Blog apple

Dátum: 2017-06-19 | írta: Tocso

4

Apple MacBook tulajdonos lettem 2.rész

Az előző részben leírtam, hogy miért is váltottam MacBookra, most pedig jöjjön egy általános véleményezés.

Apple MacBook tulajdonos lettem 1.rész

Aki egyszerre több Apple eszközt is használ azt tudja, hogy a cég egy tökéletes ökoszisztémát épített ki, amely a felhasználót segíti. A történet onnan indul, hogy régóta van iPhone-om, amivel mindig is elégedett voltam.

Külső

Az Apple-t is motiválja a mostanában divatba jött szokás, hogy minden vékonyabb legyen, ami sok esetben már idegesítő is lehet. Lásd a legújabb MacBook Pro szériát, ahol nincs egy normális csatlakozó gyárilag a gépben – éljenek a külső átalakítók. Persze az új Pro széria elkerülése számomra inkább pénztárcabarát megoldás, mint a csatlakozó hiány belüli ellenszenv, de ez is közrejátszott.

E szempontból előnyösebb a régi, “élekkel” rendelkező MacBook Pro, amivel én is rendelkezem. Valamiért az iPhone 5s-emre emlékeztet, amit imádtam a jól kidolgozott formájával és határozott éleivel. A dizájn persze szubjektív, de ez a forma jobban tetszik, mint a lekerekített ház.

Hardver

Itt talán annyit érdemes elmondanom, hogy itt is észrevehető az Apple optimalizációs előnye. A gyengébb hardver nem jelent feltétlen lassúbb rendszert, sőt, sokszor a jól kidolgozott rendszernek hála, gyorsabbak az általános funkciók. A kijelző teljesen rendben van, az SSD szinte kötelező választás már ezen a szinten, ami nagyon jól tud jönni a hétköznapokban.

Talán itt érdemes megemlítenem az első nagy meglepetést, miszerint a gép csendes. De nem úgy csendes, hogy halk a ventilátor, hanem nemes egyszerűséggel semmi hangja nincs a gépnek. Erőforrás igényesebb folyamatoknál hallatszik valami a vázból, de az is elhanyagolható.

Negatívumként említeném az integrált videokártyát, ami elmarad a várható szinttől. Az általam használt műveletekhez elég, de vásárlás előtt érdemes megnézni a specifikációból a videokártyáról szóló részt.

Szoftver

A Windows és macOS közti váltást talán úgy lehet szemléltetni, mint az Android-iOS közöttit. Nem szeretnék közhelyekbe belemenni, hogy így meg úgy rossz a Windows, mert alapvetően nem az. De millió olyan idegesítő problémája van, ami nem a Microsoft hibája, hanem nemes egyszerűséggel a töredezett PC piac, ami miatt lehetetlen az optimalizáció.

Az Apple-nek ez ügyben könnyebb a helyzete, hisz nincs annyi gépe a piacon, ami nagyon meglátszik. A rendszer nagyon felhasználóbarát, logikusan felépített és nem mellesleg gyönyörűen dizájnolt. Az Apple egy nagyon fontos dolgot tarthatott szem előtt, mikor a macOS-t tervezte, mégpedig, hogy laptopokon is használják majd. Ami azért fontos, mert utazás közben kicsi az esély, hogy perifériákat tudjunk használni, így csak laptop adta lehetőségeink vannak.

A MacBook kialakítása és a macOS révén útközben pl. vonaton közel azonos munkatempó érhető el, mint ha az asztalnál ülnék s közben egeret használnék. Itt érdemes megdicsérni a multitouch touchpadot.

Az Apple jól használta ki a technológia adta lehetőségeket a laptopon, melyet a beállításokban személyre is szabhatunk. Ilyen pl. a kétujjas nagyítás, az oldalak lapozása vagy az iPadnél megszokott négyujjas lapok közti váltás.

Összességében a macOS-nél nincsenek azok az idegesítő problémák, amik a Windowst jellemzik. Az alkalmazások nem záródnak be váratlanul, frissítések átláthatók s miközben ezeket kezeli a gép, nem lesz használhatatlan, nincsenek fagyások, váratlan újraindulások, egyszerűen bekapcsolod a gépet és megy.

Március óta két kezemen meg tudom számolni hányszor volt kikapcsolva a Mac. Elég lehajtani, a többit a macOS intézi, nem igényel időként újraindítást vagy egyéb teendőt.

Még ehhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni, hogy a már nem túl tökéletes aksival 4-5 óra kihozható netezéssel és dokumentum kezeléssel. Ha pedig csak pár százalék van hátra az akkuból, elég lehajtani a gépet, simán ki fog még órákat bírni készenléti módban, nem kell kikapcsolgatni.

Hátrányok

Itt sincs azért kolbászból a kerítés, így kompromisszumuk itt is vannak.

Kezdjük az amúgy nagyon jó, de néha félresiklott billentyű kombinációval. A CMD és ALT gomb egymás mellet helyezkedik el, s míg a CMD+Q-val bezárok egy alkalmazást, addig az ALT+Q-val egy @-ot tudok tenni. Nem egyszer fordul elő még most is, hogy @ helyett bezárom az adott alkalmazást, ami mondanom sem kell, hogy nem túl kellemes. Ami olyan persze megkérdezi, hogy mentsen-e, de akkor is.

Az Apple zárt operációs rendszere a macOS-nél is érződik, de komolyan nem hittem a szememnek, mikor ezt konstatáltam. A macOS-os nem kezeli a pendrive és külső winchester által használt NTFS formátumot. 2017-ben ez egy kicsit sokkolt. Megoldás itt a macOS által támogatott exFAT formátum, amivel ha leformázod, tudsz le-fel másolni és ezt a Windows is ismeri, de könyörgöm, 2017-ben ne kelljen ilyenekkel szórakoznom. Főleg, hogy sok TV és lejátszó nem kezeli ezt a fájlrendszert.

Konklúzió

A MacBook Pro egy nagyon Apple gép, annak minden jóságával és hülyeségével. Ha csak általános igényeid vannak, mint munka, sorozatok, internet, akkor a MacBook szériát neked találták ki. Ha az igényeid nem várják el a legerősebb hardvert, akkor nyugodtan válasz régebbi modelleket is, de az SSD léte alap legyen.
Nagyon megszerettem az Apple laptopját, főleg hogy az iPhone-nal és iPad-el is folyamatosan szinkronizál, így tényleg sokat segítenek a hétköznapokban.

Ha nincs semmilyen Apple terméket vagy ha játszanál is laptopoddal, akkor a MacBook nem a Te laptopod, más gyártónál kell körülnézned.

Viszont ha már van Apple eszközöd és szereted az iOS-t, akkor a MacBookodat is szeretni fogod, hiszen az Apple a laptopjaiban is tökélyre vitte a hardver és szoftver közti összhangot.

Ha kérdésetek van írjátok meg nyugodtan, igyekszem mindre válaszolni. 🙂

Címkék:4 Responses to Apple MacBook tulajdonos lettem 2.rész

 1. Zoli says:

  milyen évjáratút vettél végül ? 🙂

  • Végh Antal says:

   Bocsánat, az egyik cikkbe se került bele.
   2011 late, 15 inc.
   A HDD ki lett benne cserélve SSD-re.

 2. BangYourWife says:

  Imádom az Iphoneomot és az Ipademet, de nincs az a pénz amiért Mac-kel szopatnám magam.

  • Kovalski says:

   Imádom az iPhone-om, az iPad-em, a Macbook Pro-m, és nincs az a pénz, amiért Windows-zal szopatnám magam 😀 😀 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Minecraft Minecraft
  Mojang
  HUF2,490.00

  Lapse: A Forgotten Future Lapse: A Forgotten Future
  Stefano Cornago
  HUF99.00

  Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas
  Rockstar Games
  HUF2,490.00

  Stardew Valley Stardew Valley
  Chucklefish Limited
  HUF1,790.00

  Earn to Die 2 Earn to Die 2
  Not Doppler
  HUF99.00

  BADLAND BADLAND
  Frogmind
  HUF199.00

  Plague Inc. Plague Inc.
  Ndemic Creations
  HUF199.00

  MudRunner Mobile MudRunner Mobile
  FOCUS HOME INTERACTIVE
  HUF2,290.00

 • AppleHírek

 • TechNap