Blog iphone x

Dátum: 2018-01-03 | írta: Tocso

3

iPhone X teszt, őszintén a csúcsmodellről 1. rész

Birtokomba került egy iPhone X és immáron két hete használom. Igyekszem a tapasztalataimat életszerűen leírni, hogy kiderüljön milyen is az Apple csúcsmodellje.

Előszó

A 2017-es év nagyon felemás volt az Apple részéről. Ha egy mérlegen kellene nézni a jó és rossz dolgokat, sajnos az utóbbi felé dölne inkább. Így kicsit utolsó mentsvárként fogtam kezembe az X-et, hogy látom-e benne a stabil, megbízható Apple-t. Egy iPhone 6s plus-t tettem le a teszt erejéig, így nem számítottam alapjaiban nagy változásra…

Külső

Az iPhone X egy gyönyörű telefon. Eszközökre nem szeretem használni ezt a szót, csak lányokra, de ez megérdemli a jelzőt. A telefon váza, a hátsó üveglap, a lekerekítés és igen, még az előlapi szenzor sziget is. Már a külseje miatt is kezébe fogná az ember és akkor még nem is érzi az ember az anyaghasználatot. Valóban egy prémium érzés akár külsőre, akár fogásra is.

A szenzor szigetről a Face ID-nál szeretnék bővebben írni. Elöljáróban azért annyit eltudok róla mondani, hogy közel sem olyan zavaró a jelenléte, pár nap után olyan, mintha minden iPhone ilyen lett volna.

A másik problémás terület a dizájn szempontjából, a kamera. Már évek óta úgy van az Apple ezzel a dologgal, hogy nem baj, ha kilóg. Mintha ezekkel az évekkel akart volna felkészíteni minket a cég az iPhone X-re. Mivel ebben az esetben a kamera ormótlan módon emelkedik ki a hátlapból. Esztétikailag nagyon rendben van, ha csak nézi az ember. Azonban a mindennapok során, amikor tettem le a telefont, mindig bennem volt, hogy nehogy odaverjem a kamerát. Hiába használok évek óta iPhone 6-ot, 6s-t, ahol ugyanez a kialakítás található. Pedig tudom, hogy nem törik vagy karcolódik a lencse védő üveg, de félti az ember.
Sajnos nem valószínű, hogy ezen bármikor is változtat az Apple, hisz akkor vastagodna a telefon, akkor meg nem olyan a készülék fogása…

Összességében én teljes mértékben elégedett vagyok a külsővel és mindenkinek azt tanácsolom, ne ijedjetek meg a furcsa változásoktól, pár nap után észre sem veszed.

Kijelző

Itt volt az első “hűha faktor” használat közben. Nem szeretnék én most ütős fantázianeveket beírogatni, hogy SzuperRetina, meg ilyesmi, az Apple oldalán minden ilyent fent van.

Munkatársaim közül egyik hölgynek van egy Note 8-a, amit pár óráig meg is kaptam nem sokkal megjelenés után. Szintén a káva nélküli vonal felé indult el a cég és elég jól. Ott is, ahogy az X esetében, a kijelző nagy és kristálytiszta. A Samsungnak rengeteg tapasztalata van már az OLED panelek terén, sőt igazából ő az egyetlen piacképes gyártó. Így az Apple is a Samsungtól veszi az OLED paneleket, melyek vannak olyan jók, mint a Note kijelzője.

Hiába csinál kiváló minőségű LCD kijelzőket az Apple, az OLED panelekkal ők sem tudnak versenyezni. Az X esetében tényleg minden szín pontosan olyan, aminek lennie kell. Akár Youtube videók nézése közben látható a különbség, de fotók esetében a legszembetűnőbb. Az X árához jócskán hozzátesz az OLED panel gyártási költsége, de ne higgyük, hogy parasztvakítás az egész. Ugyanis az OLED kijelző sokkal szebb, mint bármelyik iPhone vagy iPad kijelzője.

Bár úgy gondolom, hogy még van hova fejlődnie ezen a téren az Apple-nek, de nem tudok belekötni a kijelzőbe. Mivel még új ezen a területen nem rovom fel, de a Samsungok esetében lehet állítani a szín-hőmérsékletet. Igaz, hogy ezt elvileg a szoftver állítgatja a külső fény szerint, de ott a manuális megoldással szerintem jobb képet lehet kihozni.

Végül azért megemlíteném a 120hz-es kijelzőt, amiről nem tudok őszintén beszélni. Elvileg mivel gyorsabban frissül a kijelző, az érintés esetén is gyorsabb a mintavételezés. Ez által gyorsabban reagál a kijelző is. A reagálás tényleg bitang gyors, tehát érintem és csinálja is. Azonban azt nem tudom, hogy ez a 120hz előnye, az új processzor ereje, esetleg mindkettőé.

Ha összegeznem kellene a dolgot itt sem találok hibát, ismét nagy piros pont az Apple-nek.

Törés

Úgy gondolom, hogy ezt a témát is érdemes körbejárni, mert sarkalatos pontja a telefonnak, főleg, ha az óriási üvegfelületekkel rendelkezik. Az Apple a Keynote-on nagyon hangsúlyozta, hogy ez a legmasszívabb iPhone. A tesztek alapján kiderült, hogy kicsit túlzó ez a kijelentés. Ugyanis az üveg hátlap igen látványosan törik, illetve a kijelző se él túl mindent. Márpedig ezek cseréje igen megterhelheti a pénztárcánkat. Egy leejtés utáni szerviz könnyen indulhat 100 ezer forinttól és akkor még szerencsénk volt.

Ezért mindenkinek ajánlom a biztosítás kötését. A viszonteladók és tech áruházak nagy részében van lehetőség közvetlen kötni. Ha nem látunk ilyet, ajánlom hogy olyan helyen vegyétek, ahol van ilyen opció. Ennek ára kb. 30 ezer forint három évre, ami azért sok pénz. Viszont ha azt nézzük, hogy egy 370 ezer forintos telefonról beszélünk, illetve a díj tartalmaz minden sérülésre vonatkozó javítást, és lopás védelmet, rögtön nem is tűnik soknak. Főleg ha utána számolva havi alig több, mint 800 ft, annyit megér a nyugalom. ( A vicc kedvéért, mikor olvasgattam a biztosítások leírásait, volt egy érdekes sor. Kizáró indok a biztosítás alól a “zavargás, sztrájk, nukleáris katasztrófa” közbeni sérülés, nos az utóbbi elég érdekes. 😀 )

Folytatás

A mostani cikkbe csak a “kötelező” körök fértek bele. Úgy gondolom ezeket érdemes volt megemlíteni, bár ennyi pénzért elvárhatjuk a kimagasló minőséget.

Hamarosan folytatom a cikket, hiszen rengeteg lényeges dolgot lehet még írni az X-ről. Remek készülék, azonban vannak olyan buktatói, melyekkel jobb tisztában lenni.

Címkék:3 Responses to iPhone X teszt, őszintén a csúcsmodellről 1. rész

 1. Marcsingó András says:

  “szebb, mint bármelyik iPhone vagy iPad kijelzője.”…”Végül azért megemlíteném a 120hz-es kijelzőt”

  Jujj, mekkora baki. A 10,5 iPad Pro-mnak szebb a kijelzője, legfeljebb a fekete nem “annyira” fekete. Viszont ott VAN 120 Hz-es kijelző ellentétben az X-zel…

  • Végh Antal says:

   Nem baki, vagy is kicsit rossz fogalmazás részemről.
   Bár a képernyő tényleg nem frissül 120hz-en, ahogy az iPad esetén. Azonban a kijelző érintés mintavételezése 120hz-en történik.

   • Marcsingó András says:

    Én használtam X-t, semennyire nem érezni a gyorsulást ettől. A kijelző meg nem lesz ettől szebb. Tehát, azt állítani, hogy a legszebb kijelzője van is baki. Hagyjuk ezt. A fekete teljesen fekete OLED esetén. Az iPad Pro-n meg simán nem látod “fehérebbnek”. Viszont a kijelző frissítés miatt ténylegesen szebb a kijelzőn megjelenő dinamikus tartalom. Persze, lehet egy cikket szubjektíven írni, de azért nem kellene felesleges dicsőítésbe átcsapni…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Minecraft Minecraft
  Mojang
  HUF2,490.00

  Lapse: A Forgotten Future Lapse: A Forgotten Future
  Stefano Cornago
  HUF99.00

  Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas
  Rockstar Games
  HUF2,490.00

  Stardew Valley Stardew Valley
  Chucklefish Limited
  HUF1,790.00

  BADLAND BADLAND
  Frogmind
  HUF199.00

  Plague Inc. Plague Inc.
  Ndemic Creations
  HUF199.00

  Pocket Build Pocket Build
  MoonBear LTD
  HUF349.00

  Earn to Die 2 Earn to Die 2
  Not Doppler
  HUF99.00

 • AppleHírek

 • TechNap