Tippek és Trükkök

Dátum: 2017-03-13 | írta: Tocso

0

iOS Tippek és trükkök – Lightning-csatlakozó tisztítás

Bármilyen Lightning-csatlakozós készüléked is van, egy idő után a csatlakozó belseje elkezd koszosodni, ami problémákat okozhat – nézzünk egy pár tippet a tisztítására.

Készülékeinkre sokféleképp tudunk vigyázni. Tokokkal, fóliákkal, odafigyeléssel és sok-sok szerencsével. Azonban hiába igyekszünk, olyan helyen léphet fel koszosodás, amire nem számítunk, de nagyon idegesítő lehet, ez pedig a Lightning-csatlakozó belseje.

1.

A koszosodás jobbik esete, ha valamilyen nagyobb méretű dolog, pl. morzsa, szösz, kerül a csatlakozóba, mivel akkor a legegyszerűbb megoldás, ha az iPhone-hoz kapott kiszedő tűvel óvatosan kipiszkáljuk azt, de egy sima fogpiszkálóval is nyugodtan nekieshetünk, sőt, sokak szerint ez a jobbik ötlet. 😉

fix-ipad-iphone-ipod-touch-wont-charge-anymore-w1456

Ezt akkor érdemes használni, ha adatkábelünk már nem teljesen vagy ferdén tud csak belemenni a dockba. Érdemes a készüléket kikapcsolni, majd óvatos mozdulatokkal kiszedni a nem odatartozó dolgokat.

2.

A koszosodás rosszabbik esete, mikor bár nem kerül nagyobb szennyeződés a dockba, mégis igazgatni kell a kábel fejét, hogy meginduljon a töltés. Ha belenézünk ekkora a csatlakozóba, akkor annak alján és tetején a rézfelületeken szürke szennyeződéseket láthatunk. Persze elsőre érdemes kipróbálni más eszközön is a kábelt, nem-e azzal van csak a gond.

Ha ott jó, akkor a következő dolgokra lesz szükségünk:

 • minél hosszabb sörtéjű fogkefe
 • valamilyen nem, vagy kevésbé vezető folyadék
 • szigetelő- vagy ragasztószalag.

Első dolgunk a dock csatlakozó körüli terület leragasztása, mely egyrészt megvédi majd a karcolásoktól a festéket, másrészt pedig a fogkefe sörtéje nem megy a fólia alá és az így nem fog fellevegősödni.

Én az arcszeszt választottam folyadéknak, mivel az általánosságban sok háztartásban előfordul és rosszabb a vezetőképessége, mint a víznek. Ezzel óvatosan átitattam a fogkefét, majd az ujjammal elkezdtem lehúzogatni a felesleges nedvességet, épp hogy csak kicsit legyen az.

Ezután kezdtem a csatlakozóba belehelyezni a fogkefe végén lévő kis sörtét, majd óvatos húzó mozdulatokkal elkezdtem áttisztítani a belsejét, majd belefújtam. Pár perc múlva belepróbáltam az adatkábelem, amit még mindig igazgatni kellett.

Ezután ugyancsak épphogy nedvesen, kicsit erősebben elkezdtem a csatlakozó belsejét tisztogatni, majd ismét belefújtam, vártam pár percet, majd a következő tesztnél már tökéletes volt a csatlakozás, semmiféle kontakthiba nem volt tapasztalható.

Vizuálisabb olvasóinknak pedig érdemes a videót is megtekinteni:

 

Bár mindkét eljárás nagyon egyszerű, mindenki csak saját felelősségére vágjon bele, a Magyar iPhone Közösség semmilyen felelősséget nem vállal az esetleges hibákért, károkért.

További iOS tippek és trükkök a MiK-en:

iOS Tippek és Trükkök · Magyar iPhone Közösség

Címkék:Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Minecraft Minecraft
  Mojang
  HUF2,490.00

  Farming Simulator 20 Farming Simulator 20
  GIANTS Software GmbH
  HUF2,290.00

  Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas
  Rockstar Games
  HUF2,490.00

  Doodle Jump Doodle Jump
  Lima Sky
  HUF99.00

  Pou Pou
  Paul Salameh
  HUF699.00

  Plague Inc. Plague Inc.
  Ndemic Creations
  HUF199.00

  Grand Theft Auto: Vice City Grand Theft Auto: Vice City
  Rockstar Games
  HUF1,790.00

  Bridge Constructor Bridge Constructor
  Headup GmbH
  HUF699.00

 • AppleHírek

 • TechNap