Hírek

Dátum: 2017-04-07 | írta: Zehy

0

A Mac malware-ek száma 744%-kal nőtt 2016-ban

Úgy gondolod, a Mac-eszközök immunisak a kártékony programokra? Akkor gondold újra.

A McAfee Labs jelentése szerint a rosszindulató támadások az egekbe szöktek 2016-ban, egész pontosan 744%-kal észleltek többet, mint az előző évben.

A növekedést többnyire adware programok jelentik, de ezek sem azok, melyeket szívesen látunk a gépeinken.

Reklámprogramnak (angolul: adware) nevezzük az olyan, interneten terjedő számítógépes programok összességét, amelyek célja, hogy egy terméket, számítógépes programot, annak készítőjét vagy egy céget reklámozzanak.

Forrás: Wikipédia

Ezzel együtt a jelentéssel az is kiderült, hogy a Mac felhasználói bázis is nőtt, immáron világszerte 100 millióan használnak ilyen eszközöket. Ez a népszerűség sajnos a vírusok és kártékony programok terjedésére is hatással van, mely 2016-ban csúcsot döntött.

A McAfee 460 000 esetben azonosított malware-t a macOS eszközökön, melynek ugyan nagy része inkább bosszantó adware, de az igazán rosszindulató kódok sem kerülik el immáron ezen gépeket.

Az emelkedés ugyan jelentős, de érdemes azért megjegyezni, hogy más platformokhoz képest még mindig elenyésző ez a szám.

Ennek fő oka a könnyű kikerülhetőségben lehet, hiszen ha csak a Mac App Store-ból vagy megbízható fejlesztőktől származó programokat telepítünk és nem használunk 3rd party appokat, akkor 100%-ban elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Forrás: CultofMac

Címkék:Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza a tetejére ↑
  • MiK Facebook Közösség

  • Tippek és trükkök

  • AppleHírek

  • TechNap