Ndemic Creations
  HUF199.00

  Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas
  Rockstar Games
  HUF2,490.00

  Papa\'s Mocharia To Go! Papa\'s Mocharia To Go!
  Flipline Studios
  HUF699.00

  Hitman Sniper Hitman Sniper
  SQUARE ENIX
  HUF99.00

  Geometry Dash Geometry Dash
  RobTop Games AB
  HUF699.00

 • AppleHírek

 • TechNap