Hírek iphone

Dátum: 2017-10-12 | írta: Tocso

0

Tényleg direkt lassítja vissza az Apple az iPhone-okat?! Teszten az iOS 11!

A Futuremark nevű cég tesztek alá vette az iOS 11-et régebbi iPhone-okon, hogy kiderüljön, tényleg lassúbbak-e az új szoftverrel.

Minden major frissítés esetében előkerül az a teória, miszerint az Apple direkt lassítja le a régebbi készülékeket, hogy ezzel ösztönözze vásárlásra a készüléktulajokat. Nem is túl légből kapott ötlet, azonban elég valószínűtlen. Gondoljunk bele, ha ez kiderülne, akkor akkora presztízs veszteség lenne a cég számára, ami nem érné meg nekik.
De akkor mit is érzünk ilyenkor, lássuk.

A cég 2016 óta, több mint 100 ezer benchmark tesztet gyűjtött össze, hét különböző iPhone-tól, három fajta iOS verzióról. Ezeket az adatokat grafikonokba pakolták, így kiderül, mennyire is változtak a teljesítmények iOS 9, iOS 10 és iOS 11-es szoftveren.

Az első teszt alany egy iPhone 5s volt, mely a legutolsó olyan iPhone, ami képes az iOS 11 futtatására. Ebben debütált az Apple első 64 bites processzora, mely máig kielégítő teljesítményt nyújt.

A két grafikonon a processzor és a grafikus gyorsító teljesítményét látjuk az idő múlásával. Az évek alatt elég jól kirajzolódik, hogy bár voltak hullámvölgyek, a teljesítmény viszonylag állandó volt.

A következő vizsgált eszközök az iPhone 6, iPhone 6s és az iPhone 7 volt.

Ezen készülékek esetében már látszódik egy kis változás. Míg a grafikus teljesítmény növekszik, addig a számítási teljesítmény még ha kis mértékben is, romlik. Azonban ezek az apró változások nem vehetők észre a mérést végzők szerint, mivel bár számszerűsíthető, de nem lehet a hétköznapokban mérni.

Szerintük tehát nem végez az Apple direkt lassítást a régebbi eszközökön, sőt remek munkát végeznek, hogy a 3-4 éves készülék is tartja az újkori teljesítményét. A nagyobb frissítések által rengeteg új apróság érkezik a szoftverben, melyek erőforrást igényelnek. Ez visszalassíthatná az régebbi iPhone-okat, azonban az Apple a fejlett API-okkal megoldja ezt a problémát.

Azt az elemző cég sem tagadja, hogy vannak szoftverfrissítések, melyek nem sikerülnek túl jól (iOS 11), de idővel minden hibát javít az Apple és visszakerül a régi megszokott teljesítmény.

Tehát a kérdés adott, vagy mi magyarázzuk be magunknak, hogy régebben gyorsabb volt telefonunk, vagy tényleg van valami a dologban. A számok az előbbit erősítik, illetve a fent említett tény, hogy nem éri meg az Apple-nek manipulálni a szoftvereket.

Forrás: MacRumors

Címkék:Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Vissza a tetejére ↑
  • Hivatalos szervizpartnerünk

  • Speck Presidio Sport

  • MiK Facebook Közösség

  • Tippek és trükkök

  • AppleHírek

  • TechNap