Blog iphone x - apple

Dátum: 2018-02-01 | írta: Tocso

1

iPhone X teszt, őszintén a csúcsmodellről 4. részAz előző részben az iPhone X-zel kapcsolatos negatív tapasztalataimról esett szó, a mostaniban pedig a kamerát igyekszem bemutatni.

Úgy gondoltam, hogy ez a modul megérdemel egy külön cikket, mert ez az egyik legfontosabb része a mai telefonoknak.

Általánosságban

Talán itt érhetjük tetten legjobban azt a mondást, miszerint, ami drága az jó is. Persze ez nem feltétlen igaz, de iPhone X esetében jól összefoglalja a témát. Köszönjük, hogy elolvastad a cikket, a következő résszel folytatjuk….

Viccet félretéve, a kamera képét jórészt szubjektíven lehet értékelni. Bár vannak mérhető tulajdonságok, ha név nélkül emberek elé teszünk képeket, akkor ebben a kategóriában már nem lesz egyöntetű döntés. Mérvadónak azért érdemes ránézni a Dxomark oldalára, ahol szakmai szemmel igyekeznek értékelni minden fajta kamerát.

A listájuk szerint, a piac jelenlegi állása szerint a Pixel 2-nek van a legjobb kamerája, szorosan követi az iPhone X és vele holtversenyben a Mate 10 Pro. Érdemes megjegyezni, hogy fotózás tekintetében magasan veri a mezőnyt az X, a pontszámlemaradás a videókból adódik össze.

Képek

A fotózás szempontjából az iPhone X egy igazi vadállat. Nem kell kifejezetten sok kamera tudás, igazából megkeresi az ember a témát, megérinti a kioldót és kész is a jó minőségű kép. Az autofókusz elég gyors, vagyis nagy eséllyel sikerülhet csípőből tüzelve jó fotót készíteni. A Live fotót kétkedéssel fogadtam mikor bemutatta az Apple, aztán egyre többet használtam, a X-es esetében pedig ténylegesen is kihasználom, mivel ha esetlegesen nem is lenne túl jó a kép, ezzel a funkcióval jórészt menthető a dolog.

A gyári alkalmazás kezdő kamera használóknak nagyon jó. A Normafánál csináltam a képet, nem volt szükség külön szerkesztésre, így készült el, a felhasználók jórészének pont elég, igaza van az Apple-nek.

Azonban, ha a fentihez hasonló képet szeretnénk, külső alkalmazásra van szükségünk. Én régóta a Camera+-t használom, mert sok manuális beállítási lehetőséget ad, pl. záridő beállítás, ISO érték beállítás, fókusz pont fixálása. Vannak nála professzionálisabb appok, de úgy gondolom ez éppen elég az én szintemnek.

Ha még is szeretnénk tovább szerkeszteni a képünket, én mindenképp az Enlight-ot ajánlom. Kiváló alkalmazás, sok szerkesztési lehetőséggel.

Előlapi kamera

Ezen a téren is javult végre az Apple. Az eddigi iPhone modelleken nem voltam kifejezetten megelégedve a vele, de a 2017-es telefonokban szerencsére javítottak ezen. Anno a kezdő lépés az előlapi vaku volt, melyet az Apple a kijelző villantásával ért el. Máig nevetek, hogy nem tette elérhetővé ezt minden modell számára az Apple, de hát ismerjük a filozófiájukat.

A kép a lehető legrosszabb szituációba készült, erős napos hátsó megvilágítás, mozgó doromboló macska. A végeredmény ennek ellenére egy használó kép, melyet bárhova simán posztolhatunk. Mivel nem vagyok szelfi-bajnok, inkább külsős képen mutatom meg, hogy ideálisabb környezetben, milyen az X képe.  Link

Portré

Kétség kívül ez lesz a legkedveltebb funkció 2018-ban. Sok tesztet olvastam a cikk előtt és ezekből az Apple hatalmas előnye jön le. Bár a Huawei nagyon ráállt a témára, még mindig van egy kis lemaradása a mesterséges intelligenciával, így a Portré móddal szemben is.

Jó lóra tett az Apple, hogy ráállt a dologra. Külön pozitívum, hogy mind előlapi, mind hátlapi kamera esetében is elérhetővé tette a Portré módot. Az így készített képeket utólag is szerkeszthetjük. Tehát, ha alapból nem stúdió fénnyel készítettük a képet, azt még utólag rárakhatjuk vagy kikapcsolhatjuk.

A funkció igencsak megdolgoztatja még az iPhone X hardverét is, mivel mind fotózáskor, mint szerkesztéskor a telefon elkezd igencsak melegedni.

Fókuszpont változtatása a kép készítése után

A Huawei-nél láttam ilyet először, mikor azt demózták, hogy mire is jó a kettős lencse. Már akkor is tetszett ez a funkció, hisz bármikor jól jöhet. Akár, mert mást akarunk hangsúlyozni vagy csak mert kicsit félre ment a fókusz beállítás. Sajnos erre még nincs mód gyárilag, de véleményem szerint az iOS 12-ben már megjelenhet iOS-en is.

Addig is használjátok a Focos alkalmazást, nekem nagyon bevált.

Focos

Focos

Fejlesztő: Xiaodong Wang

Ár: Ingyenes
Méret: 83.3 MB

Az alkalmazás iPhone és iPad készülékeken is egyaránt használható.

Vaku

iPhone 8 Plus és X-nél bejött egy új funkció, a “slow sync flash”. Az eljárás lényege az, hogy ha valamilyen jól megvilágított tárgy vagy épület előtt akartunk este fotózkodni, akkor a vaku vagy a hátteret mosta el vagy minket. Az új funkció megoldja ezt és a mesterséges intelligencia által először felméri a helyzetet. Ha úgy látja, akkor először készít egy képet háttérről, majd utána elsüti a vakut. Így készítve este is minőségibb képet.

 

Videó

Videózni nem igazán szoktam, így erről nincs sok referenciám. Az azonban biztos, hogy a dupla képstabilizátorral és a még jobb lencsével a legjobbat hozta ki az Apple a hardverből.

Youtube-on sok videó látható az X videós képességeiről, az alábbi videóban megnézhető mi is hozható ki a hardverből.

Összegzés

Ez lett volna a kamerával kapcsolatos leírás. Ahogy láthatjátok, az iPhone X kamerája hozza az árazáshoz kapcsolódó elvárásokat, így akár amatőr, akár professzionálisabb felhasználó is jó képeket készíthet. Nem gondolnám, hogy sokkal előrébb járnának, mint a többi csúcsmodell, de talán szoftveresen még így is a többiek előtt tudnak állni. Bár gyárilag nincs annyi lehetőség, én örülök ennek. Hisz valljuk be őszintén, tízből alig három embernek lehet fontos ez. Ők leszednek valamilyen alkalmazást, a többség pedig örül az egyszerű, letisztult felületnek.

A Portré módot tényleg érdemes kiemelni, mert tényleg baromi jó képeket készíthetünk velük. Bár a konkurencia idén már biztos beéri az Apple-t ezen a téren, talán van még puskapor a témában és az iOS 12-ben érkezhet még valami plusz.

A következő résszel lezárul a sorozat, melyben apróbb érdekességekről és hasznos kiegészítőkről írok majd Nektek.

Címkék:One Response to iPhone X teszt, őszintén a csúcsmodellről 4. rész

 1. Marcsingó András says:

  iPhone 8 Plus tulajként is kijelenthető, hogy, hogy a konkurencia simán beelőzte őket.
  Az X kamerája nem jobb a 8 plusnál, az meg ,hogy az előlapi portré módot csak az X-nél engedik, régóta tudni, hogy parasztvakítás és szoftveres.
  Mindeközben a Pixel 2 jobb portré képeket lő, elöl-hátul 1 kamerával!..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vissza a tetejére ↑
 • MiK Facebook Közösség

 • Tippek és trükkök

 • App Store Top Paid Games

  
  Minecraft Minecraft
  Mojang
  HUF2,490.00

  Farming Simulator 20 Farming Simulator 20
  GIANTS Software GmbH
  HUF2,290.00

  Pou Pou
  Paul Salameh
  HUF699.00

  Earn to Die 2 Earn to Die 2
  Not Doppler
  HUF99.00

  WORMS WORMS
  Team17 Software Ltd
  HUF699.00

  Grand Theft Auto: San Andreas Grand Theft Auto: San Andreas
  Rockstar Games
  HUF2,490.00

  RFS - Real Flight Simulator RFS - Real Flight Simulator
  RORTOS SRL
  HUF199.00

  F1 2016 F1 2016
  The Codemasters Software Company Limited
  HUF699.00

 • AppleHírek

 • TechNap