Hírek

Dátum: 2017-06-09 | írta: Tocso

0

Az Apple akár 50% tárhelyet is spórol Neked az iOS 11 új kódolásával

Az Apple az iOS 11 prezentálásakor beszélt a Kamera alkalmazást érintő változásokról, köztük a két bevezetésre kerül kodekről.

A keynote alatt csak pár szó esett a két új kodekről, pedig fontos változás az iOS 11-ben, aminek majd a felhasználók örülhetnek legjobban. A HEVC és HEIF nevű kodekek által ugyanis közel 50%-kal kisebb tárhelyet foglalnak majd el a képek és a videók iOS-eszközön.

De vajon miért volt fontos ezen új kodekek bevezetése?

Az elmúlt években az Apple a h.264-es tömörítési formátumot használta, mint a legtöbb fényképezőgép. Ezzel alapvetően nem is volt baj, hisz egy jól bevált kódolásról beszélünk, viszont az Apple-nek szembesülnie kellett egy problémával. Ez pedig nem más, mint hogy a kamerák és a képminőség fejlődésével a fájlméret is növekedett, méghozzá négyzetesen. Ez pedig egyre nagyobb tárhelyigényt jelentett, amit meg kellett oldania az Apple-nek.

Ezért választotta a cég a nem is túl rég véglegesített kódolási formát, a HEVC-t videók esetében, és a HEIF-et pedig képeknél. A tárhely-megtakarítás mellett további előnye az új kodekeknek, hogy a streamelés adatforgalom-igényét is csökkenti, mivel azonos minőségű kép- és videóanyag kisebb méretben küldődik át a szerverre.

Mit is jelent ez a felhasználóknak?

Alapvetően azt, hogy nagyobb tárhelyük marad majd szabadon az iOS 11 használatával.

De lássuk ezt a gyakorlatban.
A 9to5mac viszonyításképpen készített két képet. Egyiket a régi, h.264-es kódolással, másikat pedig az új HEIF-fel.

Az eredmény az Apple által említett méretbeli csökkenés lett. Még az iOS 10-zel a kép mérete 2 MB lett, addig iOS 11-gyel ez 1.2 MB-ra csökkent, természetesen a minőség csökkenése nélkül. Videók esetében is szembetűnő a változás, ott a 61,2 MB-os videóból 33 MB-os lett.

A HEVC formátum eddig sem volt ismeretlen az Apple számára, mivel az iPhone 6 óta a FaceTime ezt a kódolást használja. Ezzel nem csak sávszélességigény-csökkenést ért el az Apple, hanem minőségbeli javulást is.

A későbbiekben a fejlesztőknek át kell majd térniük erre formátumra, de ezt egyelőre nem erőlteti az Apple. Ennek oka, hogy még sok kompatibilitásbeli probléma merülhet fel a viszonylag új formátum miatt.

Sajnos ez a funkció nem lesz mindenki számára elérhető, mivel A9-es vagy annál jobb processzor kell hozzá, azaz iPhone 6s vagy annál újabb készülék. Ennek oka egyrészt a kódolóprocesszor igénye, másrészt pedig hogy az Apple bár támogatja a régebbi készülékeket is, azért igyekszik óvatosan jelezni a felhasználóknak, hogy ha minden funkciót akarnak, vegyék meg az új iPhone-t.

 

Címkék:Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Minecraft Minecraft
  Mojang
  2 490 Ft

  Farming Simulator 20 Farming Simulator 20
  GIANTS Software GmbH
  2 290 Ft

  Plague Inc. Plague Inc.
  Ndemic Creations
  199 Ft

  Hitman Sniper Hitman Sniper
  SQUARE ENIX
  99 Ft

  Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas
  Rockstar Games
  2 490 Ft

  Terraria Terraria
  505 Games (US), Inc.
  1 790 Ft

  Monopoly Monopoly
  Marmalade Game Studio
  1 490 Ft

 • AppleHírek

 • TechNap