Tippek és Trükkök ntfs

Dátum: 2017-09-21 | írta: Tocso

5

Így kezelj Mac gépen NTFS fájlrendszert!

Ha új Mac-tulaj vagy, és eddig csak sikertelen NTFS próbálkozásaid voltak, itt van pár alternatív lehetőség.

Ha első alkalommal vásárolták Macet, akkor alapból elég furcsa lehet az Apple operációs rendszere. A Windowshoz képest rengeteg dolog sokkal egyszerűbben működik, azonban van pár dolog, ami igencsak túl van bonyolítva.

Ez utóbbi kategóriába esik az, hogy az Apple nemigen akarja támogatni az NTFS fájlrendszert. Pontos indokot nem találtam, de valószínűleg biztonsági okokra vezethető vissza. Azonban a hétköznapi emberek, köztük én is NTFS fájlformátummal használja a pendrive-ját, külső HDD-jét, hiszen ez a mostani standard formátum. Ehelyett Macen kénytelenek lennénk FAT 32-es formátumot vagy az OSX macOS saját formátumát használni, de mindkét formátumnak megvan a maga hibája, így nem erőltettem. Sőt utóbbit sem az okos TV-m, sem sok windowsos gép nem kezeli.

Szerencsére nem lehetetlen feladat NTFS kompatibilissé varázsolni Mac gépünket – erre két nagyon jó lehetőségünk is van. Ezek az

nevű szoftverek, melyek közül elég az egyiket választani, majd telepítés után már teljes körű NTFS kezelhetőségünk van Macen.

A telepítési eljárás mindkét szoftvernél megegyezik. A letöltött programot telepítjük, majd a rendszer újraindítást kér. Ezután kezdetét veszi a próbaidő, mely úgy emlékszem mindkét szoftver esetében két hét.

Ezalatt kipróbálhatjuk melyik számunkra a jobb megoldás. Az NTFS for Mac a legfrissebb, melyhez folyamatosan érkeznek frissítések, míg a Tuxera kicsit lemaradt. Ennek ellenére mégis a Tuxerát használom, mivel az előbbi szoftver telepítése után nemigen akarta kezelni az NTFS eszközeimet, csak felismerte, de nem volt elérhető fájlkezelőből. Tuxera esetében ilyen nem volt, telepítés után azonnal tudtam használni.

Mindkét szoftver teljes ára 6000 Ft, ami szerintem teljesen korrekt az adott funkcióért. A licenct nem kell később megújítani, ez már a végleges ár.

Ha bármi kérdésetek van kommentben megtehetitek, próbálok segíteni.

Címkék:5 Responses to Így kezelj Mac gépen NTFS fájlrendszert!

 1. Peter Molnar says:

  Főverzió váltásos frisssítésnél sem kell újra kifizetni a vételárat (mint pl. a Parallels-nél, vagy a Little Snitch-nél)?

 2. 321!! says:

  ExFAT a jó választás, natívan megy macOS-ben (még repair is), meg a mai Windows-okban (Vistától), még XP-re is kiadott a Microsoft egy támogató csomagot. Sőt, még Androiddal is össze lehet barátkoztatni. Linux-támogatás gyenge még.
  https://hu.wikipedia.org/wiki/ExFAT (a wiki-cikkel ellentétben: lehet HD-t is formázni vele).

  • expa says:

   ExFAT gagyi, még nagyon nincs elterjedve és nem is fog. Nekem pl hazavágta a winyómat…

   • 321!! says:

    Már miért lenne gagyi?
    Hogy érted, hogy nincs elterjedve? Gyakorlatilag minden mai oprendszer támogatja, évek óta használom, és mások is a környezetemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Minecraft Minecraft
  Mojang
  HUF2,490.00

  Earn to Die 2 Earn to Die 2
  Not Doppler
  HUF99.00

  Doodle Jump Doodle Jump
  Lima Sky
  HUF99.00

  Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas
  Rockstar Games
  HUF2,490.00

  Plague Inc. Plague Inc.
  Ndemic Creations
  HUF199.00

  Bloons TD 6 Bloons TD 6
  Ninja Kiwi
  HUF349.00

  Ocmo Ocmo
  Team Ocmo
  HUF349.00

  Where Shadows Slumber Where Shadows Slumber
  Game Revenant Ltd
  HUF349.00

 • AppleHírek

 • TechNap